video: predsjednica u westinu

Obnavljanje partnerstva s dokazanim prijateljima, poput Njemačke

Autor

Direktno.hr

02.03.2015. u 11:29
Ispiši članak

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović poručila je u ponedjeljak s konferencije "Hrvatska i EU – Razvojna politika 2015.-2020." kako se kvalitetnim mjerama može vratiti nada i optimizam građana, kao i povjerenje inozemnih ulagača.

"Osobno ću biti uključena u sve aktivnosti koje otvaraju mogućnosti našim izvoznicima", obećala je. Veseli ju, dodala je, čuti poglede koji će biti izneseni na skupu. Samo nadmetanje idejama i inovacijama može Hrvatskoj donijeti boljitak, istaknula je predsjednica.

"Od prvog dana mandata svakim svojim postupkom želim pokazati kako radim za dobrobit hrvatskih građana i kako ću njima polagati račune za svoj rad. Moja nazočnost među vama danas pokazuje da će mi glavno usmjerenje biti svima koji nude prijedloge i rješenja za izkazak naše države iz duboke gospodarske depresije i višegodišnje recesije", istaknula je Grabar Kitarović obraćajući se okupljenima u zagrebačkom Westinu.

"Prije nekoliko dana razgovarala sam sa skupinom istaknutih ekonomskih stručnjaka, sada sam ovdje a nešto kasnije ću u svojem uredu razgovarati i s ministrom gospodarstva gospodinom Vrdoljakom. Spremna sam biti na bilo kojem skupu zaklade, udruženja, institucije ili parlamentarne stranke gdje će se predstavljati ideje za izlazak iz krize i u tome vidim put prema boljoj Hrvatskoj", istaknula je Predsjednica RH i dodala kako svoju ulogu vidi kroz potrebu postizanja nacionalnog  sporazuma oko odgovora na temeljna pitanja gospodarskog oporavka, kao ključne točke novog hrvatskog zajedništva.

"Nacionalni sporazum o gospodarskom oporavku mogao bi obuhvatiti reformu javne uprave, poreznog, mirovinskog i zdravstvenog sustava, odlučnog uklanjanja prepreka poduzetništvu i ulaganjima, modernizaciju obrazovnog sustava, daljnje unaprijeđivanje učinkovitosti pravosudnog sustava, kao i pitanje enrgetske sigurnosti i neovisnosti. Postoje i postojat će različiti stavovi oko mjera i načina ostvarivanja željenog cilja ali to i jest smisao otvorene rapsrave o problemima koji nas tište", istaknula je hrvatska Predsjednica te napomenula kako "ne smijemo zatvarati oči pred istinom".

Ustvrdila jer i kako "ignoriranje problema neće učiniti da oni nestanu sami od sebe".

"Šest godina recesije i 12 kvartala uzastopnog pada BDP-a rezultiralo je ukupnim padom gospodarstva, uzrokovalo najnižu stopu zaposlenosti, jednu od najviših stopa nezaposlenosti među mladima u EU. Sve to ukazuje na strukturne probleme domaćeg tržišta rada te na slabosti obrazovnog sustava. Držim kako je sazrijelo vrijeme za konačno postizanje konsenzusa oko temeljnih pitanja gospodarskog razvitka, kao što je to bio slučaj prilikom ulaska Hrvatske u NATO i EU", kazala je Grabar Kitarović. 

"Ne postoji tema koja je trenutačno važnija, jer Hrvatska nikada nije bila u dubljoj krizi. Dramatični egzodus mladih i obrazovanih ljidi te izrazito niski demografski trendovi traže hitne i osmišljene mjere. Upravo iz tog razloga predložila sam sukladno s ustavnim ovlastima sazivanje zajedničke sjednice Vlade kako bismo i na taj način pokazali zajedništvo na pitanjima koja ne trpe podjele. Očekujem pozitivan odgovor predsjednika Vlade, jer svima nama na prvom mjestu uvijek mora biti dobrobit hrvatskog naroda i svih hrvatskih državljana", istaknula je. 

Predsjednica je ponovila i kako "ne postoji niti jedan prirodni razlog da Hrvatska ne bude najbrže rastuće gospodarstvo u ovom dijelu Europe".

"Uz preduvjet organizacije javnog sustava koji će dobro upravljati okvirom za rast, biti servis poduzetnicima i građanima, a ne prepreka i svrha samome sebi. Kao i većina građana hrvatske veselila sam se ulasku u EU,  jer nam je to otvorilo nove perspektive. Naravno, to samo po sebi ne može riješiti izazove pred kojima se Hrvatska nalazi niti potaknuti poduzetništvo, nova ulaganja ili otvaranje novih radnih mjesta. Ipak, činjenica je kako smo sada u krugu uspješnih država koja kroz fondove potiče ostvarenje ravnomjernog razvitka", ocijenila je Grabar Kitarović. 

"Dijelom smo jakog gospodarstva i velikog tržišta i to moramo znati bolje iskoristiti. Uostalom,jedna od poruuka EU državama članicama je da pronađu svoj put od reformi, preko jačanja poduzetništva i jačanja investicija do rasta i razvitka. Vjerujem u održivi razvitak, koji vodi računa o okolišu, ali istodobno ostavlja i prostora za napredak. Hrvatska to može, ako krenemo raditi zajedno. Kvalitetnim mjerama i dobrim rezultatima možemo vratiti nadu i optimizam našem narodu, ali i pridobiti povjerenje inozemnih ulagača i vjerovnika", rekla je Predsjednica te izrazila uvjerenje da Hrvatska može biti bogata država, ali ne preko noći.

"Niti će nam to biti servirano na pladnju, nego isključivo prihvaćanjem nužnosti promjena vlastitim napornim radom, koristeći znanje i vještine kojima raspolažemo i razvijajući nove. Osobno ću biti uključena u sve aktivnosti koje donose nove mogućnosti našim izvoznicima. Stat ću na čelo gospodarske diplomacije kako bismo obnovili partnerstvo s našim dokazanima prijateljima poput Njemačke. Zato mi je drago da i uvaženi njemački stručnjaci sudjeluju u izradi gospodarskog programa u Hrvatskoj, a isto tako pozdravljam i sudjelovanje našeg dragog prijatelja bivšeg premijera Slovačke gospodina Dzurinde. Veselim se čuti mišljenja i poglede na ovom skupu jer samo nadmetanje  idejama, programima, inovacijama može našoj Hrvatskoj donijeti boljitak", zaključila je Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. 

Uspjeh radu konferencije poželjeli su i ravnatelj Zaklade hrvatskog državnog zavjeta Srećko Prusina, voditelj Ureda Zaklade Konrad Adenauer u Hrvatskoj Michael Lange te voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Branko Baričević.

Nakon uvodnog izlaganja predsjednika muenchenskog IFO instituta Hansa Wernera Sinna o utjecaju eura na konkurentnost zemalja u sustavu EU, slijedi rad kroz više panela i diskusija - "Fiskalna i monetarna politika – alati gospodarskih promjena", "Nova industrijska politika" te "Energetski potencijali Hrvatske u EU s naglaskom na energetici kao osnovi daljeg razvoja".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.