politička represija

Ovakav Zakon o kaznenom postupku ni Lenjin se nije usudio provesti

Autor

Direktno.hr

25.11.2014. u 17:47
Ispiši članak

''Ovakav ZKP kakav je sada na snazi, s ovlastima kakve ima glavni državni odvjetnik, nema ni jedna država u svijetu. USKOK se pretvorio u policiju i miješa se izravno u politiku'', oštro je komentirao najavljene izmjene Zakona o kaznenom postupku odvjetnik Vjekoslav Krsnik.

Naime, Ministarstvo pravosuđa najavilo je izmjene ZKP-a, koje bi išle u pravcu sužavanja prostora za izlazak iz pritvora uz jamčevinu, a te je izmjene najavio i resorni ministar.

''Što se ZKP-a tiče, otvorilo se nekoliko pitanja pa i pitanje istražnog zatvora i njegove zamjene uz jamstvo'', kazao je ministar Orsat Miljenić, najavljujući kako će se vjerojatno sljedeće godine oformiti radna skupina koja će razmotriti eventualne zakonske izmjene. Ključno je pitanje treba li zakon vratiti na stari model, kada je puštanje iz pritvora uz jamčevinu bilo moguće samo u slučaju da je pritvor određen zbog opasnosti od bijega.  

''Ovakav ZKP htio je napraviti Lenjin pa se ipak nije usudio, a on služi isključivo za političku represiju, a ne za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. To su obični spinovi'', zaključuje Krsnik.

''Zapazio sam izjavu ministra pravosuđa Orsata Miljenića iz koje proizlazi da najavljene izmjene ZKP-a nisu predviđene baš za sutra, već za iduću godinu i to  nakon svestrane rasprave i provjeravanja iskustava primjene sadašnjeg teksta ZKP-a. U svakom slučaju, kao što je to neki dan izjavio i prof.dr.sc. Berislav Pavišić (inače, jedan od tvoraca ZKP/08) najavljena izmjena ZKP-a mogla bi biti vraćanje na situaciju prije ZKP/08'', komentira odvjetnik Veljko Miljević najavljenu mini reformu Zakona o kaznenom postupku. 

Miljević, međutim, objašnjava: ''Naime, čl. 91. ZKP/97 jamstvo je bilo zamjenska mjera za pritvor, ali samo iz zakonske osnvove čl.102.st.1.toč.1. ZKP/97 tj. zbog bojazni da će okrivljenik pobjeći. Inače, obećanje koje je bilo obavezni dio jamstva bilo je sadržano i u čl.91.st.1. ZKP/97, a sadržano je i u čl.102.st.1. ZKP/08 koji jamstvo predviđa kao zamjensku mjeru za istražni zatvor, ali zbog svih zakonskih osnova: „navedenih u čl.123.st.1. toč.1.do 4. ZKP/08.

Naravno, da se po ZKP-u iz 97. obećanje odnosilo samo u obećanju da se: „okrivljenik ....neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište“, a po ZKP/08 obećanje je, po prirodi stvari, šire tj.: „da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoj boravište (što je identično!), da neće ometati kazneni postupak (bojazan iz toč.2.) i da neće počiniti novo kazneno djelo (bojazan iz toč.3.).

Jamčevina se po čl.92. ZKP/97 određivala: „s obzirom na težinu kaznenog djela, osobne i obiteljske prilike okrivljenika, te imovno stanje  okrivljenika i osobe koja daje jamstvo“, dok se po čl.102.st.2. ZKP/08 jamstvo određuje: „s obzirom na težinu kaznenog djela, osobne okolnosti te imovno stanje okrivljenika“, pa je očito da je zakonsko rješenje iz čl.92.ZKP/97 bilo bolje (i šire) od rješenja u ZKP/08.

Čini mi se da je i oblik jamstva bio bolje reguliran u čl.92.st.2.ZKP/97  nego u čl.103.st.1. ZKP/08 jer je nakon hipoteke u čl.92.st.2. bilo predviđeno i jamstvo: „u osobnoj obvezi jedne ili više osoba da će u slučaju bijega okrivljenika platiti utvrđeni iznos jamstva“ čega u čl.103.st.1. ZKP/08 nema.

To bi bile  suštinske razlike i sličnosti rješenja jamstva u ZKP/97 i ZKP/08'', zaključuje odvjetnik Veljko Miljević.

Odvjetnik Marijan Hanžeković nije uopće želio komentirati moguće izmjene ZKP-a.

Turudić: Suđenje u odsutnosti

''Jedan od razloga zbog kojih se želi izmjena Zakona o kaznenom postupku je i taj da bi se moglo u odsutnosti suditi jednom čovjeku'', kazao je u telefonskom javljanju u emisiju Studio 4 na Hrvatskoj radio-televiziji predsjednik Županijskog suda Ivan Turudić. Pretpostavlja se da je riječ o Zsoltu Hernadyju, direktoru MOL-a.

Hodak: Dobit ćemo po prstima od EK krenemo li u takvu avanturu

''Te izmjene protivne su onome što propisuje i smatra Europska komisija. Naime, EK drži da jamčevina vrijedi za sve članke ZKP-a koji rješavaju pitanje istražnog zatvora. Dakle; članak 1- opasnost od bijega, članak 2.- utjecaj na svjedoke, članak 3.- opasnost da bi obranom sa slobode okrivljenik učinio isto, ili istovrsno kazneno djelo te članak 4.- osobito teške okolnosti kod izvršenja kaznenog djela'', objašnjava odvjetnik Zvonimir Hodak. 

No, Europska komisija, odnosno, dio koji se bavi pravosuđem smatra da je jamstvo institucija koja se može primijeniti na sva četiri članka ZKP-a koji govore o istražnom zatvoru, a ovo što najavljuje ministar odnosilo bi se na članak 1. No, kada bi Ministarstvo i predložilo takve izmjene, ponovo bi nam EK sjela na vrat, kao u slučaju Perković. Mi se svako malo pokušavamo igrati kao djeca, a onda dobijemo po prstima'', slikovito objašnjava Hodak.

On smatra kako se u najavljene izmjene želi ići zato jer je ''ova vlast konsternirana zato što su svi osumnjičenici iz afere Agram izašli na slobodu iz pritvora, što je presedan pa je vjerojatno to razlog zašto se namjerava intervenirati u ZKP. Vidjelo se da oni koji imaju novca mogu izaći iz pritvora. Moguće da se tu ide i na socijalnu komponentu- da se spriječi razmišljanje kako oni koji imaju novac mogu kupiti i svoju slobodu'', kaže Hodak.

Navodi i primjer slavnog Bernia Ecclestonea, bivšeg vlasnika Formule 1, koji je na njemačkom sudu bio optužen da je pokušao nekoga podmititi kako bi Formula i dalje ostala u njegovom vlasništvu, ali je ponudio 30 milijuna dolara kao ekvivalent sudu, koji je to prihvatio i obustavio postupak protiv njega te Ecclestone nije ni bio u pritvoru.

U svakom slučaju, završava Hodak, eventualne izmjene ZKP-a u pravcu kako ih je najavilo Ministarstvo pravosuđa - nema prolaza u Europskoj komisiji.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.