TKO JE U PRAVU?

Obuljen Koržinek i Selak Raspudić žestoko se sukobile oko obnove

Autor

mn/h

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek i saborska zastupnica Marija Selak Raspudić žestoko su se sukobile u  Točki na tjedan N1 Telvizije.

17.10.2021. u 11:25
Ispiši članak

Mostova zastupnica kaže kako novi zakon o obnovi nije korak naprijed. 

“Možemo mirno konstatirati da obnova u potpunosti stoji. Ovaj zakon neće pomoći obnovu, nego će još više unazaditi i obnovu i pravnu državu. Ovo je javni poziv na korupciju”, kaže Selak Raspudić.

Ministrica Obuljen Koržinek kaže kako se ne slaže s tvrdnjom da je obnova zamrznuta i kako je jasno da se ne mogu sve zgrade početi obnavljati mjesec ili dva nakon potresa.

“Vlada je nevjerojatno brzo reagirala u onim pandemijskim uvjetima”, govori ministrica navodeći hitne sanacije i u Zagrebu i Sisačko-moslavačkoj županiji.

“Ono što je važno je da se proces odvija”, zakljčuje. “Vrlo jasno smo rekli da postavljamo okvir, uvažili smo sve komentare koje smo mogli uvažiti. Rekli smo da ćemo mijenjati ako uočimo nešto da treba mijenjati. Vjerujem da će se proces ubrzati, međutim on traje”, kaže Obuljen Koržinek.

Selak Raspudić kaže kako je nasilje u SMŽ poraslo za više od 50 posto, smatra da je to tragično, ali i očekivano s obzirom u kakvoj se situaciji nalaze. “Tko će ljudima objasniti da je Zakon kriv? Za ovakav tip šlamperaja koji je prisutan u Hrvatskoj nema objašnjenja. Državni tajnik je prvu verziju zakona nazvao neuspjelim eksperimentom. Ono što je nekome propali eksperiment, nekome je sudbina. Stručne udruge su upozorile da njihovi prijedlozi nisu uvaženi, trenutno imamo zakon koji plastično i pojednostavljeno, ukida sve kontorlne mehanizme da bi se u pet do 12 omogućila ikakva obnova”, kaže ona.

“Da im je zaista bilo stalo i da nisu bila u pitanju ega, ove su se izmjene mogle dogoditi mnogo ranije. Netko nije htio priznati da je donio loš zakon”, kaže Selak Raspudić.

Ministrica na to odgovara da su neki stavovi uvaženi, neki nisu. “Ovaj zakon je postigao konsenzus kad je predložen”, govori ministirca. Spočitnula je Selak Raspudić kako  “ćete vi uvijek biti protiv bilo čega”. “To je taj duh vaše stranke, populistički, na koji smo navikli. Vi ste jedna populistička stranka koja maše s dvije-tri teze, ali u redu. Potpuna je neistina da se ukidaju kontrolni mehanizmi. Sad znamo što će klub Mosta vikati”, govori ministrica. Ministrica je nakon rasprave kazala da joj je žao što se Selak Raspudić odlučila za Most jer je negdje drugo mogla više napraviti.

Rješenja

“Vaši partneri s kojima ste se držali za ruke i recitirali u Saboru u petak su prosvjedovali i govorili da se ne može početi obnova dok  se ne donese Zakon. U Zagrebu postoje i gradske službe i upravitelji. Mi nismo tvrdili da je zakon nužan za početak obnove. Što se tiče teze da će se legalizirti nelegalne zgrade i da će se napraviti nešto što se nije napravilo u drugim dijelovima Hrvatske. Stranka Fokus je zagovarala da se uopće ne financira obnova. Međutim, zato sam spomenula načelo razmjernosti. Država konsenzusom koji je podržala većina stranaka, mi predlažemo da se ljudima koji su živjeli na tom području i žele tamo ostati, angažmanom države omogući dosljedno stanovanje. Nemojmo to miješati s procesima legalizacije”, govori ministrica.

“Obnašanje vlasti je donošenje odluka. Zato se nadam da ćemo mi koji smo u stanju donositi odluke biti u poziciji da to možemo, a da ćete vi što dulje biti u poziciji da izvodite performanse”, rekla je ministrica.

Selak Raspudić je odgovorila da je očekivala kako će ministrica “prešutjeti događaje prošli tjedan” koje je nazvala skandaloznima. Dodala je i kako se tim performansom spriječilo donošenje nelegalne odluke.

“Vladajući su prošli tjedan doživjeli veliki poraz. Ponosna sam što sam bila dio ujedinjene oporbe”, kaže Selak Raspidić. Ministrici je rekla i da im Možemo diktira tempo.

“Nitko normalan ne bi dao bjanko potpis vladi koja je osuđena za korupciju da donese mjere kakve želi”, govori Mostovka.

Tko će platiti?

Na pitanje tko će platiti tu obnovu, Obuljen Koržinek kaže: “To je jednostavno, mi ne govorimo o legalizaciji, nego o zbrinjavanju građana kojima smo rekli da će im država pružiti ruku u ovoj katastrofi.”

Mostova zastupnica kaže kako će Ministarstvo sada nepotpune zahtjeve prebaciti na Fond. “Političku štetu za ovo će na kraju platiti Fond. Ako nećemo utvrditi vlasništvo, ne temelju čega ćemo nekome izdati mogućnost da ide u proces obnove? Mi sada imamo egzibicionizam, da se prvo provede obnova pa će se tek onda, po završetku obnove, izdavati rješenje o obnovi”, kaže ona.

“Ministrice, ako vi meni docirate, što radi vaš premijer i što je modus operandi cijele stranke, kako očekujete da vas jedan građanin na cesti shvati da ćete riješiti njegove probleme”, kaže Selak Raspudić ministrici i dodala: “Već u okviru ovog sadašnjeg zakona mogli ste učiniti mnogo više za građane da ste htjeli. Ili znali, ne znam što je gore.”

Obuljen Koržinek na to je ponovno rekla kako su pragovi javne nabave samo usklađeni s europskima.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.