Moralna vertikala

MISTERIJ OKO PRIČUVE Orešković godinama dužna tvrtki u Sesvetama

Autor

Direktno.hr

Predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa Dalija Orešković ovih dana ima muke zbog starog duga u zgradi u Sesvetama u kojoj je prije živjela. Prema dokumentima kojima raspolaže Direktno.hr, Dalija Orešković dužna je BMD Upravitelju, tvrtki koja upravlja zgradom, 3598,08 kuna.

19.03.2017. u 11:12
Ispiši članak

Kako to da joj se nagomilao dug i je li ga u međuvremenu podmirila, pitali smo i Oreškovićevu i tvrtku kojoj je dužna. Zbog zaštite privatnosti ostalih stanara zgrade, među kojima također ima dužnika, nismo objavili dokument koji dokazuje da je Orešković uistinu dužna novac. Ipak, čini se kako je nakon našeg upita, požurila s plaćanjem. Jer zasigurno ne dolikuje da se sazna kako osoba koja bi trebala figurirati kao moralna vertikala društva, pritom s natprosječnim primanjima, ne plaća nešto banalno poput pričuve. Zbog sličnog 'krimena' je, uzgred rečeno, nedavno jedna gospođa iz Koprivnice izgubila svoj stan. Inače živi u Njemačkoj, a zbog duga od 1400 kuna iz 2011., za koji nije znala, sud je njenu nekretninu prodao novim stanarima.

Orešković prvo tvrdila da ne zna za dug: ''Račune vodi bliska osoba''

Šefica Povjerenstva za sukob interesa u prvom je odgovoru na naš upit potvrtila kako je vlasnica stana na adresi u Dankovečkoj ulici, što je i navela u podnesenom izvješću o imovinskom stanju.

''Ističem kako u navedenom stanju ne stanujem, niti u istom boravim još od 2012.g. Predmetni stan povjerila sam na čuvanje i korištenje bez naknade te vođenje brige o njemu, osobi s kojoj sam u bliskom krvnom srodstvu. S obzirom da mi ovog trena nije dostupna dokumentacija na koju se pozivate, provjerit ću u najkraćem mogućem roku postoje li nepodmirene obveze po osnovi pričuve te ukoliko uistinu postoje, podmirit ću eventualno dugovanje'', očitovala se Orešković.

Nakon nekoliko dana pitali smo je ponovno je li ustanovila o kakvom se dugu radi i je li ga u međuvremenu podmirila.

‘’Povodom Vašeg upita zatražila sam informacije te sam utvrdila da za pričuvu iz 2016.g., nemam nepodmirenih dugovanja. Iz usmenih informacija s kojima za sada raspolažem, proizlazi da ne postoje dugovanja niti za pričuvu iz 2010.g., pa nadalje, odnosno pričuva za 2011.g., 2012.g., 2013., 2014., i 2015.g. i 2016.g., je bila podmirena, uz napomenu da ću sva eventualna sporna pitanja, ukoliko uopće postoje, riješiti nakon što na moj podneseni zahtjev, zaprimim pojašnjenje od upravitelja zgrade. Naime, ove informacije sam saznala usmeno od upravitelja zgrade te zatražila i pisanu potvrdu o tome'', poručila je Orešković.

Dug ipak postoji, ispada da Orešković laže ili prešućuje

Orešković se pozvala i na usmene informacije prema kojima se u sustavu vode podaci o navodnim odvjetničkim troškovima, o kojima je tvrdila da za sada nema nikakvih saznanja te da će joj se naknadno dostaviti relevantna dokumentacija na uvid.

No Orešković nam se naknadno nije javila, a da je ipak dužna 3508 kuna za pričuvu, potvrdili su nam iz BMD-a.

''Za 2016. g. sve su obveze uredno podmirene. Navedeni iznos odnosi se na razdoblje prije 2016.g . i za isti je naplata u tijeku ovih dana. Radi se o troškovima pričuve'', otkrila nam je Dubravka Orešić iz odjela ugovaranja i marketinga BMD Upravitelja.

Na našu molbu da nam razjasni na koji se period dugovanje odnosi, dodala je kako se dugovanje odnosi na razdoblje prije 2016. te da za raščlanjivanje ''zaista nemaju vremena''.

Čini se da je predsjednica Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa u međuvremenu ipak prešutjela činjenicu da je dužna za pričuvu i kako je brže bolje požurila riješiti dug, nakon naših upita. Je li takvo postupanje primjereno njenoj društvenoj ulozi, prosudite sami.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.