GLAVNI DRŽAVNI ODVJETNIK

Olujić: Jelenić je u sukobu interesa i odmah mora dati ostavku; Miljenić nije želio komentirati slučaj

Autor

bl

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić potvrdio je da je 'slobodni zidar' dodajući da je Nikica Gabrić pokušao utjecati na tijek predistrage protiv troje novinara tjednika 7Dnevno koji su navodno ucjenjivali liječnika tražeći. Trenutnu situaciju s priznanjem glavnog državnog odvjetnika za portal Direktno komentirao je Željko Olujić ugledni hrvatski odvjetnik.

18.02.2020. u 20:45
Ispiši članak

Jelenić je rekao da je početkom ožujka 2018. pozvan pristupiti udruzi koja se bavi slobodnim zidarstvom  kojoj tada nije bio na čelu Nikica Gabrić. Dodao je da je nakon što je primljen u udrugu građana veliki Orijent sudjelovao na još jednom sastanku te udruge koju je, zajedno s još nekolicinom članova, napustio u listopadu te godine nakon što ju je preuzeo Nikica Gabrić.

"Prije svega, moram priznati da sam duboko začuđen da osoba na tako visokoj državnoj funkciji poput funkcije Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske to priznaje, a još više me čudi njegova pomalo infantilna obrana kada kaže, da su masoni građanska udruga. To je pomalo smiješno, jer je njihovo članstvo tajno, a baš se u tome i skriva najveća opasnost. Znači, nema nikakve javnosti ni transparentnosti kako tvrdi gospodin Jelenić.

Druga stvar koju valja spomenuti jest ta da su masoni kao što je poznato stvorili jednu svoju 'paracrkvu' koja negira Boga, a najveći neprijatelj im je upravo Katolička crkva. Masonerija je tajna organizacija u koju se i ulazi tajnim obredom i polaže se prisega životom.  Oni se međusobno nazivaju i braćom, ali osim te 'bratske' povezanosti najbitnija značajka je tajnost",  rekao je u svom komentaru Olujić. 

Zatim se osvrnuo na situaciju u Hrvatskoj kada su brojni ministri iz Vlade dali ostavke na svoje funkcije zbog nekih nepravilnosti ili 'afera'.

"Mi smo dakle vidjeli koliko je u Hrvatskoj ovih godina ministara 'odletjelo' s posla, jer su 'povlastivali' svoju rodbinu, poslovne prijatelje itd. Oni su 'odletjeli' s tih funkcija, ali su te veze i povlastice bile javne, ako ih usporedimo s masonima, najveća opasnost je baš u njihovoj rodbinskoj povezanosti i tajnosti", komentirao je ugledni odvjetnik za portal Direktno.

Na pitanje je li Dražen Jelenić bio u sukobu interesa i treba li podnijeti ostavku, Olujić kaže:

"Obnašatelj javne dužnosti, a pogotovo ovako visoke poput funkcije Državnog odvjetnika, po mom skromnom sudu nikako ne smije biti mason, jer je on onda permanentno u sukobu interesa. Dakle, biti mason i prihvatiti da ste vi Glavni državni odvjetnik znači permanentan interesni sukob javnog dobra i masonerije. Moja prosudba je da gospodin Jelenić odmah mora podnijeti ostavku ili da ga se smijeni.

Ali isto tako treba istražitiu ove protekle dvije godine koliko je on mason da li je i na koji način nekoga 'gurao' ili pogodovao. Treba provjeriti postoji li osnovana sumnja da je djelovao protiv svega onoga za što je bio zadužen, a to je narodni probitak, a da je pogodovao svojoj braći masonima. Ja to ne znam, ali u svakom slučaju, sad kada je 'pukla tikva' to valja istražiti".

Na kraju razgovora osvrnuo se na par bitnih povijesnih činjenica o masonima.

"U pogledu povijesnih crta masona želio bih spomenuti da su masoni strogo subordinirana organizacija i dosta je čak i pisano o tome, a najviše, koliko ja znam,  publicist i književnik Ivan Mužić u knjizi Masonstvo u Hrvata" zaključio je Olujić.

O Jelenićevom priznanju da je mason,  za izjavu smo kontaktirali predstojnika Ureda Republike Hrvatske i bivšeg ministra pravosuđa Orsata Miljenića koji nije želio komentirati slučaj.

Glasova: 3361

Glasovanje je završeno

Da

94%

Ne

6%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.