MALVERZACIJE U EUROPSKOJ PRIJESTOLNICI KULTURE

OTKRIĆE PORTALA DIREKTNO Istraživački tekst o mogućem pogodovanju tvrtki iz Srbije u Rijeci rezultirao sa šest kaznenih prijava

Autor

Leo Buljan

Protiv stručnog povjerenstva poduzeća Rijeka 2020, krovne gradsko-županijske tvrtke zadužene za organizaciju manifestacije Europska prijestolnica kulture u Rijeci, podignuto je šest kaznenih prijava.

28.05.2020. u 22:36
Ispiši članak

Odluka DORH-a da istraži slučaj o kojem sada pišu svi mediji u Hrvatskoj došla je kao posljedica predanog istraživačkog rada novinara portala Direktno. Naime, portal Direktno je već u veljači isticao niz nelogičnosti u postupku javne nabave za 'Najam pozornice s krovom i audiovizualne opreme za program službenog otvaranja projekta Rijeka 2020 –  Europska prijestolnica kulture'. Sporni natječaj vrijedan čak 1.568.800 kuna bez poreza na dodanu vrijednost dobio je Studio Berar Rental iz Novog Sada. 

DORH nije prva državna institucija koja je primijetila da su okolnosti ove javne nabave u najmanju ruku sumnjive. Naime, Državna komisija za kontrolu javne nabave (DKOM) je u svom rješenju ustvrdila da je bilo 'osobito bitnih povreda' u ovom postupku javne nabave, ali čelnici tvrtke Rijeka 2020 to nisu vidjeli kao dokaz o tome da se dogodilo išta krivo.

"RIJEKA 2020 d.o.o. nije pogodovala poduzeću iz Srbije niti u Rješenju DKOM-a igdje stoji takav zaključak", piše u ispravku koji je, u skladu sa Zakonom o medijima i Zakonom o elektroničkim medijima, objavio portal Direktno na zahtjev Emine Višnić, direktorice tvrtke Rijeka 2020.

U tom očitovanju Višnić osporava da je bilo što u natječajnom postupku učinjeno izvan zakonskih okvira, kako tvrdnju da je tvrtka iz Novog Sada nije priložila potvrdu da nema poreznih dugova u Hrvatskoj, glavni argument DORH-a za pokretanje kaznenih prijava, tako i činjenicu da su, osim poduzeću iz Novog Sada, dokumenti sa specifikacijama potrebne opreme za provedbu natječaja stigli na srpskom jeziku i u hrvatske tvrtke . 

Dokumente na srpskom slala je druga tvrtka iz Srbije?

Podsjećamo, sporne dokumente redakcija portala Direktno dobila je iz dva različita izvora te ih u veljači objavila u sklopu svog istraživačkog teksta. Iako smo čelnike tvrtke Rijeka 2020 pokušali telefonski kontaktirati da nam objasne tu nelogičnost, nismo uspjeli stupiti u kontakt s njima preko telefonskih brojeva navedenih na službenoj stranici tvrtke. 

Međutim, objašnjenje na pitanje zašto se hrvatskim tvrtkama službeni dokumenti vezani uz javni natječaj koji je raspisala gradska tvrtka u Hrvatskoj šalju na srpskom jeziku Višnić je dala u već spomenutom ispravku.  

"Da bude posve jasno, podlogu i specifikaciju uoči natječaja najma pozornice s krovom i audiovizualne opreme radila je tvrtka ODLIČAN HRČAK d.o.o. iz Beograda koja je u prethodnom natječajnom postupku izabrana za posao 'Usluga planiranja i provedbe kreativne i izvršne produkcije Otvaranja'. Njihov je zadatak, između ostalog, bio pripremiti dokumentacije za daljnje nabave za otvorenje, uključivo i ovu nabavu", piše Višnić.

Drugim riječima, Višnić zaključuje da natječaj proveden bez pogodovanja srpskoj tvrtki jer dokumentaciju nije pripremala Rijeka 2020, nego je za to bila zadužena, kakve li slučajnosti, još jedna tvrtka iz Srbije. Hoće li Državno odvjetništvo pod povećalo staviti i okolnosti u kojima je tvrtka iz Beograda Odličan Hrčak d.o.o. dobila posao pripreme dijela natječaja, još je nepoznato. Treba napomenuti da ove dvije tvrtke navodno nisu jedine iz Srbije koje su nekako profitirale od Europske prijestolnice kulture. Neslužbena je informacija jednog od naših izvora i da su dio zaštitarskih usluga na manifestaciji obavljale tvrtke s poslovnim nastanom u Srbiji.

DKOM doveden pred gotov čin

Na žalost, institucije nisu mogle intervenirati tako da se natječaj nanovo raspiše. Kako smo već pisali, hrvatska tvrtka Eldra žalila se na odluku županijske tvrtke Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave. Međutim, Rijeka 2020 tražila je dopuštenje DKOM-a da se, bez obzira na žalbu, njima dopusti potpisivanje ugovora s tvrtkom iz Srbije jer je, između ostaloga, ''ukupni projekt većim dijelom sufinanciran iz javnih izvora (lokalni, županijski i državni proračun) te bi eventualna odgoda ili nemogućnost odvijanja manifestacije otvaranja dovela do nerazmjerne štete u smislu nemogućnosti povrata već uloženih ili ugovorenih javnih sredstava''.

Tako je DKOM došao pred gotov čin jer se otvaranje manifestacije Europska prijestolnice kulture Rijeka 2020 održalo 1. veljače, svega dva dana nakon što je Komisija donijela odluku o cijelom slučaju.

Obuljen Koržinek: Kompletna revizija nakon što projekt bude završen

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek nije mogla komentirati kaznene prijave vezane uz navodne malverzacije u projektu Rijeka 2020. - Europska prijestolnica kulture, upozorivši kako je taj projekt pod isključivom nadležnošću Grada Rijeke.

"Pravila su takva da je Rijeka potpuno autonomna u osmišljavanju programa. Mi ni na koji način ne ulazimo u nadzor ili reviziju troškova. Mi smo se kao Vlada obvezali osiguravati određena sredstva u određenoj dinamici, a taj projekt ima svoj model nadzora, trošenja, revizije, koji je europski i neovisan. Kompletna revizija će se napraviti nakon što projekt bude završen", zaključila je.

Da bi ovaj sumnjivi slučaj dobio svoj završetak, hrvatske tvrtke, građani Rijeke i cijele Hrvatske ipak će čekati sudski epilog.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.