ŠTO STOJI U POZADINI PROJEKTA JARUN PANORAMA?

NOVI TROŠKOVI ZA GRAD ZAGREB Mora li Tomašević ovako raditi vrtiće? Lovrić za Direktno: Možda su i došli na vlast da ispune očekivanja tajanstvenog investitora

Autor

Katarina-Kaja Župančić

Krenula je sezona upisa djece u vrtiće, a kao u većina gradova u Hrvatskoj, u Zagrebu je ta tema bolna točka. Portal Direktno doznao je za čudnu odluku Tomaševićeve gradske vlasti o izgradnji novog vrtića koji je prošao ispod radara šire javnosti.

24.05.2023. u 22:22
Ispiši članak

Naime, još u travnju na 22. sjednici Skupštine Grada Zagreba pod 29. točkom dnevnoga reda, a na prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića, vijećnici su usvojili ''Prijedlog zaključka o sklapanju sporazuma o međusobnim pravima i obvezama u vezi s realizacijom Jarun Panorama Projekta'', u kojem je Grad s trgovačkim društvom Rotor Jug d.o.o. sklopio sporazum o izgradnji spomenutog kompleksa koji će osim stambenog i poslovnog prostora imati i gradski vrtić.

Naime, u zaključku o sklapanju sporazuma navodi se kako će se ''poslovni prostor za obavljanje djelatnosti dječjeg vrtića nalaziti na prvom i/ili drugom od ukupno planirana četiri pretežito stambena volumena na Kazeti M1 u sklopu Jarun Panorama Projekta, te će biti u stanju dovršenosti sukladno građevinskoj dozvoli, korisne površine 2.100,00 m2 s odgovarajućim dijelom vanjskog prostora potrebnog za dječje vrtiće sukladno kriterijima koje predviđa državni pedagoški standard predškolskog odgoja i naobrazbe koji je na snazi u vrijeme podnošenja zahtjeva za izmjenu lokacijske dozvole, a koji će zajedno činiti samostalnu uporabnu cjelinu sukladno etažnom elaboratu, uz dopušteno odstupanje od najviše 10 posto u zatvorenom dijelu poslovnog prostora''.

Bernardić: Da je ovo Bandić primjerice napravio, sada bi se već zazivao USKOK

O svemu se tada na Facebook profilu oglasio i bivši šef SDP-a, a sada Socijaldemokrata, Davor Bernardić.

Foto: HINA/Tomislav Pavlek

''UPRAVO U TOKU KRIMINAL U GRADSKOJ SKUPŠTINI

Gledam točke dnevnog reda skupštine Grada Zagreba, i ne mogu vjerovati što vidim da predlaže gradska vlast pod točkom 29 dnevnog reda. Sporazum kojim se ugovara da će od društva Rotor jug kupiti 2100 m2 poslovnog prostora s vanjskim prostotom za vrtić, bez ikakvog natječaja ili drugog iskazivanja interesa i bez ikakvog određivanja konkretne ili okvirne cijene za taj prostor. U tekstu sporazuma i obrazloženju štoviše piše da je Grad Zagreb upoznao investitora s korisnim društvenim i drugim funkcijama izgradnje vrtića u sklopu projekta, dakle Grad je ponudio njima da izgrade vrtić i da će ga Grad kupiti. Tu ili je neki dogovor s investitorom Rotor jugom d.o.o., ili su toliko nesposobni da izlažu gradske financije potpunom riziku bez ikakvog osiguranja gornje granice cijene.

Inače u sporazumu piše da će se cijena odrediti prema troškovnoj metodi, Zakon o procjeni vrijednosti nekretnina kaže da je ta metoda u prvom redu primjerena za utvrđivanje tržišne vrijednosti izgrađenih građevnih čestica na kojima se nalaze zgrade javne namjene i druge građevine koje svojim oblikovanjem nisu izgrađene sa svrhom stvaranja prihoda, a posebno samostojeće, poluugrađene i ugrađene obiteljske kuće koje prema svojim obilježjima nisu usporedive te pri procjeni vrijednosti šteta i nedostataka na građevinama te naknadnih ulaganja u građevine (članak 24 zakona), dakle uopće neprimjerena za ovako nešto.

Razlog je jasan, investitor može prikazati troškove kako god hoće, a sve će platiti građani Zagreba. Doista ili netko nešto trguje ispod stola s investitorom ili je gradska vlast potpuno nesposobna za zaštititi interese Grada. Inače kalkulira se tamo s cijena od preko 5000 EUR za m2. Također koliko vidim u prostornim planovima Grada, konkretno u UPU-u 'Savski park – istok', nekih 200 metara istočnije od ove lokacije je predviđena čestica za vrtić koja se ne može koristiti ni za kakvu drugu namjenu, dakle cijena ne ovisi stvarno o tržištu, na kojem zemljištu se može napraviti vrtić kakav se god hoće, po cijeni koja će biti isključivo produkt onoga što se projektira i cijene koja se dobije na javnoj nabavi, a što se sve može u velikoj mjeri kontrolirati. Dakle, ili netko s nekim dogovara ispod 'tezge' ili je ova točka produkt opće nesposobnosti. Da je ovo Bandić primjerice napravio, sada bi se već zazivao USKOK'', napisao je u objavi.

Dakle, Grad bi trebao otkupiti gotov vrtić, ali nije odredio gornju cijenu otkupa. Više nego sjajna situacija za investitora, ali ne i za građane Zagreba.  

Lovrić: Ništa nisu rekli, osim da je ovo dobro za Grad

Portal Direktno kontaktirao je nezavisnog vijećnika Ivicu Lovrića koji je na navedenoj Skupštini upozorio na štetnost takvog prijedloga gradskih vlasti.

''Stvar se svodi na to da su oni kupili 2100 četvornih metara za vrtić, a ne znaju koliko će to koštati. Naime, koliko im graditelj sutra kaže da će koštati, toliko će platiti, što je izvan zdrave pameti'', naglasio je Lovrić te dodao kako gradska vlast potpuno krivo tumači članak 24. Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina koji se odnosi na procjenu vrijednosti zemljišta na kojima se nalazi javni objekt te se ne može primjenjivati, kako ga tumači Tomašević, na prostor u stambenoj zgradi.

''Troškovna metoda u prvom je redu primjerena za utvrđivanje tržišne vrijednosti izgrađenih građevnih čestica na kojima se nalaze zgrade javne namjene i druge građevine koje svojim oblikovanjem nisu izgrađene sa svrhom stvaranja prihoda, a posebno samostojeće, poluugrađene i ugrađene obiteljske kuće koje prema svojim obilježjima nisu usporedive'', stoji pod navedenim člankom Zakona o procjeni vrijednosti nekretnina.

Zanimalo nas je kako je gradska vlast obrazložila svoju odluku da gradi vrtić upravo tamo, a ne 200 metara istočnije od navedene lokacije gdje je predviđena upravo čestica za vrtić koja se ne može koristiti ni za kakvu drugu namjenu.

''Na to pitanje nema zdravorazumskog odgovora Grada. Ništa nisu rekli, osim da je ovo dobro za Grad'', rekao nam je Lovrić te naglasio kako nitko pa ni on nije protiv vrtića na toj lokaciji, međutim to je "suludo pod ovakvim uvjetima, a 200 metara dalje imate zemljište''.

Lovrić je također otkrio i kako ''nekoliko stotina metara dalje, prema zapadu, postoji još jedna lokacija za vrtić. Znači, u krugu od kilometar imamo dvije lokacije za izgradnju vrtića''.

Nezavisni vijećnik podsjetio je kako se upravo Tomašević prije dolaska na vlast glasno protivio betonizaciji grada, točnije izgradnji tzv. malog Manhattana, a sad je ''bez riječi, preko noći i potiho isti prihvatio''.

Upitali smo Lovrića i ima li on više saznanja o trgovačkom društvu Rotor Jug d.o.o. kojem je prema sudskom registru na čelu Robert Hagen iz Osla, dok je kapital 100 posto strani.

''Osobno nemam nikakva saznanja o njima'', rekao nam je.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

'Donijeli su ovako veliku odluku potiho bez medija, bez najave, bez ičega'

Postavilo se stoga pitanje kada kreće izgradnja kompleksa u kojem će biti i gradski vrtić.

''Mislim da se kreće vrlo brzo'', rekao nam je Lovrić te dodao kako ime je Tomašević već izdao građevinsku dozvolu.

''Vrlo je neobično da on koji je tako zeleni, koji se jako bunio protiv ovakvih izgradnji, sada to realizira. Osobno me najviše smeta što govori kako je transparentan, negdje posadi stablo pa napravi konferenciju za medije, a ovdje su donijeli ovako veliku odluku potiho bez medija, bez najave, bez ičega'', smatra naš sugovornik.

Lovrić je istaknuo kako je on na 23. sjednici Gradske skupštine u utorak predložio izgradnju Jarunskog mosta, točnije infrastrukturnog prometnog objekata čijom bi se izgradnjom zapadni dio grada kvalitetno povezao s Novim Zagrebom i autocestama A1 i A6.

Kako je naveo u svom obrazloženju prijedloga ''donošenjem Zaključka o sklapanju sporazuma o međusobnim pravima i obvezama Grada Zagreba i trgovačkog društva Rotor jug d.o.o. u vezi s realizacijom Jarun Panorama Projekta stvoreni su preduvjeti za realizaciju navedenog projekta pravovremenom izgradnjom prometnica oznake '1', '2' i '3' s pripadajućom komunalnom infrastrukturom na području UPU-a Remetinec rotor – zapad, te preduvjeti za prodaju poslovnog prostora podobnog za obavljanje djelatnosti dječjeg vrtića od strane trgovačkog društva Rotor Jug d.o.o. Gradu Zagrebu. Realizacija Jarun Panorama Projekta dovest će do toga da će novih 10.000 osoba cirkulirati tim područjem i uzrokovati još veća zagušenja na postojećim mostovima i spojnim prometnicama, što dodatno iskazuje potrebu za izgradnjom Jarunskog mosta''. Njegov prijedlog Skupština je odbila.

Zanimalo nas je i kako komentira da nekada gorljivi protivnik Bandićevih projekata sada pokreće njihovu realizaciju.

''Oni su lagali birače. Pričali su ono što su mislili da ljudi žele čuti. Sasvim sigurno nisu svi Bandićevi projekti bili dobri, ali velika većina bila je izvrsna'', smatra te dodaje:

''Međutim, da je projekt mali Manhattan bio jako dobar on bi se realizirao ranije. Nisam siguran da je to najbolji projekt za Grad Zagreb, što pokazuje i to da se nije realizirao u Bandićevo vrijeme''.

''Tomašević one projekte koje Bandić nije htio realizirati, a pripisivali su njemu, sada realizira. Možda su i došli na vlast da ispune očekivanja investitora koje Bandić nije bio spreman ispuniti. Očito rade u interesu nekih interesnih skupina koje su u pozadini svega, a koje svoje projekte nisu mogle realizirati u vrijeme Bandića pa sada djeluju preko Tomaševića'', zaključio je nezavisni vijećnik Ivica Lovrić za portal Direktno.

Istaknimo i kako smo poslali upit i Gradu kako bi saznali njihovu stranu priče oko ovog projekta, međutim do objave ovog teksta nismo dobili odgovor na naša pitanja. Stoga, kada i ako dobijemo odgovor Grada isti ćemo odmah objaviti.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.