NAGRAĐIVANI GINEKOLOG HRVOJE BRIJAČAK POD OPTUŽBAMA

OTKRIVAMO JOŠ TRI SLUČAJA ZLOSTAVLJANJA IZ VARAŽDINSKE BOLNICE: 'Kritizirao je moju potrebu za vodom, rekao da će mi dijete biti trulo i glupo'

Autor

Petra Vuka

Nakon što smo u četvrtak prenijeli iskustvo I.F. (podaci poznati redakciji) o incidentu s četiri puta nagrađivanim ginekologom Hrvojem Brijačkom kada je u njegovu ordinaciju u Opću bolnicu Varaždin došla kao pratnja prijateljici pri porodu, I.F. javila se i redakciji portala Direktnog kako bi ispričala svoju priču. No ovaj incident nije jedini slučaj. Priče su nam ispričale još tri žene s ranijim sličnim iskustvima vrijeđanja, verbalnog, a nerijetko i fizičkog nasilja, od strane dr. Brijačka.

14.09.2019. u 11:49
Ispiši članak

Naime, I.F. u ponedjeljak 9. rujna u rodilište Opće bolnice Varaždin došla je u pratnji prijateljice koja je na ginekologiju došla roditi, za što je i položila kratki tečaj kao dozvolu da bude prisutna pri porodu. Sve je bilo u redu, kaže nam, dok je prijateljica nije poslala po nešto protiv bolova.

"Doktor je bio neugodan i grub, ispitivao me tko sam ja tamo, što sam ja toj prijateljici i zašto se nisam njemu javila da ću biti tamo. Nakon toga je bio sve neugodniji i na svako moje pitanje je bio sve neugodniji i vrijeđao me", pojašnjava.

Nakon toga ga je, kaže, pozvala sa strane kako bi ga zamolila da, zbog prijateljice i što ugodnijeg poroda, situacija bude što mirnija. No dogodilo se upravo suprotno. Situacija je eskalirala verbalnim vrijeđanjem i fizičkim guranjem prema izlazu. Cijelo vrijeme mu je, priča, govorila da nije napravila ništa loše i pitala ga zašto je tjera. Naglašava da cijelo to vrijeme ona doktoru nije ništa zapovijedala, samo je prenosila ono što ju je prijateljica zamolila.


'Needucirani ste i psihički nestabilni'

"S obzirom na njegovo ponašanje, upitala sam ga u čemu je problem i zamolila da bude smireniji. Odgovorio mi je da sam ja živčana i da mi tu nije mjesto. Nakon što me fizički izgurao u drugi hodnik, zario mi je prste u ruke i počeo tresti objema rukama i vikati da odem jer će zvati zaštitare. Odgurnula sam ga iz samoobrane", kaže nam I.F nakon čega je pozvala policiju kojoj je pokazala masnice.

"Govorio mi je da ne mogu tu ostati, da sam needucirana i psihički nestabilna. Odgovorila sam mu: 'naravno da nisam educirana, došla sam kao pratnja, a ne kao doula', i rekla sam kako ne želim otići već da ću se vratiti za pola sata kako je zatražio. Nakon što sam se vratila primio me objema rukama za ramena i derao se da idem van", kaže I.F. i dodaje da su sestre nakon toga samo slijegale ramenima.

Nakon liječničkog pregleda na hitnoj pomoći, utvrđeno joj je da su joj nanijete lakše tjelesne ozljede. Iako je oteklina splasnula, posljedice ogrebotina i snažnog pritiska i dalje su vidljive na njezinim podlakticama.

"Više kontuzijskih biljega i hematoma u području dist. humerusa lijevo te lijevog lakta. Ogrebotine desne šake", stoji u liječničkom nalazu.

Dr. Brijačak policiji je rekao kako ga je ona napala, nakon čega je podnijela pritužbu ravnateljstvu na rad zdravstvenog djelatnika te je pristala na odbacivanje prijave ako joj se samo ispriča javno, pred policijom i osobljem.

"Na to je rekao da se ja njemu prijetim jer koristim svoj kažiprst dok pričam s njim. Nije ga zanimala nikakva isprika, i dalje je bio arogantan i bezobrazan", objašnjava.

Priča nam, policija je rekla kako oni imaju bitnije probleme od ovoga te da odustane od prijave jer će je "samo udariti po džepu".

I.F. zbog incidenta nije mogla prisustvovati porodu svoje prijateljice te je udaljena "zbog zaštite rodilje". Doktor je trudnici pozvao partnera, koji nije htio ići na tečaj i biti pratnja te nije imao nikakvu potvrdu da može biti tamo. Svjedoci incidentu su sestre koje su sve vidjele, ali nijedna ne želi svjedočiti protiv dr. Brijačka.

I.F. ističe kako se rodilja iskorištavala za potpisivanje iskaza te da su joj se nametali detalji koji nisu imali direktnog doticaja s njom.

'Kritizirao je moju potrebu za vodom'

Na društvenim mrežama poznat je i slučaj M.M. (podaci poznati redakciji) koja je došla roditi u istu bolnicu, kod istog doktora još prije pet godina. M.M. 2014. primljena je u hitnu ambulantu varaždinskog rodilišta te je nakon pregleda kod dr. Brijačka zajedno s pratnjom, prijateljicom i doulom poslana u rađaonicu. 

Doula je osoba koja pomaže ženama pri porođaju i dolazi kao pratnja rodilji u rađaonicu

"Tu su me primalje prikopčale na CTG i polegle u krevet. Ubrzo nakon toga počela sam osjećati nagon za izgon. Stoga sam molila da mi omoguće da se dignem i budem u vertikalnom položaju jer mi je tako bilo neusporedivo lakše i puno bezbolnije te ako je moguće da to bude porod na stolčiću", ispričala je M.M.

No dr. Brijačak je to odbio, ne zato što bi bila ugrožena beba (CTG je bio uredan) ili ona (prvi porod je završio carskim rezom) nego jer, kako je sam doktor rekao, njemu je tako bilo lakše i tako je imao porod pod kontrolom i posve pregledno te je tvrdio da trenutno u smjeni nema osoblja (niti primalje niti doktora) koji su educirani za poroditi ženu na stolčiću, a da ne zna niti da li imaju stolčić.

Nakon toga, priča, uslijedila su ponižavajuća kritiziranja od strane dr. Brijačka: "kako sam mogla nakupiti toliko kilograma u trudnoći. Zatim, zašto toliko vičem jer njegova žena se nije uopće derala dok je rađala i deranje nije prihvatljivo po njemu u tijeku rađanja. I zbog toga svega me prozvao 'psihički nestabilnom osobom'". Dodaje i da joj je govorio da je u rodilište došla posve nezainteresirana za suradnju i da nemam nikakvo dobro mišljenje o rodilištu, što je, kaže M.M., potpuna neistina.

"Kritizirao je i moju potrebu za vodom nakon što mi je ljubazno ponudila primalja, a ja pristala", rekla je.

Nakon poroda, bila je potrebna epiziotomija pa je ranu trebalo zašiti. No dr. Brijačak nije mogao malo pričekati da lokalni anestetik počne djelovati nego je odmah krenuo sa šivanjem što je, priča M.M., bilo izuzetno bolno i neugodno.

"Osim toga, u vrijeme predviđeno za prvi podoj i bliskost s tek rođenim djetetom, dr. Brijačak nije napustio rađaonu nego je ostao i vrijeđao moju pratnju govoreći joj da je lažljivica jer mu se nije odmah predstavila kao doula (iako smo formalno ispunile sve uvjete potrebne za imati pratnju na porodu: završile tečaj i platile za prisustvo pratnje na porodu te dolaskom u rodilište sestri na hitnom prijemu dale potrebnu potvrdu) i da je ostala pri porodu samo zato što je bila pristojna", kaže.

Kako to sve ne bi ostao samo zataškani skandal u rađaoni, M.M je napisala pismenu pritužbu tadašnjem ravnatelju varaždinske bolnice Mladenu Smoljanecu na dotičnog doktora koji se trebao očitovati u roku osam dana, no to se nije dogodilo. Odgovor je dobila tek mjesec dana kasnije, a s obzirom na to da ni u jednoj stavki očitovanja nije bila zadovoljna, tražila je sastanak kod ravnatelja s dr. Brijačkom i primaljama i šeficom rodilišta Aleksandrom Špoljarić da se očituju uživo. Sastanak je dvaput bio otkazan, no nakon nekoliko mjeseci napokon su dobili termin na koji je M.M. došla s odvjetnicom. Budući da je u to vrijeme bila smjena ravnatelja, novi ravnatelj Nenad Kudelić, tada zamjenik ravnatelja Smoljaneca, je tražio od ginekologa da u roku od dva tjedna napiše pismenu ispriku, što je i napravljeno.

'Pucketao mi je pred očima'

A.S.P. (podaci poznati redakciji) sa svojom je pratnjom oko ponoći primljena u ambulantu gdje je primalje molila da je ostave stajati dok priključuju CTG, na što su primalje pristale.

"Stojim pored kreveta, dolazi dr. Brijačak i pita me što ja stojim, neka odmah legnem na leđa. Ja molim da ostanem stajati s obzirom na to da sam do dolaska u rodilište trudove odrađivala stojećki i aktivno. Na to dr. Brijačak odgovara da to ne dolazi u obzir i da legnem na leđa", priča nam A.S.P.

Kako kaže, dr. Brijačak od nje je tražio da s njom komunicira tijekom trudova i da se okreće s leđa na bok, što nije bila u mogućnosti jer su trudovi već u to vrijeme prerasli u učestale i veoma jake, zbog čega se koncentrirala samo na pravilno disanje i bol koju je proživljavala. Kaže, na sve bi mu odgovorila nakon truda.

"Pucketao bi mi pred očima i glasno govorio 'gospođo, čujete vi mene, odgovorite mi", kaže. Dodaje i da je tijekom truda, bez pripreme i pitanja, pregledavao zbog frakture zdjelice. A.S.P. je molila da rodi vaginalnim putem, što je bila i pisana preporuka drugog ginekologa. 

Pratnja koja je bila uz A.S.P. svjedočila je nemilom događaju i redakciji Direktnog potvrdila iskaz A.S.P., no zamolila je za potpunu anonimnost pri tome.

"Po dolasku u drugu rađaonu, doktor primjećuje kako lijepo komuniciram s primaljama, na što ja odgovaram da su one ljubazne", kaže nam A.S.P.

Ubrzo nakon toga, kaže A.S.P., doktor postaje ljubazan i priprema me za pregled. Porod je protekao bez ikakvih komplikacija, a nakon poroda, doktor se ispričava za početnu reakciju, za vrijeme "zlatnog sata". Ispriku A.S.P. prihvaća, iako i dalje smatra kako ovakav slučaj komunikacije doktora s trudnicom pri porodu nije adekvatan.

'Trulo dijete'

Još jedna rodilja, M.B., 2017. godine, u 38. tjednu trudnoće, poslana je na redovne kontrole u Opću bolnicu Varaždin. Nakon što su sestre odradile potrebne preglede, pričekala je doktora Brijačka kojemu se, kako kaže, veselila jer je do tada čula samo pohvale.

"Nakon što se napokon pojavio, posjeo me u ordinaciju, uzeo papire i rekao: 'Gospođo pa vi ste se udebljali u dva tjedna dvije kile, to je sramota i ja ću vama sad nešto objasniti. Zamislite si stablo jabuke i na njemu prekrasan plod. Vi ga uzmete i prerežete na pola, a on je iznutra truo. E takvo će biti vaše dijete ako se još jednu kilu udebljate! Kad vam bude dijete išlo u školu ono će biti glupo i u zaostatku za ostalom djecom", priča nam M.B. te dodaje da je dr. Brijačak nije ni pregledao već je poslao kući bez pregleda.

Kako kaže, sjedila je u šoku i nevjerici te se odmah uputila kući. "Njegov je ton bio svisoka, arogantan u želji da me se čim prije riješi", dodaje. 

Na pitanje je li slučaj prijavila nekoj nadležnoj instituciji ili pak Kadrovskoj službi bolnice, odgovara da, zbog dva člana obitelji koja su joj zaposlena u bolnici, nije htjela probleme.

"Rekla sam sestrama dolje na prijemu i na četvrtom katu jer sam drugi dan hospitalizirana na kontrolu sećera, no sestre nisu znale što bi mi odgovorile", kaže. 

"Neugodno iskustvo za cijeli život. Živjela sam u strahu kakvo će biti moje dijete. Na kraju moja ljubav ima dvije godine i pjeva pjesme na engleskom", priča M.B. 

Bez odgovora na upite

Redakcija portala Direktno u toku dana pokušala je doći do Opće bolnice Varaždin, kao i samog doktora Brijačka, ali i Ministarstva zdravstva, no do zaključenja ovog teksta odgovori nisu pristigli. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.