NIJE ŠTEDIO TOMAŠEVIĆA

Ništa od 100 dana mira? Filipović: Demokratski je, ali...

Autor

mn

Bivši gradonačelnički kandidat, a sad zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini Davor Filipović rekao je za RTL Danas da je 100 dana mira novoj vlasti dobra praksa, ali...

17.06.2021. u 19:26
Ispiši članak

"Demokratski je standard dati sto dana mira ekipi koja preuzme odgovornost za upravljanje gradom. Međutim je demokratski standard i promptno reagirati ako dođe do kršenja zakona kao što se to sada dogodilo prilikom članova Uprave i NO-a Holdinga. Gradonačelnik je sa zamjenicima prekršio članak 15. stavak 2. Zakona o sprečavanju sukoba interesa", kazao je Filipović te dodao:

"Prema tom zakonu Gradska skupština morala je predložiti članove Uprave i Nadzornog odbora. On to nije napravio i moram priznati da sam od njega mogao očekivati sve, ali da će kršiti zakon odmah na početku, to nisam mogao očekivati".

Današnji upad istražitelja u GSKG zbog navodnog mita, kako to komentira? Kako komentira to što uopće, gdje god se nešto krene istraživati u Zagrebu, svugdje ispadne afera?

"Moram reći kako osuđujem bilo kakav oblik devijantnog ponašanja u tom kontekstu. Treba pustiti institucije da rade svoj posao", odgovorio je Filipović, a na podsjećanje reportera RTL-a da je Ministarstvo pravosuđa reklo je da je Grad Zagreb nezakonito oduzeo zemljišta za gradnju parkirališta kod Žičare te s obzirom na to da je HDZ gurao taj projekt, komentirao je i to, je li im to opterećenje:

"Žičara je potrebna Gradu Zagrebu. Međutim, način kako je realiziran taj projekt, mora postati prošlost ovog grada. Nijedan projekt u Zagrebu više nikad ne smije biti realiziran na takav način. Što se tiče navodnih opterećenja, oko ovog projekta nema nikakvog opterećenja. Jer, za realizaciju svakog projekta, pa tako i Sljemenske žičare, sukladno Statutu Grada Zagreba, odgovoran je gradonačelnik".

Bi li ponovo glasao za taj projekt s obzirom na to da da još nije niti otvorena?

"Zašto još nije otvorena, to treba pitati one koji su radili na tom projektu. Uvijek bi glasovali za dobre projekte u Gradu Zagrebu, ali nikad ne bismo podržali ono što bi završilo ovako ovo, odnosno bilo koji projekt uz koji bi se vezivali slični problemi. Prvi prijedlog u Skupštini bit će nam rasprava o protuzakonitom imenovanju članova Uprave i NO Zagrebačkog holdinga. Gradonačelnik je prekršio zakonske odredbe. Iznenađuje me da su članovi, od kojih su neki i jako načitani, prihvatili imenovanje uz kršenje zakona", rekao je dalje.

Na primjedbu reportera da bi eventualno mogla biti riječ o kršenju zakona za koje nema nikakve kazne, Filipović je dodao:

"Inzistirat ćemo na tome. Na Raspravi. Želimo čuti jesu li članovi Uprave, jer su obojica radili u Holdingu, jesu li primili neke otpremnine kad su odlazili. Želimo vidjeti što su i članovi Nadzornog odbora radili prije… Jedino obećanje koje zasad realizira je otpuštanje ljudi. Vidjeli smo da se u GSKG-u organizira, nažalost, otpuštanje određenog broja ljudi".
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.