PA ŠTO IM JE BILO?

NEZGODNO Platforma Možemo! prijavljena zbog diskriminacije romske manjine!

Autor

Političke stranke punom parom pripremaju se za nadolazeće lokalne izbore koji su zakazani sredinom svibnja. Njihova predizborna obećanja čuli smo tijekom predstavljanja programa, no ti programi i dalje su dostupni 24 sata na dan na web stranicama stranaka. Nikola Ljubanović, student prava, uočio je u izbornom programu platforme Možemo! Tomislava Tomaševića, kako nam je naveo, diskriminatornu stavku koja je po učinku antiromskog karaktera. O detaljima o svemu tome, portal Direktno doznao je u razgovoru s njim.

15.04.2021. u 17:09
Ispiši članak

Naime,  "u izbornom programu političke stranke Možemo! uoči lokalnih izbora nalazi se duboko diskriminatorna stavka koja je po učinku antiromskog karaktera i negativno stereotipizira Rome i Romkinje kao 'sakupljače sirovina'".

U stavci se tako, navodi mladi student prava, insinuira da se Romi i Romkinje pretežito i specifično bave zanimanjem poput "sakupljanja sirovina", pritom ih takva karakterizacija dodatno dehumanizira i isključuje iz ostatka društva koje se, eto, bavi normalnim i nespecifičnim zanimanjima. 

"Diskriminacija je na osnovi etničke/nacionalne pripadnosti i kao takva nema mjesta u izbornim programima političkih stranka u Republici Hrvatskoj", navodi se.

"Kroz priključivanje na komunalnu infrastrukturu i uređenje prostora, osigurat ćemo bolje uvjeta života u romskim naseljima. Za one koji se žele preseliti iz stanovanja s neadekvatnim uvjetima i koje je teško priključiti na infrastrukturu, omogućit ćemo zbrinjavanje u sustavu javnog stanovanja, pri čemu ćemo uzimati u obzir specifičnosti zanimanja s kojima se neki Romi i Romkinje bave (poput prikupljanja sirovina)", stoji u predizbornom programu platforme Možemo!.

Nakon što je zaprimio mail, portal Direktno kontaktirao je Ljubanovića kako bi doznali detalje ovog propusta platforme Možemo!. Ljubanović kaže da je prijavu o ovom slučaju uputio na brojne adrese nadležnih institucija - od pučke pravobraniteljice, saborskih Klubova, predstavnika Roma Veljka Kajtazija, raznih udruga do predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića

Mladi student prava ispričao je najprije kako je "radi kvalitetnog informiranja o svim mogućim kandidatima za mjesto gradonačelnika Grada Zagreba čitao njihove izborne programe". S programom Tomislava Tomaševića, kaže, započeo je jer mu portali i ankete daju nadmoćnu prednost pred ostalim kandidatima.

"Zapazio sam degradirajuću i šovinističku karakterizacija Roma i Romkinja. Naime, unutar plana socijalne politike Možemo! vrhuška te stranke Romima je predodredila zbrinjavanje u sustavu javnoga stanovanja, a pri čemu će na umu imati, i citiram: 'specifičnosti zanimanja s kojima se neki Romi i Romkinje bave (poput prikupljanja sirovina)'. Iskreno ne znam kako bi se ovo moglo drugačije protumačiti nego da će Tomislav Tomašević, ako bude izabran za gradonačelnika Zagreba, smještati Rome u blizini kojekakvih deponija sirovina ili odlagališta otpada", rekao nam je.

"S obzirom da sam individualist smatram da je svako ljudsko biće jedinstveno i da se kao takvo ne može trpati u isti koš na temelju površnih karakteristika niti mu se može pripisivati kakva kolektivna 'krivnja' na temelju sličnosti ili povezanosti s drugim ljudima", dodaje.

Ne samo da se, pojašnjava, "nazivanjem Roma 'sakupljačima sirovina' potpuno krši individualitet svakog ljudskog bića, već se u maniri najgoreg kolektivizma Rome dehumanizira i ostracizira".

"Podsjeća me na indijski kastinski sustav; mi 'normalni' studiramo, radimo kao liječnici, mesari, odvjetnici i obućari, a 'oni' sakupljaju sirovine, otpad, neželjene nusprodukte 'našeg' društva. Najgore od svega jest činjenica da su takvo ponižavanje romske zajednice uvrstili u izborni program stranke Možemo!, stranke koja se deklarira inkluzivnom i progresivnom", govori naš sugovornik.

Nastoji, ističe, reagirati na svaku nepravdu koji uoči ili doživi, a pritom ne vrši selekciju kome valja pomoći. "Nemam nikakve veze s romskom zajednicom, niti bih ju trebao imati da bih reagirao na ovakav oblik diskriminacije", kaže.

Govoreći o prijavama upućenim nadležnim hrvatskim institucijama, rekao je: "Prvo sam se obratio pučkoj braniteljici i Uredu za ljudska prava i prava nacionalnih manjima, potom Državnom izbornom povjerenstvu, Savezu Roma 'Kali Sara' te klubu zastupnika nacionalnih manjina i predsjedniku Sabora".

Nitko od navedenih, ističe, nije mu odgovorio, osim DIP-a, koji ga uvrstio u CC prilikom prosljeđivanja predstavke pučkoj pravobraniteljici.

"Nakon svekolikog nereagiranja, obratio sam se medijima i svim ostalim zastupničkim klubovima kao i saborskom zastupniku Veljku Kajtaziju na osobni mail", zaključio je dodajući da ga je "za sada jedino portal Direktno kontaktirao".

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.