suđenje Perkoviću i mustaču

Pad Udbe: više nema novinara iz Hrvatske - neimaština ili nešto drugo?

Autor

Direktno.hr

29.01.2015. u 13:52
Ispiši članak

Kako doznaje direktno.hr, od jučer više niti jedan relevantan hrvatski medij nema novinara u Muenchenu koji bi izvještavao sa suđenja bivšim udbašima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog sudjelovanja u likvidaciji hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića.

HRT, posljednji koji je ostao tamo, povukao novinarsku ekipu, što je koincidiralo s razgovorom Perkovićeva odvjetnika Ante Nobila u Večernjem listu u kojem poručuje Ivi Josipoviću da se treba politički angažirati i biti lider.

Po informacijama direktno.hr-a Nova TV nije bila u Muenchenu od studenog prošle godine, RTL televizija još i puno duže, Jutarnji list nije ni poslao nikoga „jer nema novaca", a Večernji list, smatra izvor direktno.hr-a, odavno izigrava PR agenciju odvjetnika Nobila i drugih.

Znakovito je da je šutnja o događajima na suđenju u Muenchenu koincidirala sa svjedočenjima koja nikako ne idu u prilog Perkoviću i Mustaču, ali ni političarima koji su aktivno sudjelovali u pokušajima sprječavanja samoga postupka protiv udbaša u Njemačkoj ali i dokaznog postupka.

Prvenstveno to su premijer Zoran Milanović i predsjednik RH Ivo Josipović koji su inicirali i donijeli Lex Perković, a poslije i preko Mladena Bajića i DORH-a pokušali na sve načine spriječiti izručenje optuženih Njemačkoj.

Najneugodnije je zapravo bilo prije tri dana, kada je Bože Vukušić na muenchenskom sudu izravno optužio Josipovića da je inicirao montirani proces protiv njega na splitskom sudu 2010. godine. To je prošlo gotovo nezapaženo u hrvatskim medijima.

Nasuprot tome, svi su se raspisali krajem prošle godine dajući veliki prostor promjeni iskaza Krunoslava Pratesa, kako su tada tvrdili mediji, ključnog svjedoka protiv Perkovića i Mustača. Tada je bilo interesa i prostora u medijima, jer je obrana na čelu s Antom Nobilom Pratesov salto mortale tumačila kao gubitak ključnog dokaza protiv optuženih udbaša.

Iako je veliko pitanje kako će njemački sud, koji je Pratesa osudio na doživotnu robiju zbog sudjelovanja u likvidaciji Đurekovića, evaluirati promjenu iskaza. Naime, prema pravomoćnoj presudi, po kojoj je Prates trenutačno u zatvoru, saznanja o famoznom ključu garaže u kojoj je ubijen Đureković nisu izmišljena.

Da je dao ključ garaže Perkoviću, Prates je ispričao prvo prikrivenim istražiteljima, ne znajući kome govori, a potom i istražnom sucu koji ga je kasnije ispitivao. U sudskom procesu protiv njega Prates nije promijenio iskaz, tako da ova „naknadna pamet", kada je rekao da je htio unijeti dinamiku u priču oko ubojstva Đurekovića izmišljanjem o ključu, teško može proći kao istina.

Na početku – medijska gužva

Za postupak je bilo predviđeno 50 ročišta, a presuda, procjenjivalo se početkom trebala biti donesena potkraj travnja iduće godine. Sada se procjenjuje da će presuda biti donesena najesen. Za suđenje su akreditirana 133 novinara od čega 15 iz Hrvatske.

Ispred zgrade Višeg zemaljskog suda u Münchenu okupilo se uoči suđenja više desetaka prosvjednika. Pripadnici hrvatske zajednice prosvjedom tražili su procesuiranje ubojstava hrvatskih emigrantskih političara koje su izvele jugoslavenske tajne službe. Prosvjednici su prilikom dolaska na sud vrijeđali Perkovićeva odvjetnika Antu Nobila.

Početak suđenja bio je popraćen u hrvatskim medijima, počela se voditi javna polemika o karakteru komunističke diktature i provođenju državnog terorizma likvidacijama politički nepoćudnih emigranata.

Što donosi početak suđenja Perkoviću i Mustaču i kako se suočiti s prošlošću -  analizirali su gosti u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog'. Povjesničar Hrvoje Klasić poručio je kako treba istražiti zločine u ime komunizma, ali i djelatnost hrvatske emigracije. 'Nisu svi u emigraciji samo pisali pjesme, već je bilo onih koji su bili klasični teroristi', dodao je.

Istraživački novinar Željko Peratović ustvrdio je da prije ubojstva Đureković trebao doći u Hrvatsku posvjedočiti o korupcijskom skandalu koji se dogodio u Ini. Naručitelj ovoga ubojstva kojem se sudi u Njemačkoj je Mika Špiljak, tadašnji član Predsjedništva SFRJ. Njegov sin Vanja Špiljak i sin pokojnog Josipa Broza, Miša, bili su upleteni u veliku korupcijsku aferu u Ini. U tu aferu, i to mnogo manjoj mjeri, bio je upleten i pokojni Đureković, tvrdi Peratović.

Sve je, kažu svjedoci vremena, počelo nakon smrti Josipa Broza Tita i borbom za ekonomsku i političku prevlast među njegovim potencijalnim nasljednicima. Mika Špiljak, moćni hrvatski kadar, na udaru je Stane Dolanca, tada šefa savezne policije, kaže Anđelko Jagačić, jedan od direktora u Podravci 80-ih godina prošlog stoljeća.

Poslove je za Dolanca, tvrdi, odrađivao Pavle Gaži, član Predsjedništva SKH, CK SKJ, sekretar unutarnjih poslova Hrvatske. Jagečić je dodao da je hrvatski dio Udbe, u kojoj su bili Mustač i Perković, morao znati za ubojstvo Đurekovića.

Sada šutnja

No, ovih dana u medijima nema ni riječi o događajima na suđenju u Muenchenu. Samo odvjetnik Nobilo koji najavljuje „moguću zloupotrebu" u slučaju osude Perkovića i Mustača na sudu u Muenchenu, a u svrhu  parlamentarnih izbora i za to optužuje preventivno HDZ i desnicu, kao moguće krivce za zloupotrebu, kako to zove Nobilo.

Također, moglo se pročitati i poruku odvjetnika udbaša Ivi Josipoviću da se treba politički angažirati i biti lider ljevice.

Hobotnica Josipović - Perković - Bajić

Bože Vukušić, svjedok na suđenju udbašima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog likvidacije hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, otkrio je da je još uvijek aktualni predsjednik RH Ivo Josipović bitan dio dobro razvijene mreže bivših pripadnika jugoslavenskih tajnih službi te da je aktivno sudjelovao u iniciranju montiranog procesa koji je pred splitskim sudom započeo 2009. godine.

Naime, obrana Perkovića i Mustača pokušala je Božu Vukušića diskreditirati kao svjedoka pred sudom u Münchenu, spominjući i slučaj otmice Blagoja Zelića i Petra Gudelja 1991. godine, za kojeg je nakon 10 godina istrage optužen, a kasnije i oslobođen Vukušić.

Kad je istraga ušla u 10. godinu, a SDP-u se nije sviđalo saborsko pokroviteljstvo nad obilježavanjem Bleiburške tragedije, koje je ta stranka kasnije i ukinula - javio se i predsjednik Ivo Josipović, čiji je savjetnik za sigurnost Saša Perković, sin Josipa Perkovića.

"Posebno je sporno da država daje pokroviteljstvo skupu koji organizira Božo Vukušić, osoba osuđena za ubojstvo, koja u svojim novinama zagovara ustaštvo i koja je pod kaznenim postupkom za vrlo ozbiljno kazneno djelo kao što je otmica. Nevjerojatno mi je da je takvo kazneno djelo pred zastarom i postavljam pitanje i odvjetništvu i pravosuđu kako je to moguće" upitao se tada Josipović u Slobodnoj Dalmaciji. Nakon njegova javnog istupa, Državno je odvjetništvo promptno završilo dugogodišnju istragu i podiglo optužnicu, ustvrdila je tada Slobodna Dalmacija.

"Djeluje nevjerojatno, ali Vukušića su za ovo kazneno djelo istraživali više od 10 godina da bi Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu za manje od 24 sata?! Slučajnost? Nikako", objavio je u lipnju 2010. index.hr.

"Nedavno je, naime, postupak protiv Vukušića spominjao predsjednik Ivo Josipović. Istaknuo je kako nije primjereno da Sabor bude pokrovitelj komemoracije žrtvama Bleiburga, koju organizira osoba osuđena za ubojstvo i osumnjičena za otmicu. Mislio je, dakako, na Vukušića, koji je 1983. godine osuđen u Njemačkoj za ubojstvo", dodao je tada Indeks.

Bajić (Mladen, Glavni državni odvjetnik) je promptno reagirao. Istražna sutkinja Ljiljana Stipišić u ponedjeljak je napravila posljednju radnju te poslala spis na Državno odvjetništvo. Tužiteljica Marina Matušan optužnicu je brže-bolje u rekordnom roku spustila natrag na Županijski sud, objavio je 2010. godine Indeks.

Vukušićevi odvjetnici iz tog su razloga i tražili izuzeće "svih živih" na splitskom sudu, a u procesu je na kraju i oslobođen.

Nobilo Josipoviću: osnuj stranku i budi lider

Da nije angažiran u obrani Josipa Perkovića pred sudom u Münchenu, odvjetnik Anto Nobilo aktivno bi se angažirao u politici. Potvrdio nam je, naime, da je od nekoliko lijevo orijentiranih političkih opcija dobio ponude da se angažira, rekao je jučer za Večernji list.

"U posljednje vrijeme dosta sam razgovarao o našoj političkoj situaciji, o bipolarizaciji scene, o tome da su birači u poziciji glasati protiv, što samo dovodi do smjene HDZ-a i SDP-a na vlasti te da je potrebno proširiti političku scenu. To je očito bio motiv da me se poziva na politički angažman", kaže Nobilo, koji smatra da je u ideološki podijeljenoj Hrvatskoj ipak većina birača sklona lijevoj opciji, ali nemaju za koga glasati.

Ipak, bez obzira na to koliko je zainteresiran za politiku, odvjetnik Nobilo ipak će se do daljnjega držati samo svoga posla, to prije što zbog obrane Perkovića velik dio vremena fizički provodi u Njemačkoj, a ono što mu ostaje također troši na pripreme za taj predmet.

"Mislim da bi Ivo Josipović mogao biti politička snaga koja bi popunila taj prostor na ljevici", smatra Nobilo, koji tvrdi da više od milijun glasova koje je Josipović dobio na izborima za predsjednika Republike predstavlja politički kapital koji se ne smije zanemariti i trebalo bi ga iskoristiti.

Navodno ni sam Josipović nije spreman potpuno izaći iz politike, ali još nije odlučio kojim putem krenuti nakon isteka mandata na Pantovčaku. Spominjale su se tri opcije. Najmanje je vjerojatna povratak u SDP. S jedne strane zato što nitko Josipovića nije ni zvao da se vrati u stranku, a s druge što bi se u SDP mogao vratiti kao običan član bez ikakve funkcije, kako u institucijama vlasti tako i u stranci. Nagađanja da bi se vratio u SDP kao osoba koja bi povela frontu za rušenje predsjednika stranke i premijera Milanovića bez temelja su. Ostaje mu, stoga, ili da se stavi na čelo koalicije manjih stranaka lijeve političke sfere i centra ili da osnuje vlastitu stranku.

"Josipović bi trebao osnovati svoju stranku", uvjeren je Nobilo napominjući da bi tako imao neupitnu lidersku poziciju, mogao bi jasno definirati svoj politički program, ne bi morao trgovati i pristajati ni na kakve ustupke, čime bi svakako dobio na političkoj vjerodostojnosti.

Vukušić, između ostalog, ima dokument KOS-a koji kompromitira Josipa Perkovića

Svjedok Bože Vukušić, između ostalog, ima dokument KOS-a, kao što ga i odvjetnik Nobilo ima, koji kompromitira Josipa Perkovića.

Perkovićev odvjetnik na televiziji N1 je ustvrdio da Vukušićevi dokazi i nisu dokazi. Tako je ispričao da je jedan od dokaza članak iz beogradskih novina, koji je zapravo produkt ratne propagande u kojoj ima malo istine ili uopće nema. No, Nobilo ne govori o dokumentu KOS-a, nego tvrdi da je Bože Vukušić u Njemačku 2004. godine otišao s dva članka iz novina i prijavio Mustača i Perkovića.

Članci u novinama su nastali na osnovi dokumenta KOS-a i taj dio Nobilo prešućuje, kao i činjenicu da dokument KOS-a ima Bože Vukušić.

Taj je dokument KOS-u poslao bliski suradnik Josipa Perkovića Branko Traživuk, koji sve zna o svom bivšem nadređenom i činjenica je da tamo piše da bi „Perkovića trebali diskreditirati kroz štampu, jer je on najopasniji i djeluje slobodno". I to je istina, Traživuk ovdje predlaže ratnu propagandu, ali ne izmišljenom, kako to Nobilo tvrdi, već stvarnom informacijom!

Zato Nobilo prešućuje i podatke iz drugog dijela dokumenta KOS-a.

Za njega imate sve u saveznom SUP-u, sve gdje je učestvovao u likvidacijama emigranata. On je direktno učestvovao u pripremi likvidacije Djurekovića. Perkovićev suradnik je dao njemu ključeve u Belgiji, tu smo on (Perković) i ja išli u Belgiju po ključeve štamparije, odnosno stana gdje je Đureković ubijen. A te ključeve je imao Krunoslav Prates, koji je vodio štampariju," stoji u dokumentu KOS-a.

Dodatno, u dokumentu KOS-a Traživuk predlaže i daljnju kompromitaciju Perkovića.

Perković i (Špalj) je preuzeo pepeo-urnu-Artukovića, ne znam od koga, ali najvjerojatnije u krematoriju i prosuo negdje po nekim močvarama. To je sigurno prosuo jer je imao takav zadatak. Treba sada Perkovića s tim tući",  stoji u zabilješci KOS-ovog oficira 28. svibnja 1991. godine, koji se složio s predloženim metodama.

Traživukove izjave su bitne za postupak jer direktno povezuju Perkovića i Pratesa s ubojstvom Đurekovića kroz predaju ključa koji su ubojice koristile za ulazak u garažu.

KOS-ov dokument je najraniji trag takve Traživukove izjave, pa onda njegov intervju „Dugi". Kasnije je Traživuk saslušan pred banjalučkim sudom i to zanijekao, kažu upućeni pod utjecajem Vanje Špiljka i Perkovića.

Zato je ovaj dokument vrlo važan i vrlo teško tereti Perkovića i posredno Mustača, jer pokazuje da intervju u Dugi nije novinarska izmišljotina. Naravno, to nije sve, postoje i dodatni dokumenti i drugi dokazi koji su s tim u vezi (npr. svjedočenja Pratesa koja sad pokušava zanijekati), ali i oni koji će se tek kasnije pojaviti na suđenju.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.