PRELAZAK NA DVB-T2

OPTIKA SVE DOSTUPNIJA Većina kućanstava ne mora strahovati od prelaska na novi sustav jer imaju naplatnu televiziju

Autor

Ivica Zadro

Proces prelaska na novi DVB-T2 sustav odašiljanja televizijskog signala koji će se odvijati od 27. listopada do 12. studenog potaknuo nas je da istražimo koliko kućanstava u Hrvatskoj ima uslugu naplatne televizije, a koliko ih televizijski program prati isključivo putem zemaljske mreže odašiljača.

18.10.2020. u 12:00
Ispiši članak

Prema tromjesečnim podacima Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) većina kućanstava u Hrvatskoj ima neki od priključaka naplatne televizije. Od 1.520.026 kućanstava u Hrvatskoj (prema popisu stanovništva iz 2011. godine) 835.556 ih ima priključak naplatne televizije. Kabelsku televiziju ima 176.438 kućanstava, a 439.319 IPTV priključak. Uslugu satelitske televizije ima 147.777 kućanstava, a najmanje je onih koji naplatnu televiziju imaju preko zemaljskih odašiljača i to 72.022.

Oduzmu li se od broja kućanstava u Hrvatskoj oni koji nemaju televiziju, a takvih je 2,6 posto ili 39.521 kućanstvo, preostali su oni koji koriste samo digitalnu zemaljsku televiziju. Upravo tih 644.949 kućanstava mora osigurati prijemnik koji je adekvatan novom digitalnom sustavu odašiljanja televizijskog programa DVB-T2.

Dva najveća operatera su HT i A1

Najveći broj korisnika usluge naplatne televizije ima Hrvatski telekom (HT), zahvaljujući, između ostalog, i akviziciji Iskona. HT je na kraju prve polovine 2020. imao 492 tisuće korisnika TV usluge. Drugi po broju korisnika je A1. Tog operatera koristi više od 234 tisuća korisnika TV usluge. Preostali operateri imaju nešto više od sto tisuća korisnika, a točan broj nismo uspjeli doznati jer nam nisu odgovorili na upit.

Budući da većina korisnika naplatne televizije ima priključak temeljen na internetskom protokolu (IPTV) provjerili smo i kolika je dostupnost optičke mreže. Iz Hrvatskog telekoma izvijestili su nas da je u ovoj godini snažan naglasak stavljen na implementaciju pristupne fiksne mreže sljedeće generacije (NGA) radi povećanja područja primjene optičke mreže.

Optika sve dostupnija

Na kraju prve polovine 2020. godine dodatnih 19.608 kućanstava bilo je pokriveno FTTH (optička vlakna do doma; eng. fiber to the home) tehnologijom u pristupnoj mreži, a ukupno je 299 tisuća kućanstava pokriveno FTTH-om. Optički bazirana pristupna mreža (FTTx) dostupna je za 455 tisuća kućanstava.

Među korisnicima Iskona, koji je dio HT Grupe, 55 posto njihovih rezidencijalnih korisnika ima paket koji uključuje naprednu IPTV – Iskon.TV uslugu. Svaki peti korisnik je sada na optici. HT je ostvario pokrivenost ukupno 60,4 posto kućanstava tehnologijama koje omogućuju brzine veće od 30 Mbit/s, od čega 24,4 posto tehnologijama koje omogućuju brzinu veću od 100 Mbit/s. 

Velika infrastrukturna ulaganja

A1 TV uslugu preko optike može imati više od 550.000 kućanstava u Hrvatsku, a cilj im je do kraja 2023. pokriti 750.000 kućanstava s najmodernijom infrastrukturom odnosno fiksnom mrežom nove generacije koja uz napredno HEVC kodiranje pruža najbolju kvalitetu slike.

Hrvatski Telekom je, prema njihovim podacima, najveći privatni investitor u digitalizaciju u Hrvatskoj. U posljednjih pet godina HT je u infrastrukturu investirao više od 8,5 milijardi kuna. Ulaganja u 2019. godini u iznosu od 1,9 milijardi kuna predstavljaju najveća ulaganja u posljednjih deset godina, informirali su nas iz HT-a.

Velika ulaganja ima i A1. Počela je gradnja, kako kažu, najmodernijeg podatkovnog centra koji će poslovnim korisnicima, prvenstveno onima koji koriste cloud usluge, omogućiti bezbrižno poslovanje s potvrđenom najvišom razinom stabilnosti i osiguravanja kontinuiteta poslovanja u Hrvatskoj. Uz dodatna infrastrukturna ulaganja promijenili su i sučelje TV sustava.

Ponuda TV sadržaja je pojednostavljena na tri paketa  koji se mogu mijenjati svaki mjesec bez dodatne naknade. TV usluga je unaprijeđena interaktivnim sučeljem i aplikacijom TV u pokretu – A1 XploreTV:GO. Osim intuitivnosti sučelje nudi i personalizirani sadržaj te pristup YouTubeu i YouTube Kids aplikacijama.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.