PRVI DONOSIMO PREGLED I ANALIZU PODATAKA

OTKRIVAMO Potvrđuju li hrvatske statistike da djeca lakše prebolijevaju Covid te s kojim su dijagnozama najčešće hospitalizirana

Autor

dd

Hrvatska sad već svakodnevno obara crne rekorde u broju oboljelih od korona virusa što opravdano zabrinjava roditelje koja imaju djecu školarce. Iako je dio roditelja okupljen u inicijativi 'Sigurnost prije svega' od početka tražio da se nastava održava online o tome se, prema izjavama ministra Radovana Fuchsa, još uvijek ne razmišlja. S obzirom na to da se u prvim mjesecima pandemije redovito pisalo kako djeca rjeđe obolijevaju od Covida-19; da je bolest kod njih blaža i oporavak brži nego kod odraslih, odlučili smo provjeriti potvrđuju li to i današnje statistike s obzirom na sad već relevantan broj zaražene djece u Hrvatskoj.  

25.10.2020. u 13:27
Ispiši članak

Podsjetimo kako je ministar Fuchs poručio u četvrtak sa sjednice Vlade da je u Hrvatskoj potpuno zatvoreno svega 19 škola te da prema A modelu gdje je nastava uživo u učionicama radi 78,8 posto škola. 

Otkrio je da je u ovom trenutku 0,1 posto osnovaca i srednjoškolaca pozitivno na korona virus, a iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su rekli kako je riječ o ukupno 744 oboljele djece od kojih je 644 školske dobi. U samoizolaciji je oko 9500 djece, što je nešto manje od dva posto školaraca. Od ukupno 27 tisuća razrednih odjeljenja njih 0,7 posto (189) je u samoizolaciji.

Djeca i Covid

No, nigdje se u medijima ne navodi što je s tom oboljelom djecom, koliki je postotak njihove hospitalizacije, ima li komplikacija, što je s djecom koja imaju popratne kronične bolesti, a zaražena su korona virusom, koja skupina djece je najrizičnija i što je najvažnije; jesu li potvrđene prijašnje tvrdnje kako su djeca 'otpornija' na Covid i lakše ga prebolijevaju nego odrasli. 

Kontaktirali smo stoga Hrvatski zavod za javno zdravstvo kako bi dobili potrebne podatke, no zbog opterećenosti epidemiologa i ostalog osoblja čekali smo tjedan dana dok nisu izvukli podatke o hospitaliziranoj djeci iz bolnica te usporedili kakav je postotak hospitalizacije djece u odnosu na odrasle osobe. 

 S obzirom na opsežan posao jer izgleda da se statistike o djeci oboljeloj od Covida u smislu hospitalizacija i komplikacija ne vode na dnevnoj bazi te su istu radili na osnovu novinarskog upita s portala Direktno, dobili smo podatke od početka pandemije 25. 2. do završno 15. listopada. 

Dakle, u tom razdoblju je od Covida-19 ukupno oboljelo 2258 djece do 18 godina.  Od navedenog broja, 452 djece je predškolske dobi (0-6 godina), a 1806 školske dobi (7-18 godina).

Kronične bolesti s kojima su najviše hospitalizirani

Kroničnu bolest, odnosno neku vrstu zdravstvenih poteškoća imalo je 517 djece, odnosno 22,9 posto oboljele djece. Daljnjom analizom te djece sa zdravstvenim poteškoćama i kroničnim bolestima dolazimo do sljedećih podataka: od njih 517 njih 43 (1,9  posto od ukupno pozitivnih) bilo je hospitalizirano, 367 ih se liječilo kod kuće, a 107 ih je još aktivno bolesno. Najčešće su bila hospitalizirana djeca s bolestima dišnog sustava u anamnezi (astma, bronhitis, kronična opstruktivna plućna bolest itd.)

Od početka epidemije, zaključno s 15.10. ukupno je hospitalizirano 99 djece (4,4 posto od ukupno pozitivnih).

Donosimo i tablicu zaražene djece od korona virusa po dobnim skupinama i spolu. 

Postotak hospitalizacije djece i odraslih 

Zanimao nas je odgovor na glavno pitanje, a to je jesu li se tvrdnje da djeca rjeđe obolijevaju od korona virusa i lakše ga prebrode pokazale istinitima te da nam se usporedi postotak hospitalizacije odraslih s postotkom hospitalizacije djece kao i udio zaražene djece u ukupnom broju oboljelih u Hrvatskoj. 

Na to nam je odgovorila Voditeljica Službe za školsku medicinu, mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti HZJZ-a prim. dr. Ivana Pavić Šimetin i u njezinu odgovoru stoji kako je od početka epidemije, zaključno s 15. listopadom ukupno hospitalizirano 3091 osoba u dobi od 19 i više godina što iznosi čak 15, 24 posto od ukupno Covid pozitivnih odraslih osoba. 

Što se tiče djece, od ukupnog broja oboljelih do 15. listopada, dakle od njih 2258  hospitalizirano je 99 djece ili 4,4 posto ukupno pozitivnih.  

Prijašnje tvrdnje potvrđene

Stoga se može zaključiti da u ukupnom broju zaraženih na djecu do 18 godina opada svega deset posto, ističe se u odgovoru dr. Paviše Šimetin kao i da su i rjeđi teži oblici bolesti i komplikacije jer je u odnosu na 15, 24 posto hospitaliziranih odraslih tek 4,4 posto oboljele djece trebalo liječničku skrb u bolnici. 

Dakle, i aktualne statistike potvrđuju prijašnje tvrdnje da se kod djece rjeđe utvrđuje zaraza Covidom-19 nego kod odraslih te da imaju lakše oblike bolesti i manje komplikacija jer im je tri do četiri puta rjeđe potrebna hospitalizacija nego kod odraslih. Zasad dokazano i na hrvatskom primjeru.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.