NOVČANI TRANSFERI ISELJENIŠTVA

OTKRIVAMO Iseljenici u Hrvatsku službeno poslali rekordnih 18,5 milijardi kuna

Autor

Darko Markušić

U 2018. su hrvatski iseljenici službenim kanalima poslali rekordnih 17,8 milijardi kuna, prema podacima Eurostata. Posljednjih godina najviše hrvatskih iseljenika odselilo je u Njemačku, a zatim po brojnosti slijede Austrija, Irska i Švedska. Prema podacima Hrvatske narodne banke službeni transferi iseljeništva iznosili su i više: 18,5 milijardi kuna ili 2,487 milijardi eura.

23.10.2019. u 09:15
Ispiši članak

Osobne doznake, u pravilu članovima obitelji, tj. novčani transferi u 2018. iznosili su 2,4 milijarde eura (17,8 milijardi kuna), što je više od 4,6 posto bruto domaćeg proizvoda. Prema tom kriteriju, udjela transfera dijaspore u BDP-u Hrvatska je najlošija od zemalja Europske unije.

Novčani transferi stare i nove dijaspore predstavljaju sve važniji izvor sredstava članovima obitelji koji su ostali u Hrvatskoj, ali imaju ulogu i ublažavanja siromaštva te jačanja osobne potrošnje.

Riječ je o transferima koji obuhvaćaju mirovine, radničke doznake, poklone, pomoći i ostale priljeve sličnog karaktera.

Prema podacima Hrvatske narodne banke u 2018.  službeni novčani transferi dijaspore iznosili su 2,487 milijardi eura (18,5 milijardi kuna) ili 2,94 milijarde američkih dolara.

Godinu ranije transferi su iznosili također rekordnih 2,42 milijarde eura. 

Prema podacima središnje banke transferi iseljeništva u 2019. mogli bi srušiti novi rekord, jer samo u prvih šest mjeseci 2019. evidentirano je 1,.332 milijarde eura ili 9,91 milijardu kuna!

Unatoč sve većem broju hrvatskih državljana koji odlaze u inozemstvo, Hrvatska narodna banka ne vodi statistiku o strukturi novčanih transfera iseljenika u Hrvatsku, kao što nema niti podatke o zemljama uplate. S druge strane, prema pojedinim istraživanjima to nije sav novac kojeg iseljenici šalju u Hrvatsku. Osim službenih transfera, procjenjuje se da značajan dio (jedno nedavno istraživanje je govorilo o čak dodatnih 8,5 milijardi kuna godišnje) šalju neslužbenim putem ili osobno dostave i potroše prilikom kratkotrajnih posjeta Hrvatskoj.

Prema podacima Svjetske banke, u 2018. transferi iseljeništva iznosili su 2,88 milijardi američkih dolara ili 4,6 posto BDP-a., a procjenjuje se da će otprilike na istoj razini iznositi transferi i u 2019.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.