milanovićev poučak

'Nema gladnih, ali jedemo nekvalitetno i jeftino' - jedite skupo kao ja

Autor

Direktno.hr

13.12.2014. u 10:32
Ispiši članak

Ne tako davno premijer Zoran Milanović prosuo je ''biser'' kako u Hrvatskoj nema gladnih, već se ljudi, zapravo, nekvalitetno hrane, kupuju jeftinu hranu.  Potom nam je i njegova supruga ponudila nutricionistički savjet kako da režemo crni kruh na tanje komade pa ćemo biti sitiji. Dovoljno da istražimo kako nam se Premijer hrani, što, gdje i s kim jede i pije i tko to plaća.

Nije tajna da je Milanović veliki gurman. Uživa u probranoj hrani i piću, a posebno cijeni vina. Budimo iskreni, ni njegov prethodnik Ivo Sanader nije bio ništa drugačiji. Volio je dobro pojesti i popiti, zapaliti cigaru. Znao je koja su vina najbolja, a posebno je volio šampanjce. Kada bi ručao izvan ureda, najčešće je to činio u restoranu Baltazar u neposrednoj blizini Vlade.

Zoran Milanović rijetko jede u Vladi. To najbolje zna posluga ali i redoviti posjetitelji restorana Tač na Vrhovcu 140, na samom vrhu brijega okrenutog prema Sljemenu. Milanović je u Tač dolazio i prije nego je postao premijer. Ne traži poseban tretman i nema izdvojenih prostorija u restoranu rezerviranih za njega, kao što je to u pravilu imao Sanader, bilo da je ručao u Baltazaru ili Marchellinu. Milanović sjedi u sali zajedno s ostalim gostima, a osiguranje mu je vrlo decentno. Već pogled na parking restorana Tač i broj crnih limuzina pruža odgovor na pitanje je li je premijer na ručku sam ili sa svitom. 

Njegovi bliski suradnici tvrde da Premijer u Taču voli domaći ugođaj, istarsku i kontinentalnu hrvatsku kuhinju. Dolazi s medijskim tajkunima, odabranim novinarima, bratom Krešimirom, šefom kabineta Tomislavom Sauchom i odanim mu ministrima Marasom, Zmajlovićem, Hajdaš- Dončićem, ali i nekim prijateljima koji mu pomažu u privatnom, često i poslovnom životu. Najčešće jedu ribu i sirova jela. Međutim, nerijetko ruča i  sam, jer se u Taču očito osjeća kao kod kuće.

Restoran posluje s nekoliko vrhunskih kooperanata, proizvođača iz Istre, Slavonije, Like i južne Dalmacije pa se u ponudi s obzirom na određeno godišnje doba nude istarske šparoge, tartufi, divlja rikola, meso boškarina, maslinova ulja, dalmatinske pečenice, pršuti, kulen, kobasice od divljači i ostali specijaliteti.

I ništa ne bi bilo sporno u tome što premijer svakodnevno ruča, međutim, dio njegovih najbližih suradnika pri tome smetaju dvije stvari. Smatraju da je Milanović u Taču postao inventar i da njegovi svakodnevni odlasci na ručak, često i s ljudima koji nemaju veze s njegovom premijerskom funkcijom, ukazuju na njegovu potpunu neodgovornost. Gubiti toliko vremena gotovo svaki dan na odlazak u Tač, razbijati kontinuitet radnog dana i radnu koncentraciju, i pri tome u jeku najveće gospodarske krize javnosti slati potpuno pogrešnu poruku, za dio visoko pozicioniranih SDP-ovaca, sasvim je neprimjereno.

Drugi problem je u tome što gotovo svakodnevne ručkove u luksuznom restoranu premijer Milanović ne plaća iz vlastitog džepa, već službenom kreditnom karticom SDP-a, čiji je predsjednik. SDP-ovci, napominju da takvo nešto nikad nije i ne bi učinio pokojni Ivica Račan. Na posljetku, te ručkove  u konačnici plaćamo mi, porezni obveznici, jer SDP se financira novcem poreznih obveznika iz Državnog proračuna, a stranačka se blagajna puni po broju zastupnika u Saboru. Umjesto da ruča u restoranu Vlade, u kojem je kuhinja odlična, cijene male, ponuda raznovrsna, što su ipak najčešće činili i Ivo Sanader, a i Jadranka Kosor, gdje bi ručak trebao plaćati vlastitom premijerskom plaćom, Milanović je radije odlučio trošiti naš novac. 

Pored toga dio stranačkih kolega zamjera Premijeru i njegove nedovoljno razvijene radne navike, koje je već i oporba počela koristiti u napadu na Vladu. Neki dan ga je predsjednički kandidat Milan Kujundžić ''piknuo'' baš po tom pitanju, rekavši slikovito kako će, postane li predsjednik, natjerati premijera da dolazi na posao u 6 ujutro. Osim što je ljubitelj dobre hrane i pića- što se po njegovoj liniji ne bi dalo primijetiti, jer redovito vježba- navodno je i ljubitelj kompjuterskih igrica. U vladinim kuloarima priča se da mu je najozbiljniji protivnik šef kabineta Saucha, pa se zajedno, igrajući ih, relaksiraju tijekom dana.

Aleksandra Kolarić: Račan nikada nije izlazio u restorane

''Premijer Račan uvijek je ručao u Vladi, u restoranu. Volio je kuhanu govedinu s hrenom i restanim krumpirom, što dovoljno govori o njemu, ali je jeo što je bilo ne meniju.

Mislim da o njemu dovoljno govori i to što nije izlazio u restorane kako bi ručao. Za to se jednostavno nije imalo vremena, to je preodgovorna funkcija da bi se na to izgubilo 2, 3 sata na dan“, kazala je za direktno.hr nekadašnja glasnogovornica Račanove koalicijske Vlade Aleksandra Kolarić.

Tuđmanov ručak - sastavni dio radnog dana

Predsjednik Franjo Tuđman u pravilu bi prijepodne imao protokolarne susrete. U pola dva bi uvijek bio ručak sa savjetnicima. Radio je 19 sati dnevno.

Ručak je bio sastavni dio radnog dana. "To nije bila nikakva ležerna atmosfera nego vrlo ozbiljna, radna atmosfera, samo što se nešto prezalogajilo," prisjeća se Vesna Škare Ožbolt u filmu Sasvim nepoznati Tuđman.

No ručak nije označavao sredinu radnog dana već je to bila središnja informativna emisija. U tri sata bi se povukao u svoju malu sobicu za odmor. I u šest sati bi točno bio nazad u svom kabinetu i onda bi radio do praktički, gotovo do ujutro u onim prvim godinama, negdje do 3 - 4 bi znao biti. I onda bi otišao kući, prespavao i opet bi u 8 i 25 bio u svom kabinetu.

Jadranka Kosor: Jesti vani za vrijeme posla gubitak je vremena

Kako je izgledao radni dan bivših čelnika Vlada, upitali smo bivšu premijerku Jadranku Kosor, koja nam je podijelila i par detalja oko rutine Ive Sanadera.

„Prva odluka moje Vlade kada sam došla u srpnju 2009. bila je da se ograniči korištenje kartica, zabrani svima osim ministrima, a i to je bilo za putne troškove. Ja ni kune od toga nisam potrošila“, rekla nam je bivša predsjednica Vlade Jadranka Kosor.

Smatra kako je usred dana teško izdvojiti nekoliko sati kako bi se otišlo van na ručak.

„Vrijeme kada premijer jede je vrijeme najjačih aktivnosti u Vladi. To je strašan gubitak vremena. Ja sam isključivo jela u Vladinom restoranu, samo hranu s menija, odnosno ono što su jeli i drugi zaposlenici. Jedina povlastica bila je ta da su mi znali donijeti tanjur u ured, jer sam tada bila najzaposlenija, i često sam jela dok sam u isto vrijeme telefonirala ili nešto pisala“, rekla je bivša premijerka.

„Nikada nisam jela izvan ureda, i kada bi netko došao do mene, rijetko smo se znali spustiti u restoran i nešto pojesti“, prisjetila se Kosor.

Dodala je da nikada nije odlazila na ručak izvan Vlade, osim kada se radilo o službenom putovanju, a i tada im je, kako kaže, uglavnom nešto bilo pripremljeno, poput domaće hrane.

„Užasno je kratko vrijeme za ručak i premijer ne bi smio imati vrijeme koje će gubiti tek tako, jer to je vrijeme najveće gužve i u kojem je potrebno obaviti najviše posla“, dodala je.

Na naš upit može li se prisjetiti navika premijera Sanadera, rekla je da je uglavnom bila u svom ministarstvu i da te navike nije poznavala, ali se prisjetila nekih detalja.

„On je imao prostoriju gdje su ručali, i to hranu iz Vladinog restorana. Koliko se sjećam, preferirao je grah s kupusom i kiselim zeljem“, prisjetila se Jadranka Kosor.

Peglanje stranačkih kartica kao u slučaju premijera Milanovića smatra nedopustivim.

„To je novac iz proračuna koji dajemo svi mi. O tome treba voditi računa. Ali nitko se nije bunio kada su sredstva u proračunu političkim strankama povećana za pet milijuna kuna za iduću godinu“, zaključila je Kosor.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.