UČINJENI OSJETNI POMACI

OTVORENO Rasprava o položaju žena u Hrvatskoj i 'retradicionalizaciji' društva

Autor

ri

Žene diljem svijeta ostvaruju tek tri četvrtine zakonskih prava zajamčenih muškarcima, pokazalo je najnovije istraživanje Svjetske banke. Iako su u ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj učinjeni osjetni pomaci, još je mnogo prostora za borbu do istinske ravnopravnosti.

06.03.2019. u 07:27
Ispiši članak

U emisiji HRT-a Otvoreno o položaju žena u Hrvatskoj govorile su pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, partnerica u Odjelu financijskog savjetovanja u Deloitte-Hrvatska Vedrana Jelušić Kašić, saborska zastupnica HDZ-a dr.sc. Irena Petrijevčanin Vuksanović i predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš.

Pravni okvir imamo, koliko smo uspjeli unaprijediti prava žena, bilo je prvo pitanje za pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova Višnju Ljubičić.

"Kao pravobraniteljica mogu reći da posljednjih 7,5 godina zaprimamo pritužbe građana, a 2/3 pritužbi su građanke koje se pritužuju da su stavljene u neravnopravni, diskriminirajući položaj, najviše iz područja rada i zapošljavanja i socijalne sigurnosti, zatim obiteljsko, nasilje, partnersko nasilje, posljedično femicid, a politička participacija iz izbornog sustava, izbornog ciklusa do sljedećeg izbornog ciklusa sve više pada", istaknula je Ljubičić i dodala kako se ipak puno napravilo jer su zakonodavni okviri  usklađeni s međunarodnim standardima.

 Irena Petrijevčanin Vuksanović slaže se s pravobraniteljicom da je dosta učinjeno: "Jedan dio je njezin doprinos, a drugi dio je doprinos koji smo u ove dvije godine postigli. Kad govorimo o ravnopravnosti moramo reći da se ne govori o tome godinama nego stoljećima. I gdje smo? Odgovor je zapravo kontradiktoran. S jedne strane u mnogim društvenim područjima je postignuta ravnopravnost, a istovremeno u mnogim područjima i nije".

Predsjednica Foruma žena SDP-a Maja Sporiš govorila je o tome što je učinjeno po pitanju ravnopravnosti žena, a što nije a trebalo je već biti učinjeno.

"Kada govorimo o rodnoj ravnopravnosti, kada govorimo o pravima žena u Hrvatskoj, a usudila bih se reći i u svijetu, je da je specifično da se prava žena ostvaruju sporije nego prava svih ostalih skupina u društvu. Ono što ih razlikuje u odnosu na ostvarena prava drugih skupina u društvu je to da su ona najviše podložna eroziji. Kod njih nema nekog čvrstog jamstva da će ona doista i ostati ostvarena, rekla je Sporiš i dodala: "Različiti su razlozi. Ako govorimo aktualno, to je u Hrvatskoj nova retradicionalizacija društva koja je primjetna. Kao političarka i kao žena mogu biti zabrinuta zbog niza stvari u današnje vrijeme vezano uz status žena u Hrvatskoj".

Na pitanje primjećujete li ona retradicionalizaciju Irena Petrijevčanin Vuksanović rekla je da može biti  zabrinuta jedino u smislu da ove konkretne mjere koje poduzimaju četiri do pet ministarstava sadašnje Vlade za povratak žena na tržište rada, za žene iznad 50 godina, za žene s invaliditetom itd. za koje je u dvije godine uloženo više nego u prethodnih pet (uloženo je 4,5 mlrd kuna i još će biti uloženo 2 mlrd) prekinu.

Onda u tom kontekstu moja zabrinutost je što ako se ovaj kontinuitet prekine. S dolaskom neke političke opcije koja se zalaže o čemu vi govorite, rekla je kolegici Sporiš, ovaj kontinuitet se prekida. Znamo da je za svaki prosperitet važan je kontinuitet. Problemu se ne treba pristupati kroz političku opciju nego kroz pitanje da je to opće, društveno, humano pitanje koje ne bi trebalo ovisiti o političkoj opciji. Međutim, vi ste sada otvorili to pitanje, ipak nažalost ovisi, rekla je Petrijevčanin Vuksanović, prenosi HRT.

Vesna Jelušić Kašić usporedila je rad izvan Hrvatske i rad u Hrvatskoj. Ima mogućnost komparacije na tržištu rada jer je radila i u Europi i u Africi i sada u Hrvatskoj. 

"Tržište rada što se tiče Europske unije je jako dobro. Moje iskustvo obuhvaća i druge zemlje gdje je to značajno lošije. Radila sam i u Maroku i u Jordanu tako da se vidi razlika koliko je u Europi bolje. U Hrvatskoj žene imaju dobro startnu poziciju. S fakulteta izlazi podjednak broj muškaraca i žena i uključuju se u tržište rada. No, pitanje je što se tada događa. Kroz godine dolazimo do famoznog postotka da je samo 20% žena na upravljačkim pozicijama".

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.