KAZNE I DO 10 GODINA

Olujić za Direktno: Kuće su se rušile kao kule od karata; da se gradilo po propisima, onda ne bi bilo ovako velikih šteta

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Reportaža iz Strašnika pokraj Petrinje u kojem se jednom mještaninu kuća, koju mu je država obnovila nakon rata, srušila nakon potresa sablaznila je javnost. Naime, uglovi kuće nisu bili ojačani betonskim stupovima s čeličnom armaturom, nego je postavljena samo uvezena cigla koja se lako izbije i bez potresa. Sam predsjednik Vlade Andrej Plenković u ponedjeljak je kazao da treba ispitati zašto su neke kuće nakon Domovinskog rata nekvalitetno obnovljene.

04.01.2021. u 22:06
Ispiši članak

"Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, tko je radio, bio nadzor, tko je davao konačne uporabne dozvole za objekte", rekao je Plenković i dodao da u ovom trenutku nema detaljnih saznanja o tome.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar podsjetio je da je nakon Domovinskog rata u Hrvatskoj obnovljeno više od 156.000 obiteljskih kuća. Obnova je trajala od 1995. do 2000. i sudjelovalo je preko 150 tvrtki.

"Sve je rađeno sukladno Zakonu o obnovu, Zakonu o graditeljstvu. Postoji dokumentacija tko je bio izvođač radova, nadzor, projektant, vlasnik, korisnik. Sve je rađeno uz pisane ovlasti korisnika tih nekretnina. Postojale su i određene garancije i rokovi", rekao je Mažar.

Najavio je da će odgovoriti na sve upite u narednih nekoliko dana jer je trenutno fokus na privremenom stambenom zbrinjavanju ljudi.

Kazne i do 10 godina zatvora

"Zna se je li i koji objekt građen po propisima ili nije. Ako nije građeno po propisima odgovornost je apsolutno objektivna, ali ujedno i kaznena odgovornost i Kazneni zakon RH predviđa vrlo stroge kazne s obzirom na visinu štete i koliko je došlo do ljudskih žrtava. Kazne se mogu kretati i do 10 godina zatvora", oštar je bivši glavni državni odvjetnik Željko Olujić.

Olujić također upozorava i ističe da treba ispitati tko je odgovoran uslijed nestručne i aljkave gradnje: "Tu će morati državni organi gonjenja, prije svega policija i državno odvjetništvo učiniti sve da se utvrdi tko je kazneno odgovoran i zašto je došlo do te havarije i rušenja tih kuća kao kula od karata. To se nije trebalo to dogoditi jer da se je gradilo po propisima, a to je seizmička zona sedam, onda ne bi bilo ovako velikih šteta".

"Radilo se protivno posebnoj zakonskoj regulativi u Hrvatskoj s područja graditeljstva. Znalo se je da je to sve seizmička zona. Po mojoj prosudbi najodgovorniji su upravni organi koji su izdavali građevinske dozvole. Naime, građevinske dozvole za novogradnju su se mogle izdavati samo u smislu posebnih vrlo strogih propisa o gradnji koji, kao što znamo, su donijeti nakon potresa u Skopju.

Tu je onda odgovornost projektanata kuća, statičara, nadzornih organa, investitora, a onda i građevinske inspekcije. Po starinskoj gradnji na tom području su se gradile kuće od drveta i one su manje više izdržale potres, a ove kuće koje su novije gradnje i koje bi morale biti izgrađene temeljem vrlo strogih građevinskih propisa nakon 1963., one su se rušile kao kule od karata", kazao je Olujić.

Ugledni odvjetnik napominje da se to mora ispitati jer je šteta za državni proračun ogromna.

U pitanju milijarde kuna

"U Domovinskom ratu Petrinja i okolna mjesta su stradala vrlo snažno s najviše ispaljenih topničkih i raketnih projektila po glavi stanovnika nakon Vukovara. Tamo je bila i tenkovska postrojba pukovnika JNA Slobodana Tarbuka koja je nemilosrdno prašila po civilnim kućama i masovno ubijala naše stanovnike. Nakon toga je Hrvatska uložila vrlo velika materijalna sredstva u izgradnju, a radi se o preko 1000 objekata. Vrlo velika šteta uslijed ovog potresa nastala je i za državni proračun, to su milijarde kuna u pitanju", obrazlaže naš sugovornik.

Olujić naglašava da se Vlada odlučila na osnivanje stožera na čijem čelu će biti ministar obrane Tomo Medved, "koji je vrlo operativan i vrlo stručan, pošten i čestit čovjek, a s obzirom na njegovo znanje vjerujem da će on učiniti sve što je moguće u ovim trenucima". "To je jedna vijest koja me veseli, a sve drugo manje više nije dobro", ocijenio je naš sugovornik.

'Tamo gdje je metež, tu je i veliki mutež'

Kritizirao je kontinuirano veličanje koliko je podijeljeno kućica i kontejnera, "a zaboravlja se da su to državne rezerve imale na dispoziciji i morale su reagirati promptno". Oni su se koristili kada je poplavila Gunja i prošle godine kada su kontejneri postavljeni ispred bolnica i ostalih zdravstvenih ustanova, ali upozorava, činjenica da su korišteni na drugom mjestu ne smije biti opravdanje.

"Državne rezerve uvijek moraju biti spremne za slučajeve ovakvih katastrofa. Država je bila dužna dodatno državne rezerve napuniti. Ja sam i rekao, bile su tu i druge katastrofe i te kućice su se morale davati i drugdje, zato se moralo imati transparentne podatke državnih rezervi što fali i odmah se prometno to nabaviti da bi se spriječila katastrofa koja može doći za 24 sata. Tu nema opravdanja 'mi smo imali, nismo znali'. To je nužnost", kazao je Olujić.

Napominje i da mu se ne sviđa ta decentraliziranost novčane pomoći i donacija: "To bi trebalo sve centralizirati, da se utvrdi gdje ide svaka kuna, svaka lipa. Kada to nije centralizirano onda dolazi kaos. A tamo gdje je metež tu je i veliki mutež, a sad je veliki metež pa bi mogao nastati i mutež", poručuje Olujić i zaključuje da ćemo za mutež koji se možda trenutno odvija saznati kroz pola godine ili godinu i pol, "ali 'ajmo prvo mi utvrditi štetu i tko je odgovoran za takvu obnovu. Ako se utvrditi kaznena odgovornost, treba pokrenuti kaznene postupke i kažnjavati". 

Dodajmo još da je Državno odvjetništvo u ponedjeljak potvrdilo da će USKOK žurno od policije zatražiti provedbu kriminalističkog istraživanja oko mogućih nepravilnosti u obnovi kuća na petrinjskom području stradalih u ratnim razaranjima, a koje su teško oštećene i razrušene i u nedavnom potresu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.