Stratišta diljem zemlje

Ovako Google maps prikazuje masovna grobišta komunističkih zločina

Autor

Direktno.hr

Prikaz lokacija grobišta, logora, zatvora, željezničkih postaja i transportnih puteva izradio je član udruge Hrvatska družba povjesničara “Dr. Rudolf Horvat”,  Miljenko Klarić, a obuhvaćao je logore u Austriji te logore i grobišta u Republici Sloveniji.

19.06.2017. u 21:48
Ispiši članak

"U posljednja dva mjeseca ta verzija je nadopunjavana i proširena grobištima i putevima Križnog puta u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U ovom trenutku dostupne su dvije karte jedna za grobišta i logore u Sloveniji i druga za one u Hrvatskoj i BiH.

Važno je napomenuti što se tiče BiH da tu za sada nije obuhvaćen veliki broj masovnih grobišta osobito u Brčkom i diljem Posavine. Tuzla samo u središtu grada (Južni Lager) i svojoj neposrednoj blizini grada ima do sad dokumentiranih 11 masovnih grobišta, a u mjestu pored, Živinicama dva masovna grobišta od kojih se jedno nalazi unutar paviljona drvo - prerađivačkog poduzeća Konjuh.

Hercegovina  još nije  potpuno obrađena kao ni Banja Luka i Središnja Bosna. Veliki broj grobišta muslimana  nije još prikazan poput onih u Kladnju i Olovu. No u narednom periodu vjerujemo da će biti i ta grobišta prikazana.

Riječ je o prvoj verziji koja će u budućnosti biti nadopunjavana i proširivana.

SLOVENIJA

Svi podaci o grobištima preuzeti su iz knjige "Poročilo Komisije Vlade Republike Slovenije za reševanje vprašanj prikritih grobištč 2005-2008“ (Ljubljana, 2009.). Dodatni podaci o pojedinim grobištima (rubrika Fusnota) preuzeti su iz knjige "Prikrivena grobišta Hrvata u Republici Sloveniji“ autora Mitje Ferenca i Želimira Kužatka (Zagreb, 2007.).

Koordinate su preuzete s web stranice Nova Slovenska zaveza.

Žrtve, pokopane u navedenim grobištima, ubijane su od svibnja 1945. godine. Grobišta u kojima su pokopane žrtve hrvatske nacionalnosti istaknuta su narančastom oznakom, a grobišta osoba drugih nacionalnost ružičastom oznakom. Slovenski logori i zatvori obilježeni su zelenom, a oni u Austriji žutom oznakom. Transportni putevi u Sloveniji označeni su plavom, a austrijski putevi crvenom bojom.", piše portal croative.net.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.