REZULTATI ANKETE

ODLUČILI STE Čitatelji Direktnog izjasnili se podržavaju li štrajk

Autor

iz

Štrajk u osnovnim i srednjim školama idući će ponedjeljak uči u četvrti tjedan. Sindikati su najavili i provode cirkularni štrajk, svaki dan po nekoliko županija, a u dva navrata štrajkali su u cijeloj Hrvatskoj. 

26.10.2019. u 17:01
Ispiši članak

Postotak od kojeg sindikati ne odstupaju, a koji su iznijeli na početku štrajka, iznosi 6,11 posto. Za toliko bi svim zaposlenima u sustavu trebali rasti koeficijenti složenosti poslova. Ponuda premijera Andreja Plenkovića uime Vlade je 6,12 posto kumulativno (tri vala povećanja po dva posto) u okviru povećanja plaća svim državnim i javnim službenicima. Ovakva ponuda Vlade nije dobro prošla kod sindikata obrazovanja pa se štrajk u školama nastavio.

Sindikati i dalje stoje pri zahtjevu za povećanjem koeficijenta složenosti poslova na 1,406, ističući da bi i uz najavljeno povećanje osnovice plaće svim javnim i državnim službenicima prosvjetni radnici i dalje zaostajali za drugim javnim službenicima.

U međuvremenu je počeo i štrajk u visokom obrazovanju u koordinaciji Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja. Štrajkalo se na fakultetima, visokim školama, institutima i infrastrukturnim ustanovama, a traži se povećanje koeficijenata za nenastavno osoblje za 6,11 posto te izravnanje koeficijenata predavača s koeficijentima asistenta.

Kako ste glasali?

Pitali smo vas podržavate li opći štrajk prosvjetara? Na anketu portala Direktno.hr odazvalo se 6675 čitatelja, a većina njih - 3696 (55,37%) odgovorilo je da podržava štrajk. Da ne podržava štrajk odgovorilo je ukupno 2930 čitatelja (42,4%). Među njima je razlika samo u razlozima zbog kojih su se izjasnili da ne podržavaju štrajk.

Da prosvjetari više nemaju razloga za štrajk smatra vas 1108 (16,6%), a 1722 (25,8%) ne podržava štrajk jer smatra da to ima veze s politikom i pokušajem rušenja Vlade. Neodlučnih po pitanju štrajka prosvjetara je 2,23% ili 149 čitatelja koji su se odazvali anketi portala Direktno.hr.

Zanimljivo je primijetiti da je tijekom provođenja ankete došlo do značajnog preokreta u glasovima. U prva tri dana uvjerljivu većinu su imali protivnici štrajka da bi se taj trend, u posljednja dva dana, preokrenuo u korist zagovornika štrajka.

Glasova: 6675

Glasovanje je završeno

Da, u pravu su

55%

Ne, nema više razloga za štrajk

17%

Ne, sve to ima veze s politikom i pokušajem rušenja Vlade

26%

Nisam siguran/sigurna

2%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.