PITAMO VAS

OGLASITE SE U ANKETI Treba li odgoditi državnu maturu?

Autor

js

Škola na daljinu sve više postavlja pitanje - hoće li se i u kakvim okolnostima održati državna matura?

13.04.2020. u 11:59
Ispiši članak

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak na upit o toje temi odgovorila je kako se razrađuje nekoliko scenarija pa će dati više informacija i donijeti odluke početkom svibnja. Sada bi bilo potpuno paušalno procjenjivati kada se matura može održati, ustvrdila je i podsjetila kako još nemaju nikakvih upute od Stožera koji im mora dati epidemiološku sliku i stanje.

Bivša ministrica prosvjete i športa Ljilja Vokić za Direktno je poručila kako su djeca ove školske godine već pretrpjela svašta.

"Sve u jednoj godini, štrajk, potresi i korona. Ne znam kako bi oni uopće mogli polagati maturu. Mislim da bi se ovdje trebali ugledati na Francusku", rekla je Vokić.

Željko Stipić, predsjednik školskog sindikata Preporod, kazao je kako uvijek prvo treba uzeti u obzir da su naši maturanti izgubili u ovoj godini puno više od svojih europskih vršnjaka. Ne vidi druge mogućnosti nego da se temeljem dosadašnjeg znanja i ocjena napravi diferencijacija učenika prilikom upisa na fakultete.  

"Za održavanje državne mature ipak treba biti fizički prisutan, jednostavno nije moguće imati državnu maturu kompletno 'online'. Ne treba 'snatriti' o tome.  Opet je od same državne mature veći problem što naši maturanti u ovoj godini nisu dobili ni trećinu potrebnog znanja. I to je važnije od samog održavanja državne mature", napomenuo je.  

Bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Radovan Fuchs za Direktno je naglasio da je najpametnije sačekati službenu potvrdu Ministarstva znanosti i obrazovanja.

"Jasno je da kruže ideje da se matura odgodi, odnosno da se provede u nekom razumnom kasnijem roku. Dosad nema nikakve službene informacije, a o tome će isključivo odlučivati Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske. Pričalo se o tome i da se matura ne provede, nego da se ponovno vrate prijemni ispiti na fakultete, ali što onda s gimnazijalcima? I oni bi trebali dobiti nekakvu potvrdu o završenom srednjoškolskom obrazovanju. Prema tome, razne su spekulacije i glasine u ovoj priči, ali svakako treba sačekati sa službenom potvrdom", započeo je.

Fuchs smatra kako je matura na jesen realna opcija, no treba razmotriti sve činjenice.

"Hoće li se matura odgoditi za jesen? Rekao bih da je to jedna od sasvim prihvatljivih opcija u cijeloj priči. No ako ministarstvo na temelju relevantnih podataka odluči da se može održati i ranije, to je njihova procjena koju treba slijediti. U konačnici, mislim da se ne bismo trebali bojati da djeca neće proći maturu. Uz neke male korekcije, moguće je i ovogodišnju maturu odraditi u koliko toliko normalnim okolnostima", zaključio je Fuchs u razgovoru za naš portal.

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec naveo je  kako je otkazivanje državne mature u ovom trenutku posljednja opcija, koja bi napravila više štete nego koristi. Praktičnije bi bilo ograničavanje na polaganje samo obveznih predmeta.

"U ovom trenutku ne treba otkazati maturu, ali trebalo bi je ograničiti samo na obavezne predmete. Izborni predmeti ionako služe za stjecanje dodatnih bodova za upise na fakultete. Veći je problem u četverogodišnjim strukovnim školama, gdje imamo obranu završnog rada koja je često povezana s praktičnim. Vjerujem da nastavnici poduzimaju sve korake kako bi s učenicima olakšali ovu situaciju. 

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem zagovara mijenjanje strukture ispita mature. Smatra da bi ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u ovoj situaciji trebala pokazati više fleksibilnosti.

"Kao majka djeteta koje je maturant vrlo sam zabrinuta u vezi državne mature i svega što će vrijeme donijeti. Upitno je hoće li maturanti imati dovoljno pripreme i odgovornosti da bi uspješno položili maturu ako se provedu postojeći ispiti. U ovim teškim vremenima moramo misliti na dobrobit učenika, ali i svih zaposlenika u sustavu obrazovanja. Pogođeni smo epidemijom korona virusa zbog koje učenici ne pohađaju redovnu nastavu u školama, ali ono što obilježava ovu školsku godinu zasigurno je i štrajk prosvjetara. Vidjeli smo vrlo čvrst otpor prema tome da bi se bilo što po pitanju mature rješavalo, ili mijenjalo u samome štrajku. Smatram da bi ministrica Divjak trebala imati više opcija te slušati struku i zahtjeve učenika", rekla nam je Šprem. 

Poštovani čitatelji, zanima nas vaše mišljenje. Treba li odgoditi državnu maturu?

Glasova: 1745

Glasovanje je završeno

Da, teško je osigurati normalno polaganje ispita u ovim okolnostima

48%

Ne, to bi dodatno dovelo u pitanje regularnost školske godine i upisa na fakultete

16%

Ne samo to, treba je otkazati!

33%

Nisam siguran/na

4%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.