OGLASILA SE PROZVANA TVRTKA

C.E.M.P.: Nije bilo nezakonitih radnji; otvoreno progovorili o pritiscima i ucjenama iz Hrvatskih šuma

Autor

bkk

U kontekstu akcije PNUSKOK u sklopu koje su u petak uhićeni predsjednik Uprave Hrvatskih šuma Krunoslav Jakupčić te državna tajnica u Ministarstvu uprave Josipa Rimac spominjao se i projekt vjetroelektrane Krš-Pađine. Iz tvrtke C.E.M.P. d.o.o., investitora u spomenuti projekt, priopćili su kako odbacuje sve navode o bilo kakvim nezakonitim radnjama.

29.05.2020. u 21:00
Ispiši članak

 U priopćenju navode kako ne samo da Hrvatske šume nikada ni po čemu nisu pogodovale investitoru u ovom projektu, već da su svojim odlukama i radnjama činile izravnu financijsku štetu društvu te onemogućavale provedbu projekta odgađanjem izdavanja uporabne dozvole te primopredaje izgrađenih šumskih putova.  

"C.E.M.P. je kao investitor u ovom projektu  izveo radove temeljem Ugovora o izgradnji i korištenju šumskih putova koji je potpisan s Hrvatskim šumama 4. travnja 2017. godine. C.E.M.P. po kojem je C.E.M.P. vlastitim sredstvima u roku godine dana morao izgraditi Hrvatskim šumama šumske puteve, iste predati Hrvatskim šumama te nakon toga plaćati naknadu za korištenje tih cesta gotovo 1 milijun kuna godišnje, s tim da se u početku naknada kompenzira za uloženo u šumske ceste, a nakon toga plaća korištenje", kažu u C.E.M.P.-u.

C.E.M.P. je angažirao izvođače te izgradio ugovorene putove te platio gotovo 30 milijuna kuna, dok su Hrvatske šume izvedene putove 18 mjeseci od završetka istih izbjegavale preuzeti bez ikakvog pojašnjenja,  da bi tek nakon 18 mjeseci od poziva da ih preuzmu poslali procjenu vrijednosti radova na iznos od 9 milijuna kuna. Nadalje, i u e-mailu koji posjedujemo kao dokaz sve to su i potvrdile, kao i činjenicu da su putevi izgrađeni. Međutim, unatoč tome, odbijale su dostaviti zapisnike kojim bi se utvrdilo postojanje tražbine investitora od Hrvatskih šuma u tom iznosu", navode u toj tvrtki.

Kako kažu, Hrvatske šume su se pozivale i na nezakonite posebne uvjete da spriječe puštanje u rad vjetroelektrane koja je projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, a sve sa ciljem nezakonitog pritiska i ucjene. C.E.M.P. štoviše optužuje Hrvatske šume da su i ucijenili da plate iznos od preko šest milijuna kuna na ime prava služnosti te odbile izvršiti prijeboj tražbina. C.E.M.P je, stoji dalje u priopćenju, kako bi spasio projekt platio dodatnih 6,1 milijuna kuna Hrvatskim šumama iako je u tom trenutku na ime izgrađenih šumskih i protupožarnih putova potraživao od Hrvatskih šuma značajno viši iznos.

Nakon toga sklopljen je potrebni Ugovor o služnosti s Ministarstvom poljoprivrede RH. "Hrvatske šume su se i nakon toga i nakon sklopljenog ugovora o služnosti pozivale na nezakonite posebne uvjete da spriječe puštanje u rad kompletne vjetroelektrane koja je projekt od interesa za Republiku Hrvatsku, a sve sa ciljem dodatnog nezakonitog pritiska i ucjene kako bi investitor platio dodatnih gotovo četiri milijuna kuna šumske štete. Na to smo upozorili Hrvatske šume u dopisu iz ožujka 2020. godine i slijedom toga i uz prijetnju tužbom, Hrvatske šume su povukle svoju primjedbu iz postupka uporabne dozvole", stoji u priopćenju inestitora.

Iz C.E.M.P.-a poručuju kako je žalosno da poduzetnici moraju trošiti vrijeme i angažirati odvjetnike da se izbore za ono što im po zakonu pripada. "C.E.M.P. je uvijek, pravovremeno i bez ustručavanja upozoravao na nezakonitosti s kojima se suočio tijekom razvoja projekta a ponajviše od Hrvatskih šuma, a time se moguće i nekome zamjerio."

Istina će se pokazati tijekom postupka, no činjenica da se ovaj projekt i pojedince izlaže ovakvom postupku i medijskoj hajci,  narušava njegov značaj, a svakako i poduzetničku klimu u Republici Hrvatskoj, zaključuju u C.E.M.P.-u.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.