NAKON DRAME U 'OTVORENOM'

Palić za Direktno: Milanović neće postaviti novog predsjednika Vrhovnog suda bez suglasnosti predsjednika Vlade

Autor

ig

Zlata Đurđević, predstojnica Katedre za kazneno procesno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu i  kandidatkinja za čelnicu Vrhovnog suda koju predlaže predsjednik Zoran Milanović izjavila je u HRT-ovoj emisiji "Otvoreno" kako je Vrhovni sud izgubio ovlast ujednačavanja sudske prakse u kaznenim predmetima. Nakon emisije pojavile su se različite reakcije na proces odabira novog predsjednika Vrhovnog suda, a Milanović se u izjavi za novinare obrušio na voditelja Mislava Togonala, HRT i novinare kojima je odgovarao na pitanja.

06.05.2021. u 21:14
Ispiši članak

Đurđević, naime, već ima 70 saborskih glasova protiv. Izgledno je da uskoro nećemo imati novog predsjednika Vrhovnog suda, a kako će se situacija s odabirom odviti, za portal Direktno komentirao je ustavnopravni stručnjak Mato Palić.

"U jednom trenutku se u emisiji pojavila netočnost. Profesorica je, naime, rekla da predsjednik Vrhovnog suda može predlagati zakone. Ustav ne predviđa mogućnost da bi predsjednik bilo kojeg suda, pa tako i Vrhovnog, mogao nadvladati zakone. Jasno su određeni subjekti koji su za to ovlašteni.

Što se tiče procedure, bez obzira na to koga predsjednik želi vidjeti na poziciji predsjednika Vrhovnog suda, to se neće moći realizirati bez suglasnosti predsjednika Vlade koji kontrolira većinu u Saboru. Nema svrhe u tome da predsjednik inzistira na prijedlogu ako nema dovoljnu potporu u Saboru", rekao je Palić.

'Novi predsjednik neće provoditi reformu pravosuđa'

Kako navodi, neophodan je određeni oblik dogovora, u suprotnom nećemo dobiti novog predsjednika, unatoč tome što zakon predviđa rješenje i za takvu situaciju.

"Nakon što završi glasovanje, ako se obistini ono što je najavljeno, bit će neophodno da Državno sudbeno vijeće raspiše novi javni poziv. izgledno je da se to ipak neće dogoditi prije nego sadašnjem predsjedniku istekne mandat. Predsjednik je dužan zatražiti mišljenje odbora za pravosuđe i opće sjednice Vrhovnog suda. Izvjesno je da će na čelo Vrhovnog suda nakon isteka mandata trenutnom predsjedniku Đuri Sessi doći sudac Marin Mrčela, koji će ostati na toj dužnosti dok se ne steknu uvjeti za odabir nove osobe.

Tvrdi da bi bilo razumno od strane predsjednika da shvati kako ne može bez dogovora i kompromisa s predsjednikom Vlade odrediti osobu koja će dobiti potporu Sabora.

"Tvrdoglavo je inzistirati samo na jednoj osobi za koju je jasno da ne može dobiti potporu u Saboru", rekao je.

Marin Mrčela, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske nedavno je izjavio kako bi suci sami trebali birati predsjednika Vrhovnog suda, kako navodi Palić, ovakav sustav već je u uporabi u nekim drugim zemljama.

"Takvo rješenje već postoji u Danskoj i Portugalu. Ta ideja mi i nije strana, no sigurno je da se tada ovakve situacije ne bi događale. Novi predsjednik ili ponovno izabrani stari bio bi postavljen međusobnim dogovorom i glasanjem na sjednici Vrhovnog suda. Tu ne bi bilo niti utjecaja politike, budući da niti jedno političko tijelo ne bi predlagalo kandidate.

Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva Đuro Sessa ujedno je i predsjednik Vrhovnog suda, a s njegovim povlačenjem postavlja se pitanje tko će ga naslijediti na tim dužnostima. kako navodi Palić, odabir je u ovom slučaju jednostavan.

"Na njegovu dužnost bit će postavljena osoba koja se izabere za novog predsjednika Vrhovnog suda, odnosno Marin Mrčela. On po dužnosti ima sve ovlasti u situaciji kada preuzima ured i u punom smislu ima ovlasti koje je imao predsjednik", rekao je Palić.

Na kraju nadodaje kako je cijela priča mogla proći bez ovoliko neugodnosti.

"Cijela situacija je suvišno dramatizirana. Osim toga, stvara se dojam da u retorici predlagatelja da će novi predsjednik Vrhovnog suda provesti reformu pravosuđa, a neće. Oko toga se ne treba zanositi. Predsjednik Vrhovnog suda ne donosi nikakve presude, niti sudjeluje u njihovom donošenju. za reformu su potrebne promjene u Ustavu, na što jedan čovjek, neovisno o tome na kojoj se dužnosti nalazi, ne može odlučivati", zaključno poručuje Palić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.