ide u drugo čitanje

Obuljen objasnila zašto prijedlog Zakona o arhivu šalje na doradu

Autor

Direktno.hr

Vlada je u četvrtak jednoglasno usvojila mišljenje da prijedlog izmjena i dopuna Zakona o arhivskom gradivu i arhivima, kojem je predlagatelj Klub zastupnika Mosta, zbog niza manjkavosti i nedorečenosti treba doraditi za drugo čitanje, a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek istaknula je da Ministarstvo priprema cjelovit zakon o toj materiji koji bi u Sabor trebao biti upućen prije ljetne stanke.

23.03.2017. u 12:10
Ispiši članak

"Predloženi pristup izmjenama zakona, na koji Vlada daje mišljenje, u ovom obliku i sadržaju, a s obzirom na više manjkavosti, čini se tek parcijalnim načinom uređenja ove materije, a posebno s obzirom na to da Ministarstvo kulture priprema cjeloviti zakon koji je planom normativnih aktivnosti predviđen za treći kvartalu ove godine", rekla je ministrica.

Dodaje da će se u tom prijedlogu zakona "dostupnost osobnih podataka i pristup arhivskom gradivu temeljit će se na njemačkom modelu gdje su izričito definirani podaci koji se ne smatraju zaštićenima s obzirom na to da se odnose na obavljanje određenih službenih dužnosti u bivšem režimu te pripadnike i suradnike službe sigurnosti".

Izrada tog novog i cjelovitog zakonskog prijedloga, kazala je ministrica, u završnoj je fazi te će biti upućen u javnu raspravu i očekuje da će u Sabor biti upućen u prvo saborsko čitanje prije ljetne stanke.

Za razliku od tog cjelovitog zakona koji se priprema sa stručnjacima, ustvrdila je, Mostov prijedlog zakona upućuje "na samo jedan manji dio arhivske djelatnosti te Vlada u svom mišljenju upućuje na niz nedorečenosti koje je potrebno razmotriti".

Navodi tako da se u prijedlogu ne vodi računa o usklađenosti zakona s europskom direktivom Europskog parlamenta i Vijeća o zaštiti pojedinaca u vezi s obranom osobnih podataka.

"Uz to, smatramo kako je neprovediva odredba beziznimne predaje svega arhivskog gradiva Državnom arhivu u roku od šest mjeseci jer bi to, prema predloženoj formulaciji, uključivalo predaju gradiva koje se još uvijek smatra potrebnim u redovitom obavljanju poslova tijela vlasti, kao što su na primjer zemljišne knjige, katastar i sl.", rekla je Obuljen Koržinek.

Nije sagledana ni financijska strana izmjena zakona, dodaje ministrica, odnosno navodi kako se izmjenama i dopuna ne previđaju dodatna financijska sredstva za primjenu zakona, o čemu suprotan stav ima Državni arhiv.

Naime, kazala je ministrica, u slučaj beziznimne predaje svega arhivskog gradiva Državnome arhivu u roku od šest mjeseci, ocjena je Arhiva da su potrebni novi prostorni kapaciteti te izdvajanje značajnih sredstava od otprilike 70 milijuna kuna.

"Slijedom svega navedenog, smatramo da preložene izmjene i dopune zakone, iako ideje sukladne s ciljevima novog cjelovitog zakona koji j u izradi, nisu u potpunosti usklađene s EU uredbom te s važećim hrvatskim zakonima o pravima na pristup informacijama i zaštiti podataka", kazala je ministrica u obrazloženju Vladinog mišljenja.

Premijer Andrej Plenković u najavi te točke dnevnoga reda rekao je da je Vlada "više nego spremna na suočavanje s posljedicama nedemokratskih režima te dodao kako je zbog toga prije nekoliko tjedana i osnovano Vijeće za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima od Drugog svjetskog rata do proglašenja neovisnosti "s jasno preciziranim zadaćama".

"Želimo da se ovakva intencija olakšavanja pristupa arhivima i arhivskom gradivu na što kvalitetniji i učinkovitiji način pripremi, stoga smo zahvaljujući doprinosima relevantnih resora pripremili ovo mišljenje", dodao je.

Svi ministri, i HDZ-a i Mosta, glasali su za takav stav Vlade.

Na ovo mišljenje reagirao je i Nikola Grmoja, a što je rekao pročitajte OVDJE.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.