zadnji tjedan uoči pada grada heroja

NA DANAŠNJI DAN Podsjetimo što se u Vukovaru događalo 12. studenog 1991.

Autor

rj

Zadnji tjedan prije pada Vukovara označava posljednju fazu ratovanja. Na današnji dan, 12. studenoga pokušan je četvrti, posljednji organizirani pokušaj deblokade Vukovara, koji je nažalost završio neuspjehom.

12.11.2017. u 13:06
Ispiši članak

Branitelji su odlučili krenuti u napad jer je grad tada bio u nezavidnoj situaciji.

Agresori su prije toga osvojili Bogdanovce, presjekli komunikaciju između Vukovara i Borova Naselja te Vukovara i Vinkovaca. U gradu nije bilo redovite opskrbe strujom, vodom i hranom, bolnica je bila u užasnoj situaciji, dok je ostatak grada bio pod stalnim bombardiranjem JNA. 

Plan za deblokadu grada nastao je dan ranije. Namjera je bila napraviti proboj linijom Nuštar- Marinci- Bogdanovci- Vukovar, deblokirati Vukovar i Borovo Naselje, osigurati opskrbu novostvorenog koridora, ali i evakuirati ranjenike.

Za napad su bila predviđena tri bataljuna i mehanizirana četa 3. "A" brigade ZNG, tenkovska četa 109. brigade HV-a, a za pojačanje je bila predviđena 105. brigada HV-a iz Bjelovara.

Napad na protivnika učvršćenog na crti Cerić - Henrikovci - Marinci i po dubini Bogdanovci, počeo je u večernjim satima. Napad je doživio neuspjeh zbog slabosti angažiranih snaga, pa je od zamisli uspjelo pomicanje snaga iz Nuštra prema Marincima pod vrlo teškim uvjetima djelovanja JNA sa zemlje i iz zraka.

Za nastavak napada nije bilo dovoljno snaga jer raspoloživo ljudstvo nije bilo dovoljno za proboj, s time da se 105. brigada HV-a nije još ni pojavila (došla je dva dana nakon), a i pored nje bila je potrebna najmanje još jedna bri­gada.

Toga dana u Vukovaru su napadani punktovi obrane ceste Vukovar – Borovo Naselje i silos na Dunavu. Nakon cjelodnevnih tenkovsko - pješačkih borbi, cesta još nije pala. 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.