Insider

Otkrivamo pozadinu pisma Kolindi: Evo tko se skriva iza Danice Ramljak

Autor

Direktno.hr

16.12.2014. u 19:48
Ispiši članak

Kakva je pozadina otvorenog pisma koje je HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović uputila bivša ravnateljica Instituta Ruđer Bošković Danica Ramljak na svom Facebooku? Odakle sad odjednom 'uskrsnuće' smijenjene Danice Ramljak, i to baš u jeku predizborne kampanje?

U pismu, podsjetimo, Ramljak postavlja pitanje o ostvarenim američkim investicijama i ulasku hrvatskih tvrtki na američko tržište za vrijeme Kolindinog diplomatskog mandata u SAD-u. Ramljak traži da Kolinda navede i broj američkih turista koji je posjetio Dalmaciju i Hrvatsku u njenom mandatu u Washingtonu. Ima tu još pitanja o Kolindinom diplomatskom angažmanu, ukidanju viza, radu u NATO-u, školovanju djece u inozemstvu. No pomalo je teško povjerovati da se znanstvenica čiji je glavni fah veterina tako odlično razumije u diplomaciju. Kako se ne oteti dojmu da joj je ova pitanja u uho šaptao netko upućeniji?

Taj netko je, prema saznanjima portala direktno.hr, Joško Paro, aktualni veleposlanik Hrvatske u SAD-u. Paro nije na svom radnom mjestu posljednjih tjedan dana – već je tu, kod kuće, u Zagrebu. I ostat će ovdje do kraja prosinca – praktički do kraja kampanje za (prvi krug) predsjedničkih zbora. Sudjelovao je tako i na susretu ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić sa svim veleposlanicima na kojem se definira politika i ostale ''sindikalne'' teme vezane uz nacionalnu diplomaciju.

No stvarni razlog ''proširenog'' blagdanskog odmora Joška Pare navodno je poziv predsjednika Ive Josipovića, koji ga je i ustoličio za veleposlanika u SAD-u 2011. godine. Sjetimo se samo kako se s imenovanjem veleposlanika odugovlačilo punih godinu dana, nakon što je Kolinda Grabar Kitarović otišla s tog mjesta. Sve dok se nisu poklopile okolnosti za postavljanje Josipoviću bliskog Pare.

E sad, kako je Paro ''pripomogao'' u bitci protiv Kolinde i sastavljanju pisma Danice Ramljak? Tako što mu je još ovog ljeta naloženo da prikuplja sve podatke o mandatu Kolinde u veleposlanstvu RH u Washingtonu, da bi ga, po izvršenju zadatka, Josipović, kako doznajemo od bliskih izvora, pozvao na sudjelovanje u negativnoj kampanji protiv HDZ-ove suparnice. Svoju domaću zadaću Paro je završio detaljnim instrukcijama za Danicu Ramljak.

Ako nečiji obraz u ovoj priči nije čist, onda je to Parin. U pismu Danice Ramljak se, primjerice, Kolindi zamjera što nije uspjela ishoditi ukidanje viza SAD-a za hrvatske građane. No činjenica je da u tome nije uspio ni Paro. Dapače, isposlovao je jedan loše organiziran posjet Ive Josipovića SAD-u u svibnju ove godine, tijekom kojeg je Josipović obećao ukidanje viza u 2015., ali ga je odmah demantirao State Department. Fijasko posjeta se očitovao i u tome što je iz veleposlanstva RH u Washingtonu puštena vijest da će se nakratko susresti predsjednici Obama i Josipović, što se ipak nije dogodilo. A jedino što se za Josipovića moglo tumačiti kao uspjeh posjeta SAD-u na kraju se izjalovilo – s predstavnicima naftne američke industrije pregovarao je o eksploataciji nafte u Jadranu no iste je godine i odustao, kako bi, među ostalim, pridobio podršku prevažne mu Mirele Holy i ORaH-a. S plana o bušotinama i zgrtanju milijuna, Josipović je tako skrenuo i počeo ''brijati zeleno'' i zagovarati obnovljive izvore energije i sl.

''Kolindi pošlo za rukom ono što Josipoviću s Parom nikako da uspije''

Pozadinu ove priče oko Josipovićevog posjeta SAD-u pojasnio je za direktno.hr dobar poznavatelj diplomatskih prilika analitičar Davor Gjenero.

''Josipović se vratio bez obavljene bilaterale s Obamom. Ta je posjeta bila tretirana na izrazito niskoj razini, a razlog je bila Josipovićeva politika oko prodaje udjela INA-e Rusima. To su mu Amerikanci najviše zamjerali, jer je to bacanje Hrvatske u rusko-balkanske ralje. Kao drugo, Josipović se u vrijeme europskog bojkota Putina pojavio na otvorenju OI u Sočiju, smješten je s Lukašenkom, i tako je zatvorio vrata američkoj administraciji. Amerikanci su nakon toga jasno dali do znanja  da se ne vesele Josipovićevom drugom mandatu'', objašnjava Gjenero.

A Josipović je pokušao kompenzirati propušteni susret s Obamom tijekom kasnijeg posjeta Poljskoj, nastavlja Gjenero.

''Gurao se u to društvo i htio se slikati u njegovoj blizini. A bila je tu i druga nesretna epizoda, u rujnu, gdje je HTV morao cenzurirati slike sa summita NATO-a u Cardiffu, slike gdje se vidi Kolinda s Obamom, Obamom do kojeg Josipović ne može doći'', podsjetio je Gjenero.

Gjenero podsjeća i kako se Josipovićev čovjek Paro u Ministarstvu zaposlio sa srednjom stručnom spremom, nakon što je radio kao turistički vodič. Diplomirao je kad je već bio pomoćnik ministra Mate Granića.

''Od propale egzistencije do njegove ekscelencije'', slikovito je Parin put opisao Gjenero, koji napominje kako je Paro generalno na dobrom glasu u diplomatskim krugovima, ''ali u smislu šarmantnog, zabavnog čovjeka koji je ugodan u društvu, ali ne čovjeka s kojim se mogu dogovarati ozbiljna politička pitanja''.

Parini neuspješni mandati, sukob interesa oko zapošljavanja supruge

Paro slovi za jednog od najnesposobnijih i najkontroverznijih hrvatskih diplomata.  Bio je veleposlanik RH u Kraljevini Nizozemskoj i Velikoj Britaniji, zemljama koje su dugo blokirale pristup RH Europskoj uniji. U političkim krugovima Paru prozivaju zbog neaktivnosti na tom planu, a dio kolega mu spočitava da je svojim stajalištima u razgovoru s nizozemskim i britanskim diplomatima stvorio negativan imidž Hrvatske. Paro je, naime, govori nam naš izvor, u neformalnim razgovorima optuživao HDZ za ratne zločine i etničko čišćenje, podupirući tezu o zapovjednoj odgovornosti za zločine u Hrvatskoj.

''U Britaniji Paro nije napravio ništa, bio je to izrazito ''flah'' mandat. A njegov mandat u Haagu prilično nevažan'', komentirao nam je Gjenero.

Posao Parine supruge u SAD-u propao zbog sukoba interesa

Oko imena Pare spominjao se i sukob interesa, kad je njegova supruga Jasna, inače zaposlenica HRT-a, dobila angažman u Londonu, i to upravo za vrijeme Parinog mandata u tom gradu. No mnogo više bure podignuo je pokušaj da se sličan obrazac primijeni i pri prelasku preko bare, u SAD-u.

''Paro je tada pokušao dovesti ženu za dopisnicu nacionalne televizije, kao što je bila u Londonu, no to je bio čisti sukob interesa. Na kraju ipak nije izabrana za dopisnicu iz SAD-a jer je Ministarstvo vanjskih poslova interveniralo i upozorilo HTV da se radi o konfliktu interesa. Napravljen je tada politički deal, i Branka Slavica je ostavljena za dopisnicu, a Paro je postavljena za dopisnicu iz Bruxellesa, na mjesto briljantne Vere Tomašek. Od tada je razina izvještavanja iz Bruxellesa izrazito niska'', kaže nam Gjenero.

Danica Ramljak okretala se ''kako vjetar puše''

O vjerodostojnosti Danice Ramljak, koja je i povod priče, također se može raspravljati. Kontroverzna znanstvenica, nakon afera s neracionalnim trošenjem proračunskih sredstava otjerana je Instituta Ruđer Bošković. No upućeniji se sjećaju i njenih istupa s početka 90-ih, kada je kritizirala Franju Tuđmana, između ostalog i zbog uvođenja kune kao platežnog sredstva.

Kasnije se ipak priklonila ''Tuđmanovom čovjeku'' – generalu Gotovini, i javno ga podržala. No političke veze najviše je gajila s SDP-ovim ljudima – porijeklom iz Sinja, bliska je Mirandu Mrsiću, šefu prve Josipovićeve kampanje, ali i ministru obrane Anti Kotromanoviću. Bliska je i sa samim predsjednikom Josipovićem, otkriva nam naš dobro obaviješteni sugovornik.

Da vješto zna balansirati ''kako vjetar puše'', potvrđuje i činjenica kako je Danica Ramljak na čelo IRB-a došla u mandatu bivšeg premijera Ive Sanadera i ministra Dragana Primorca. Prije toga se u javnosti isticala potporom Mirku Norcu optuženom pa osuđenom za ratne zločine u Gospiću. Intrigantni su detalji iz doba Ramljakičinog upravljanja IRB-om. Na račun te ustanove Ramljak je navodno neopravdano trošila tisuće kuna.

Najava Josipovića u Sinju

Dodajmo na kraju balade kako je na Facebook profilu Danice Ramljak među najrecentnijim objavama ona s najavom posjeta Ive Josipovića njenom Sinju. Očito i njemu kani postavljati ''teška'' pitanja.

''Sutra je u Sinju Predsjednik Republike Ivo Josipović i ima tribinu za građane. Za sutra sam se pripremila i zajedno s građanima Sinja nadam se dobiti odgovore na nekoliko teških pitanja. I pitanja i odgovore ću kasnije podijeliti na mom profilu. A Kolindine odgovore još čekamo!'', napisala je Ramljak. 

Brat Danice Ramljak razočaran ponašanjem sestre

Danica Ramljak ima brata, s kojim ne razgovara devet godina.

Boško Ramljak je ranjavani branitelj i junak Domovinskog rata, s dijagnozom PTSP.  Doznajemo kako ga je jako pogodilo pismo njegove sestre Kolindi. Razočaran je ponašanjem svoje sestre.

Oglasio na svom Facebook-profilu u vezi s pitanjima koja je njegova sestra postavila HDZ-ovoj predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović.

U statusu naglašava da "svim svojim bićem" podržava Kolindu Grabar-Kitarović i da se distancira od svake izjave svoje sestre i pitanja koja je potpisala. Tvrdi da pouzdano zna da su pitanja koja je napisala Danica Ramljak "proizvod Josipovićeve prljave predizborne kuhinje".

Status Boška Ramljaka prenosimo u cijelosti:

"Dr. Danica Ramljak i ja odavno smo krenuli svatko svojim putem, odabrali smo svoje strane na moralnim i ljudskim poljima – iz čega je i proizišlo da ni naša politička stajališta nisu ista. Bez obzira na to što dr. Ramljak ima potrebu stalno isticati da nije članica nijedne stranke i da je politički "neopredijeljena", svima koji nas poznaju potpuno je jasno tko je na kojoj strani. Ja sam i ovaj put na strani Hrvatske, na strani istine i pravde. Vjerujem u istu Hrvatsku koju sam u Domovinskom ratu branio jedinim što sam imao, svojim životom i svojim tijelom – na kojem su mi ostale neizbrisive uspomene na srpsku agresiju.

Upravo stoga danas svim svojim bićem podržavam gospođu Kolindu Grabar-Kitarović te se ujedno distanciram od svake izjave svoje sestre Danice i pitanja koja je potpisala, a zapravo su proizvod – pouzdano znam – Josipovićeve prljave predizborne kuhinje. Kuhinje u kojoj je pri sastavljanju pitanja, kako bi cijela priča bila još apsurdnija, sudjelovao jedan bivši veleposlanik, kasnije ministar u vladi RH. Da dr. Ramljak uistinu traži odgovore na "svoja" pitanja, uputila bi ih na adrese predsjednika RH i Vlade. Jer, kako potvrđuju sve stručne osobe s kojima sam razgovarao, ta pitanja nisu u kompetenciji i mjerodavnosti bilo kojeg veleposlanika ili veleposlanice.

Za razliku od dr. Ramljak, ja gospođu Kolindu podržavam čistog srca, ne očekujući ništa – kao što ništa nisam ni očekivao ni tražio kada sam kao dragovoljac otišao u Domovinski rat. Činim to jer sam i ovaj put na strani Hrvatske, jer vjerujem u bolju Hrvatsku", stoji u statusu Boška Ramljaka.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.