'ZA SUĐENJE ZA ZLOČINE U RH NIJE BILO PETLJE'

Olujić: Ako bude potvrđena doživotna kazna Mladiću, to će biti jedna od posljednjih opomena Srbiji

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Međunarodni kazneni sud za područje bivše Jugoslavije, kako se tada zvao, osudio je 2017. general pukovnika Ratka Mladića na doživotni zatvor. U utorak, 8.lipnja Žalbeno vijeće sastavljeno od pet sudaca Mehanizma za međunarodne kaznene sudove razmatrat će žalbu koju je srpski ratni zločinac podnio, ali i žalbu tužitelja Međunarodnog kaznenog suda.

07.06.2021. u 22:20
Ispiši članak

Ratko Mladić je, podsjetimo, osuđen za ratni zločin protiv čovječnosti i genocida na području Srebrenice, a oslobođen je za pet kaznenih djela u pet općina na području BiH. I upravo je na tu oslobađajuću presudu tužitelj uložio žalbu. Obrana je pak tražila da Mladić bude u cijelosti oslobođen i da predmet bude vraćen na početak.

"Ne očekujem da će presuda koja će biti proglašena promijeniti bilo što relevantno jer su zločini za koje je Mladić osuđen bjelodano vidljivi. Mislim da se Mehanizam za međunarodne  kaznene sudove s Vijećem petorice neće dati ponovno prevariti kao kod provokatora i četničkog vojvode Vojislava Šešelja

Znamo da je on temeljem podmićenih liječnika odglumio smrtonosnu bolest i nakon desetljeća se vratio na slobodu i sada truje Republiku Srbiju svojim  neinteligentnim konfabulacijama s Veselinom ŠljivančaninomDraganom Vasiljkovićem,  generalom Rasimom Delićem itd. Za sve im je kriva Austro-Ugarska, Vatikan i Nezavisna država Hrvatska", iznio je uvodno svoja viđenja ugledni zagrebački odvjetnik i dobar poznavatelj tematike Željko Olujić.

O Mladićevoj obrani

Podsjetio je da je svaki put kada se Šešelj našao u sudnici još Haškog sudišta i kada je sucima "opsovao mater", zapravo teretio sve ostale svoje suoptuženike pa i Srbiju i generala Mladića.

Osvrnuo se na temelje na kojima inzistira Mladićeva obrana, a koju je okarakterizirao "slabom".

"Navodno je njegova obrana pronašla dokaze da tih dana kada se dogodio taj strašan zločin u Srebrenici, Mladić nije ni bio prisutan. Međutim, time se podupire paranoja da je to sudište, kao i UN neprijateljski raspoloženo prema Srbiji. To je, da tako kažem, čak i slabouman pristup krivnji jednog general pukovnika jer sva tri ratna zločina za koje je on osuđen su bitno objektivne i zapovjedne. Nećete valjda loviti general pukovnika kako osobno ubija ljude?", zapitao se Olujić.

Mladić nije ni suđen za to da je osobno ubijao ljude. On je, kaže, suđen po zapovjednoj odgovornosti ili da je bio dužan spriječiti zločine.

"Valja spomenuti da za sam zločin genocida nije neophodno da ubijete bilo koga, pa čak i jednog čovjeka. Dovoljno je da se vodi politika da se jednu ciljanu skupinu iseli iz određenog područja, time se dokazuje kazneno djelo genocida. Generali odgovaraju za svoje zapovjedi i za prikrivanje, odgovaraju za poticanje, ali i nekažnjavanje ratnih zločina, u ovom slučaju konkretno Ratko Mladić", govori Olujić.

Sumnja da će Vijeće petorice prihvatiti ovaj stav obrane, ali naglašava da moramo pričekati službenu presudu.

Jedna od posljednjih opomena Srbiji

"Ako bude potvrđena ova doživotna kazna na koju je osuđen Ratko Mladić, to će biti jedna od posljednjih opomena Republici Srbiji koja još uvijek u zločincu Gavrilu Principu, koji je izazvao Prvi svjetski rat, vidi nekakvog junaka koji je proslavio Srbiju. Oni se moraju suočiti sa zločinima koji su počinjeni s njihove strane.

Neće biti pomirbe na ovim prostorima na kojima su vođeni ratovi ako se to ne prihvati ili ne poštuje odluka, ne samo ovog suda u Haagu nego i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove, već će biti itekako potrebno politički djelovati na području BiH, da se suoče sve strane koje su počinile kaznena djela", objašnjava naš sugovornik i nastavlja:

"Tek kada se utvrdi ta istina i kada se ona prihvati bit će moguć suživot, u protivnom toga biti neće. I opasnost je naravno da ako to ne bude tako da BiH opet bude 'bure baruta', odnosno da dođe do neželjenih eskalacija, sukoba koje nitko ne želi, pogotovo u europskim prilikama sada kada dolazi novi visoki predstavnik u Bosnu i Hercegovinu".

U Hrvatskoj je, podsjetimo, protiv Mladića vođeno nekoliko istraga i pokrenuto nekoliko procesa. Županijski sud u u Zadru ga je zbog kaznenih djela ratnih zločina osudio u odsutnosti na 20 godina zatvora. Protiv njega je tamo vođena istraga kao zapovjednika i načelnika štaba 9. korpusa i još dvojice okrivljenika zbog topničkih i minobacačkih napada na grad Zadar 1991., baš u vrijeme kada se slavio Božić i Nova godina, kada su civili izašli iz skloništa pa je u napadima poginulo troje civila, a teško ih ozlijeđeno petero, a među njima i desetomjesečno dijete.

Tom istragom obuhvaćeni su i napadi do lipnja 1992. na Zemunik Donji, a i napadi na Zadar do kraja 1992. u kojima je jedna osoba poginula, a šestero ih teško ozlijeđeno, te na Posedarje, Pridragu i Suhovare, zatim Rupalj i Galovac, kao i Kali na otoku Ugljanu. I u tim napadima tri su osobe poginule te su uništene ili oštećene kuće i drugi objekti.

Međutim za ratne zločine u Hrvatskoj međunarodna ga zajednica nije "progonila". Je li sramota što se Mladiću nije sudilo za zločine u Republici Hrvatskoj, pitamo Olujića.

"Ne samo da nije suđeno za zločine u RH, donijeta je i oslobađajuća presuda za pet općina u BiH. Tamo su žrtve bili Hrvati koji su živjeli na prostoru BiH kao i Bošnjaci, a da ne govorim o kaznenom djelu ratnog zločina kojeg  je počinio na području RH. Za to nije bilo dovoljno petlje međunarodne zajednice pa tako i suda u Haagu koji je zapravo bio i produkt međunarodne zajednice  pa nije ni optužen za ratne zločine na području RH, što je skandalozno samo po sebi", ocijenio je bivši glavni državni odvjetnik u razgovoru za portal Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.