ante nazor

Neki boluju od nametnutih percepcija, poput teze o agresiji Hrvatske na BiH

Autor

Direktno.hr

HAZU, Hrvatski memorijalno-dokumentacijski centar Domovinskog rata i Hrvatski studiji pod pokroviteljstvom Sabora organiziraju znanstveni skup "Domovinski rat - mogućnosti znanstvenog pristupa". U Studiju 4 na HRT-u o tome je govorio Ante Nazor, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata.
11.10.2016. u 17:08
Ispiši članak

Cilj skupa je 20 godina nakon završetka rata progovoriti o mogućnostima znanstvenoga pristupa. Ne govori se samo o političkoj i vojnoj povijesti nego i o događajima i životu nakon rata, uvjetima u kojima žive branitelji, o podjelama u društvu koje su nastale kao posljedica rata, o filmu, književnosti, fotografijama i tome kako mogu pridonijeti poznavanju Domovinskog rata, rekao je Nazor.

"Povjesničari ovise o sređenosti i dostupnosti izvora. Nakon završetka nekog događaja treba proći neko vrijeme da se izvori srede, da postanu dostupni i da se na temelju izvora rekonstruira što se događalo u tom procesu. Možemo reći da smo do sada dobili jedan dobar okvir što se tiče neke opće razine, ali još postoji mnogo detalja koje bi trebalo proučiti, istražiti i na temelju toga donositi zaključke. Nitko od nas ne može biti apsolutni gospodar neke 'istine', ali nama povjesničarima i znanosti je vrlo važno da se poštuje neka znanstvena procedura", dodao je.

Nazor smatra kako se o svemu može raspravljati, ali se ta rasprava mora temeljiti na relevantnim izvorima da bi se onda moglo nešto zaključivati. Izjavio je kako smo svjedoci da je mnogo toga "upucano" u javni prostor što nije utemeljeno na izvorima i mi zapravo bolujemo od percepcija koje su nametnute. Sada je npr. vrlo aktualna teza o agresiji Hrvatske na BiH koja je totalno u suprotnosti s činjenicama, s izvorima i neprihvatljiva je s hrvatskoga gledišta, piše HRT.

Rekao je kako se i o tome govorilo na skupu jer su upozorili na neke percepcije nametnute u javnosti, a koje padaju u vodu kada se suoče s konkretnim izvorima.

"U ovom slučaju nama je olakšavajuća okolnost da imamo golem materijal i gradivo koje su hrvatske snage zaplijenile u VRA 'Bljesak' i 'Oluja', dakle to je srpsko gradivo i na temelju njega se vrlo jasno može pokazati i dokazati je li Knin bio prekomjerno granatiran, je li bio neselektivno granatiran, koji su bili ciljevi agresorske vojske. Jednostavno je veliki nerazmjer između onoga što je percepcija u medijskom prostoru i onoga do čega su svojim istraživanjima došli znanstvenici. Onog trenutka kada u medijskom prostoru znanstvenici dobiju barem jednaki tretman i jednako vrijeme kao što dobivaju neki kolumnisti, neki pojedinci koji svakodnevno imaju priliku govoriti o tome, a govore sasvim neprecizno i netočno, onda ćemo moći reći da su rezultati znanstvenog istraživanja nešto postigli", zaključio je Nazor.


Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.