MARIJA KELČEC-PESTER

Organizatorica vjenčanja: Mjere koje se mijenjaju iz dana u dan donose nove stresove

Autor

Bjonda Lučić

Vjenčanje u doba korona virusa trenutno je jedno od najosjetljivijih pitanja. Uz stres od same organizacije, prisutan je i strah od širenja virusa i zabrane okupljanja, ali i otežana putovanja koja su samo dio realnosti s kojima se suočavaju mladenci, ali i organizatori vjenčanja. 

23.07.2020. u 07:17
Ispiši članak

O pravilima na vjenčanjima Nacionalni stožer civilne zaštite već u nekoliko navrata donosi različite mjere. Ovoga ljeta je postalo 'novo normalno' jednostavno otkazati vjenčanje, jer unatoč dopuštenom određenom broju uzvanika na okupljanjima, brojne zabrane i karantene koje se moraju proći jednostavno dovode do toga da mladenci otkazuju svadbena slavlja.

Već smo pisali o tome kako izgledaju rijetke svadbe koje se održavaju u vrijeme pandemije. Nakon prvog vala korone, svi su očekivali da će virus u ljetnim mjesecima popustiti te da će se svadbene svečanosti moći odvijati u uobičajenim uvjetima. No, dogodilo se suprotno. Došlo je do povećanog broja zaraženih i uvođena novih mjera zaštite, a organizatori vjenčanja kažu da nikad nije bilo teže. Organizatorica vjenčanja Marija Kelčec-Pester opisala je trenutnu situaciju i stres s kojim se svakodnevno susreću zbog straha od zabrana i pogoršanja epidemiološke situacije koja za sobom povlači niz drugih mjera koje, svakako, utječu na organizaciju vjenčanja.

'Čak niti veliki igrači na tržištu neće izdržati još jedno donošenje mjera svedenih na minimum,vjenčanja su jedino što nas sve drži u ovoj borbi za opstanak.'

"Vjenčanja su uvažena kao jedno od najvažnijih životnih događaja i sama po sebi se nameću stres upravo iz razloga da sve bude baš kao iz najljepših filmova. I tako nakon godina planiranja i sanjarenja, naiđe ta 2020. godina koja nam je donijela nevidljivog neprijatelja zvanog Covid-19 odnosno korona virus", rekla je Kelčec-Pester.

Dodala je kako je u jednom trenutku izgledalo da će sezona vjenčanja proći bez poteškoća. 

"U samom startu je sve izgledalo izvjesno, ok, proći će razdoblje u kojem ćemo morati biti zatvoreni, čuvati sebe kako bi i drugi bili zdravi i probudit ćemo se pred ljeto u kojem smo vidjeli spas i nestanak novonastalog zla", rekla je.

Najave mjera koje se mijenjaju iz dana u dan donose nove stresove

"Nakon prvotnih zabrana i popuštanja mjera, velika vjenčanja su se u većini slučajeva smanjila, i polako smo krenuli ostvarivati snove klijentima koji su silom prilika odlučili imati vjenčanje u ovoj godini jer su za 2021. već napravili planove. Uz sve promjene napravljene uz pomoć stručnih osoba i sudionika u procesu organizacije vjenčanja, najave mjera koje se mijenjaju iz dana u dan, donijele su nove brige i dodatne stresove, noći nespavanja, igre živaca i trošenje dodatnog novca", rekla je organizatorica vjenčanja. 

Donošenje mjera svedenih na minimum težak je udarac za sve i to dovodi u pitanje egzistenciju svih koji sudjeluju u 'industriji' vjenčanja.

"Svi se nalazimo u situaciji bez izlaza. Na prvom mjestu je, naime, zdravlje svih, zaštita najslabijih u lancu, međutim, tu se provlače pitanja ne samo o ispunjenju snova naših klijenata, već i egzistencije svih nas sudionika. Čak niti veliki igrači na tržištu neće izdržati još jedno donošenje mjera svedenih na minimum, jer uz uskraćena sva događanja, vjenčanja su jedino što nas sve drži u ovoj borbi za opstanak.

Tu dolazi do pitanja povrata avansa, jer klijenti koji otkazuju svoje vjenčanje jer ne žele iste pod novim uvjetima, kažu da nisu krivi zbog istih, kao niti mi, ali da žele barem dio novaca nazad. 'Potezati' se po sudu, izgubiti dobar glas, ili pronaći načina kako vratiti avanse, a kreditiranja su trenutačno sva zaustavljena, je sve što će nas odvesti u ponor i ostaviti tisuće i tisuće obitelji bez primanja, jer djelatnosti u vjenčanjima su povezane s jako puno drugih djelatnosti. To je industrija koja godišnje u prosjeku ostvari oko 18.000 događanja", objasnila je.

Promjena lokacije u zadnji tren

"U ovo vrijeme prije svega moramo biti potpora klijentima, boriti se da zadovoljimo propisane uvjete. Osobno ovaj vikend organiziramo vjenčanje gdje smo od 450 uzvanika popis sveli na 150, promijenili lokacije i dižemo šator, koji se pokazao kao idealno rješenje za vjenčanje na otvorenom, a opet zaštita od lošeg vremena, s prirodnom klimatizacijom. Osigurali smo i teller uslugu hrane, mjerenja temperature, sve smo prijevremeno poslali uzvanicima uz obavijest kako se ne bi neugodno iznenadili prilikom dolaska i osjećali se kao da idu na pregled u bolnicu, a ne na svečano slavlje", objasnila je Kelčec-Pester primjer situacije s kojima se susreće.

Dodala je da priprema vjenčanja traje dosta dugo i da je problem kada se uvjeti promijene ili mjere donesu par dana pred samo vjenčanje.

"U svemu ovome, uz sektor ugostiteljstva koji je stalno u komunikaciji sa Stožerom, voljeli bismo da se i nas male, a opet korisne uključi u isto, da znamo kako obavijestiti i prenijeti klijentima informacije na vrijeme, a da to nije samo par dana prije kada su pripreme već gotovo dovedene pred sam čin.

Jer vjenčanje nije samo taj dan, on je puno, puno toga više, a zadnjih deset dana se zaključuju sve odluke koje je teško promijeniti.

Nadamo se da ćemo imati još lijepih uspomena, koje ćemo sigurno prepričavati budućim naraštajima, i kako je ljubav pobijedila koronu", zaključila je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.