NAKON JELENIĆEVE OSTAVKE

Olujić: Cijeli DORH trebalo bi sigurnosno provjeriti

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Dražen Jelenić u srijedu je podnio ostavku na mjesto glavnog državnog odvjetnika zbog toga što je zatajio činjenicu da je mason tvrdeći da to ni na koji način nije utjecalo na obnašanje njegove uloge. Međutim, upravo to članstvo mnogima je 'trn u oku' i u tome vide sukob interesa pa tako i naš sugovornik, ugledni odvjetnik Željko Olujić.

20.02.2020. u 20:28
Ispiši članak

U četvrtak su novinari Jelenića dočekali ispred zgrade Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) u Gajevoj ulici. Po sili zakona, Jelenić je svojom ostavkom sada došao na mjesto zamjenika glavnog državnog odvjetnika. Olujić je za portal Direktno rekao kako je i funkcija zamjenika nespojiva s članstvom u masonskoj organizaciji.

Nije podoban

"Nije podoban. Izgubio je mjesto glavnog državnog odvjetnika pa prema tome on uopće više ne bi smio, kao pripadnik masonske lože gdje se sve bazira na tajnosti i na pomaganju braće, kako se to kaže, ostati ni na mjestu zamjenika glavnog državnog odvjetnika", smatra naš sugovornik i obrazlaže svoj stav: "Sama inicijacija ulaska u masonsku ložu zahtijeva prije svega tajnost, zahtijeva prisegu gdje se i vlastitim životom jamči da će si pomagati pa je već samim činom inicijacije osoba glavnog državnog odvjetnika ili pak suca u stalnom sukobu interesa."

U četvrtak je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio skorašnje donošenje odluke trebaju li državni dužnosnici prolaziti sigurnosnu provjeru. Prema Bošnjakoviću, moguće da bi se radilo o prevelikoj ulozi koja bi se pritom dala obavještajnoj zajednici prilikom imenovanja dužnosnika. Olujić pak smatra da je provjera neophodna, kako za glavnog državnog odvjetnika i njegovog zamjenika, tako i za sudbenu vlast.

"Kada je Jelenić dolazio na mjesto glavnog državnog odvjetnika nije trebao po zakonu prolaziti sigurnosnu povjeru, ali s obzirom na vrlo važnu funkciju glavnog državnog odvjetnika, on je u svakom slučaju trebao proći jednu diskretnu provjeru", komentira Olujić te smatra da bi provjeru ujedno trebali prolaziti i svi suci bez iznimaka.

"To sve skupa treba protegnuti i na sudstvo, ne samo na državne odvjetnike nego i na osobe koje obnašaju funkcije sudaca u Republici Hrvatskoj, jednako tako i na ostale osobe koje obnašaju javne funkcije. Po mom skromnom sudu to bi se trebalo odnositi na sve suce, od općinskih sudova do Vrhovnog i Ustavnog suda, na kompletnu sudbenu vlast", rekao nam je Olujić.

Sve dok bi bilo koji od navedenih dužnosnika bio pripadnik neke tajne organizacije, pristranost, odnosno nepristranost na mjestu suca ili na mjestu zamjenika ili pak glavnog državnog odvjetnika dolazi u pitanje, mišljenja je ovaj ugledni odvjetnik i dodaje da bi zbog toga svi oni trebali prolaziti temeljitu sigurnosnu provjeru: "Radi se o funkciji službi koje su od općeg narodnog značaja, itekako se radi o poziciji u državi koja je vrlo značajna."

Krenulo se od glave, a ne od repa

Na naš upit treba li sada sigurnosno provjeriti cijeli DORH, Olujić odgovara potvrdno.

"Prije svega, ta će provjera biti nužna tim više što se krenulo od glave, a ne od repa. S mjesta glavnog državnog odvjetnika otišla je čelna osoba. To svakako treba proći i kroz cijele subordinirane organizacije, što i je državno odvjetništvo", mišljenja je Olujić.

Prema Zakonu o udrugama, popis članova udruga mora biti javan, napominje naš sugovornik. 

"Podaci o članovima udruga koje su registrirane po pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj, moraju biti objavljeni. Drugim riječima, udruge bi morale po Zakonu o udrugama objaviti imena svih članova, sve udruge od ptica pjevica, da tako kažem, do masonskih udruga pa da se vidi tko je sve član masonskih organizacija", tvrdi Olujić.

Upitali smo ga i da komentarira izjavu Nikice Gabrića koji je u Dnevniku Nove TV rekao kako po GDPR-u nisu obvezatni objavljivati imena svojih članova.

"Oni su to dužni napraviti jer funkcioniraju po Zakonu o udrugama, a kompletno članstvo u udrugama mora biti transparentno i javno dostupno. Gabrić tu nije u pravu. U svakom slučaju svi članovi svih udruga morali bi biti dostupni javnosti", izjavio je odvjetnik Željko Olujić za Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.