NEMA DOGOVORA

Otvoreni sukob: HDZ podržao Bačića za ravnatelja HRT-a, Most Markotu!

Autor

Direktno.hr

HDZ predlaže da novi ravnatelj HRT-a bude Kazmir Bačić, dok Most ima drugu viziju i podržava dosadašnjeg v.d. ravnatelja Blagu Markotu. To se nije svidjelo SDP-u, koji je suzdržan. Ipak, Bačić je zbog HDZ-ove većine na Odboru za informiranje, informatizaciju i medije, zapravo prijedlog toga tijela, no pitanje je kako će tko glasovati na plenarnoj sjednici.
17.02.2017. u 09:05
Ispiši članak

Nenad Stazić ispred SDP-a poručio je vezano uz Blagu Markotu da su ga podržavali jer su vjerovali da će uvesti promjene. No, kako je Kazimir Bačić prijedlog HDZ-a, klub SDP-a se ne želi se svrstavati ni na koju stranu.

"Ne želimo biti most između Mosta i HDZ-a. Molio bi prije glasovanja vrlo jasan i decidiran stav. S time idemo na plenarnu sjednicu. Ako je Bačić zajednički prijedlog HDZ-a i Mosta, mi ćemo to podržati, a ako nije, ostat ćemo suzdržani", zaključio je.

Hrvoje Runtić iz Mosta kaže kako je nakon višednevnih razgovora njihova stranka odlučila podržati Blagu Markotu, dosadašneg v.d.ravnatelja.

'To je sve što vam u ovom trenutku mogu reći.'

Beus Richenberg izjavio je kako se 20 dana vode konzulatacije o tome koji je od kandidata najbolji.

"Nisam bio impresioniran niti jednim kandidatom. Odgovornost je na vladajućima da jamče da su izabrali najboljeg kandidaita i da imaju suglasnost", rekao je i dodao:

"Mi bismo trebali znati da li je ovo usuglašena varijanta vladajućih, pa ćemo dati svoju podršku. Spremni smo biti ZA. No, ne želimo sudjelovati u nadmetanju partnera. Ako niste u stanju od devet kandidata pronaći jednog onda poništite natječaj", zaključio je.

Predsjednik Odbora za medije, HDZ-ov Jasen Mesić odgovorio je "tko će kojeg kandidata podržati birat će se glasovanjem na plenarnoj sjednici te dodao:

"Ostavljamo da svatko od nas odluči za sebe za koga će glasovati, bez obzira na stranku. Ostavimo plenaranom zasjedanju da odluči o tome."

Stazić je zaključio kako mu je žao što se neće dobiti suglasnje oko ravnatelja. Ovdje će SDP biti suzdržan.

HDZ je, s obzirom da ima većinu, izborio se da prijedlog Odbora bude Kazimir Bačić, no pitanje je kako će proći glasovanje.

Za Bačića je ruku diglo šest članova Odbora iz redova HDZ-a i partnera, protiv je bio Mostov Hrvoje Runtić, a suzdržana trojica SDP-ovaca.

Odbor je prije dva tjedna počeo razgovore s osam kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a. 

Uz Kazimira Bačića, saslušao je i sadašnjeg vršitelja dužnosti glavnog ravnatelja Blagu Markotu, bivšu v.d. ravnateljice Produkcije HRT-a Sanju Ivančin, bivšeg glavnog ekonomista HRT-a Antu Rončevića, bivšeg v.d. glavnog urednika HTV-a 3 Krešimira Čokolića.

Svoju kandidaturu Odboru su predstavili i bivša direktorica prodaje na HRT-u Mirela Despot, povjesničar Josip Jurčević, dugogodišnji urednik na HRT-u Ivica Zadro te bivši HRT-ovac Ante Sarjanović.

Također, predsjednik Sabora Božo Petrov treba staviti glasovanje na dnevni red, a moguće je da to učini već za danas.

Glavašević: Oni se ponašaju kao da je HRT javna kuća

'Stav kluba zastupnika SDP-a je bio da je potrebno graditi konsenzus oko HRT-a. Cijeli Odbor je jednoglasno podržao Blagu Markotu prilikom njegovog izbora za v.d.-a. Mi nećemo biti most za premošćivanje jaza HDZ-a i Mosta. Ovo da nas guraju svatko na svoju stranu pa da pomoću nas riješavaju obračune. Jedna je strana graditi konsenzus, a druga svrstavati se na jednu ili drugu stranu', rekao je SDP-ov član Odbora za medije Bojan Glavašević.

'Mi jedan jedini argument nismo čuli zbog čega Blago Markota više ne odgovara HDZ-u. Moramo reći da nam je izrazito žao što su HDZ i Most propustili povijesnu priliku da oko HRT-a izgrade konsenzus. Oni se ponašaju kao da je HRT javna kuća.', dodaje Glavašević.

Tko je Kazimir Bačić?

Kazimir Bačić je bivši šef HRT-ove tehnike.

Riječ je o dugogodišnjem HRT-ovu djelatniku koji je u toj kući još od 1984. i koji je deset godina proveo kao rukovoditelj radne jedinice Tehnika, a dvije godine bio je i pomoćnik bivšem ravnatelju Mirku Galiću.

Bačić je diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, a završio je GMP na IEDC-ju - Bled School of Management. Aktivni je član tehničkog odbora EBU-a od 2006. te potpredsjednik WBU-ISOG u trećem mandatu.

Podsjetimo, na natječaj za novog glavnog ravnatelja HRT-a, uz Markotu su se prijavili Sanja Ivančin, Ante Rončević, Krešimir Čokolić, Mirela Despot, Kazimir Bačić, Josip Jurčević, Ante Sarjanović te Ivica Zadro čiju je prijavu NO proglasio nevaljanom, no Odbor ga je ipak pozvao na razgovor, ustanovivši da njegovo iskustvo nije upitno.

Direktno.hr je pisao o tome da sadašnji v.d. ravnatelja HRT-a Blago Markota nema izgleda za reizbor, a zbog financijskog stanja na HRT-u.


Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.