KOMENTIRAO I MILANOVIĆA

OBVEZNE MASKE U SABORU Jandroković otkrio što će biti s onima koju tu odluku ne budu poštovali

Autor

bl

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković izvijestio je javnost o odlukama Predsjedništva Sabora nakon sjednice tog tijela. Komentirao je i neke aktualnosti.

01.09.2020. u 11:18
Ispiši članak

Jandroković je najavio da će tijekom zasjedanja Sabora maske biti obvezne za sve. "Više to neće biti preporuka nego obveza svih zastupnika i zastupnica, kao i svih koji će biti nazočni na sjednici, suradnika, predstavnika medija... Od sutra u Saboru maska obvezna", naglasio je Jandroković.

"Jednoglasno smo donijeli odluku da aktiviramo članak 293.a, koji propisuje manji broj zastupnika u Saboru, HDZ 16, SDP devet, Domovinski pokret tri, Most dva, Zeleno-lijevi blok dva zastupnika, nacionalne manjine jedan, IDS jedan, Hrvatski suverenisti jedan... Sve zajedno 41 zastupnik plus predsjedavajući, tako možemo poštivati i preporučeni razmak."

"Važno je i da ćemo ponovno glasati u više prostorija kao što smo radili u prošlom sazivu, ali ovoga puta bit će mogućnost i elektroničkog glasanja. Spriječit ćemo zloupotrebe tako što će zastupnik morati donijeti potvrdu da je bolestan ili u samoizolaciji", rekao je.

Dodao je i da su postojale neke odluke koje su bile liberalne i da su sada potvrdili odluku o prijavi za rasprave u saboru. "Potvrdili smo odluku, koju smo dosta liberalno tumačili. Od sada će se za raspravu zastupnici morati prijaviti osobno, jer je jedan od zastupnika prijavljivao cijeli klub. Ovo je najpoštenije da zastupnik na predsjednički stol donese svoju prijavnicu".

Objasnio je što će biti ako netko odbije nositi masku. "Na ulazu u Sabor tražiti da ima maske, što nije garancija da će osoba u Saboru masku staviti. U tom slučaju, predsjedavajući će prvo upozoriti osobu da stavi masku, ako osoba to odbije, zamolit će je da napusti dvoranu. Ako i to osoba odbije, tada ćemo dati opomenu s isključenjem za taj dan, napraviti prekid i zamoliti stražu da osobu bez maske izvede iz Sabora", objasnio je Jandroković. 

O putovanjima bez službenog naloga

"Mi u prvom redu moramo poštivati zakon. Tumačenje da netko ide na službeni put samo ide da dobije dnevnicu, po meni je populističko. Trebamo napomenuti da nisu svi u situaciji kao predsjednik, imamo neke dužnosnike kojima troškovi nisu pokriveni i koji npr. trebaju sebi platiti ručan i sl. Štićene osobe se moraju voditi zakonom i u tome moramo biti razboriti i voditi računa da troškovi budu razmjerni onome što je preporučeno", rekao je predsjednik Sabora.

"Očekujem od predsjednika Milanovića da se jasnije očituje o tom putovanju jer je imao kontradiktorne informacije, a isto tako očekujem i da će Povjerenstvo za sukob interesa i ostala nadležna tijela utvrditi kakav je bio karakter posjeta", rekao je.

O tome je li za put u Albaniju bilo neprimjereno koristiti brod ili helikopter, Jandroković je rekao: "Na prvu mi se čini da je tu bilo previše helikoptera i da se moglo racionalne organizirati taj put, ali i puno manjih drugih puteva. Ali prostor je tu nejasan. U kojem trenutku je predsjednik bio privatna osoba, a u kojem predsjednik RH". 

O nestanku memorijske kartice

Ustvrdio je kako nema nikakvih saznanja o tome da je nestala memorijska kartica u kojoj su zabilježeni razgovori Josipe Rimac s pojedinim ministrima, o čemu piše tjednik Nacional.

"Nemam nikakvih spoznaja o tome, puno je tu stvari nejasno, tko je probio tu istragu, zašto sada i tom dinamikom cure transkripti", odgovorio je Jandroković na novinarski upit boji li se da bi neki HDZ-ovi ministri mogli biti upleteni u aferu.

Volio bih da nadležne institucije profesionalno, korektno i pravedno rade taj posao i da oni koji su prekršili zakon, ili bili upleteni u nezakonite radnje, budu sankcionirani, ali unaprijed presuđivati temeljem novinskih natpisa ne mogu, kazao je.

Podsjetio je pritom na aferu SMS, u kojoj je "probijena" istraga, pa se ni danas ne zna tko je osobama pod nadzorom dojavio da ih se nadzire.

"Očekujem od nadležnih državnih institucija da rade svoje posao i da osobe koje krše zakon budu sankcionirane", naglasio je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.