nikodim kosović

Novi episkop dalmatinski poslao poruku pomirenja, no tako nije govorio o katolicima 2015. godine

Autor

ri

U nedjelju je ustoličen novoizabrani episkop dalmatinski Nikodim Kosović, dosad najmlađi eparh na ovim prostorima i dosadašnji iguman manastira Krka. Ustoličenje je ostalo zabilježeno o izjavi sprskog ministra obrane Aleksandra Vulina koji je rekao da se u Hrvatskoj vodio "građanski rat" te dodao da postoje "srpska i hrvatska istina". No ni dosadašnje djelovanje novog episkopa nije poršlo bez spornih izjava.

02.10.2017. u 13:55
Ispiši članak

Premda je na ustoličenju poručio kako će se truditi pridonijeti suživotu i pomirenju na ovim prostorima, kao i održavati dobre kontakte i odnose s predstavnicima Rimokatoličke crkve, tako nije govorio prije dvije godine. 

Prenosimo pismo čitatelja poslano na više redakcijskih adresa, a sadržaj pisma objavljujemo u cijelosti. 

"U crkvi 'Uspenja Presvete Bogorodice' u Šibeniku, svečano je ustoličen novoizabrani vladika, srpskopravoslavni episkop dalmatinski, Nikodim Kosović. Najmlađi eparh SPC i dosadašnji predstojnik manastira Krka (iguman) u posljednje je vrijeme praćen hvalospjevima neomarksističkih i neojugoslavenskih novinara u Hrvatskoj. 

Tako je Nikodim Kosović 2015., kao gost na Festivalu alternative i ljevice (FALIŠ) u Šibeniku, veličao zločinački komunistički sustav. Ostala je zapažena i vrlo gruba, otvorena podvala Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj:

'Hrvatska Katolička crkva nije nikad osudila stradanja drugih naroda u Drugom svjetskom ratu i to iz čisto političkih razloga. Dok se ne promijeni takav sklop Hrvatske Katoličke crkve, teško će doći do pravog suživota i dijaloga između srpskog, hrvatskog i bošnjačkog naroda. HKC ima više političku od evanđeoske funkcije i bilo bi dobro da napokon reagiraju na stradanja drugih naroda, ali iskreno a ne samo zato jer se to od njih očekuje' (Nikodim Kosović, 2015.).

Kosović lukavo i zlonamjerno, Katoličku crkvu u Hrvatskoj naziva Hrvatskom Katoličkom crkvom. Namjerno podvaljuje da nismo dio univerzalne Katoličke Crkve, te nastoji lažno nametnuti kako imamo izravne državne sprege i zadatke poput Srpske pravoslavne crkve. Iz usta 'učenog duhovnika' ovo nije samo zlonamjerna laž, nego opasna političko-vjerska podvala. 

U svojoj nastupnoj propovijedi Kosović je istaknuo pravce svoga djelovanja, naglašavajući sljedbeništvo episkopa dalmatinskog Nikodima Milaša (1845.-1915.)  Gospodin Milaš je predvodio konzervativnu pravoslavno-srpsku političku struju u Dalmaciji a ostao je posebno poznat po stavu da nema srpstva izvan pravoslavlja. 

Novoustoličeni episkop dalmatinski potom naglašava episkopa Irineja Đorđevića (1894.-1952.). Kratki uvid u njegovo djelovanje otkriva čovjeka najpoznatijeg po zalaganju za spregu integralnog jugoslavizma i srpstva u Dalmaciji. Zbog svojih tvrdokornih stavova bio je prisiljen napustiti Hrvatsku uslijed buđenja hrvatskog nacionalnog pokreta. Tijekom Drugog svjetskog rata sljedbenik je četničkog Ravnogorskog pokreta i član njegova centralnog komiteta. 

Najslikovitije pozivanje na veličine koje će slijediti, je naglašavanje imena episkopa Longina(1955.--), čovjeka izrazitih četničkih stavova, bliskog prijatelja Radovana Karadžića, simpatizera politike Milana Martića, Babića i ostalih. Longin ostaje posebno pamćen kao visoki crkveni velikodostojnik SPC koji je pozvao Srbe da napuste Hrvatsku usljed dolazeće vojno redarstvene operacije HV, 'Oluja'.

Zatim je na red došla zahvala članovima obitelji i prijateljima Nikodima Kosovića. Posebno je istaknut utjecaj njegova strica Nenada Kosovića, benkovačkog gimnazijskog profesora, umrlog u Kragujevcu. U sjeni obiteljske ljubavi zamagljene su činjenice da je Nenad Kosović  javno veličao 'srpsku državu' u Hrvatskoj, javno hvalio i izražavao poštovanje i simpatije prema Milanu Martiću i Slobodanu Miloševiću.

Vrlo je značajno i okružje u kojemu je od 2001. djelovao Nikodim Kosović, sadašnji episkop dalmatinski. Manastir SPC Krka, hrvatskoj je javnosti postao vrlo poznat po pijanom razbijanju hrvatskog grba u režiji nekadašnjeg  predstojnika samostana Aleksandra Bogojevića, po tučama mladih pravoslavnih bogoslova s lokalnim hrvatskim stanovništvom, po čestim odjecima četničkih pjesama iz samostanskih prostora, te po kaznenoj osudi bivšeg predstojnika zbog prijetnji novinaru koji je objavio njegove fotografije s četničkom kokardom na glavi.

Iz ovoga kratkog presjeka jasno je što su putokazi rada Nikodima Kosovića, novoga srpskopravoslavnog episkopa dalmatinskog.  Njegovo deklarativno spominjanje pomirenja među narodima teško je doživjeti istinitim u svjetlu velikosrpskog miljea, kojeg je nastupnom propovjedi tako snažno istaknuo", stoji u pismu čitatelja. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.