'SVE TREBA POMNO ISTRAŽITI'

Olujić o završetku istrage protiv Kuščevića: Ništa nije učinjeno presporo, ubrzavanje određenih čimbenika u pravosuđu može štetiti pravdi

Nakon skidanja imuniteta i otvaranja istrage u rujnu 2019. USKOK je istragu proširivao još dva puta, a uz Kuščevića su osumnjičeni njegova supruga Zorana Kuščević, šogor Ivica Žuvić, bivši predsjednika Općinskog vijeća Nerežišća Jakša Goić, pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Nerežišća Svemir Obilinović i splitski poduzetnik Ante Marinović.

Bivšega ministra tereti se da je bespravno dodijelio po povlaštenoj cijeni POS-ov stan svojemu šogoru Žuviću, da je sudjelovao u nezakonitoj prenamjeni svojih poljoprivrednih zemljišta u građevinska, da je primio mito od poduzetnika Marinovića kako bi još jedno zemljište prenamijenio u građevinsko te za malverzacije pri otkupu nekretnina iz njegove tvrtke Kuščević d.o.o., koja je zatim likvidirana, a iza koje su ostala nenaplaćena dugovanja.

'Ne smije se brzati, u protivnom sve može ličiti na linč'

Po svemu sudeći, Kuščević bi mogao biti optužen, a odvjetnik Željko Olujić za portal Direktno iznio je kako će izgledati procedura koja slijedi:

"Kada optužnica bude podnijeta sudu, ona naravno mora biti i potvrđena. Obrani se daje mogućnost da odgovori na tu optužnicu i onda izvanraspravno vijeće odlučuje je li odgovor osnovan ili nije i jesu li navodi optužnice osnovani ili nisu i tek tim trenutkom optužnica stupa na pravnu snagu", kazao je Olujić. 

Međutim, upozorava da se nikoga ne smije proglašavati unaprijed krivim, "kao što je to u konkretnom slučaju činjeno u sredstvima javnog priopćavanja jer su tek bile krenule glasine i bila je kaznena prijava", i ne smije su ni u kom slučaju brzati jer, kako kaže, mora se "dati dovoljna mogućnost da na zakonom predviđen način državni organi gonjenja utvrde radi li se kaznenom djelu ili ne".

"U protivnom sve može ličiti na nešto što zovemo linč", kazao je naš sugovornik i dodao da ta logika linča s druge strane itekako "uništava pravosudni sustav".

"Moj je stav prema Kuščeviću da je on kao političar i politički tajnik HDZ-a bio dokazani cinik koji je, sjetimo se, otvoreno i lažima sprječavao referendume i druge iskaze narodne volje. On je očito stvorio jednu profitersku udrugu za koju postoji osnovana sumnja da je zlorabila njegovu moć. Ono što znamo u ovom trenutku da mu se ne stavlja na teret jedno kazneno djelo već niz kaznenih djela, kako njega, tako njegove obitelji i prijatelja. Sve to treba pomno istražiti i utvrditi i za to je jedino ovlašten sud i ne vidim razloga da bude drugačije", navodi bivši državni odvjetnik.

'Ubrzavanje određenih faktora u pravosuđu može štetiti pravdi'

Državno odvjetništvo i sudstvo ne smije brzati pod utjecajem javnosti ili bilo kakvih drugih vanjskih utjecaja, smatra Olujić, već utvrđivati je li ono što se nekome stavlja na teret pravno osnovano ili ne, "a kada se utvrdi da je kazneno djelo, na njega primijeniti kaznenu sankciju".

"Pravosuđe je sporo i treba raditi na njegovoj efikasnosti, ali ubrzavanje određenih čimbenika u pravosuđu može štetiti i pravdi", ocijenio je naš sugovornik i nastavio:

"U konkretnom slučaju, s obzirom na kaznena djela koja se stavljaju Kuščeviću na teret, ja ne vidim nikakvu veliku sporost jer ima puno sporijih faktora, koji utječu na nezadovoljstvo javnosti pravosuđem kada znamo da postupci traju  po 15, 20 godina. S obzirom na vrijeme inkriminacije koje se stavljaju na teret Kuščeviću, ne vidim da je nešto učinjeno presporo", kazao je u razgovoru za portal Direktno Olujić te zaključio da pravosuđe treba biti efikasnije, ali ne na štetu pravde i zakonitosti.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.