AUTOMATSKA NAPLATA

Nakon upita portala Direktno, Erste banka stornirala naknadu za donacije dječjoj udruzi Mlada pera

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

"Neka dobra duša iz Londona donirala je udruzi za djecu "Mlada pera" 50 kuna, a banka je naplatila naknadu na tU donaciju u iznosu od 50 kuna. Revoltiran time želim javno izraziti ogorčenje tim postupkom", stoji u pismu kojeg je predsjednik Udruge Mlada pera Gorkić Taradi poslao portalu Direktno. 

15.05.2021. u 13:18
Ispiši članak

Riječ je o Udruzi koja potiče dječje literarno stvaralaštvo i objavljuje dječje radove na portalu Top generacija i u obliku zbornika, slikovnica i bojanka. Veliko je to postignuće za djecu, javna objava njihovih umjetničkih radova, a osim što ih veseli, ta objava je i arhivirana kao podsjetnik i pokazivanje budućim generacijama, ističe Taradi.

Udruga djeluje na temelju dotacija jedinice lokalne samouprave, a za njihovo djelovanje se čulo i izvan granica "lijepe naše" pa je tako prošle godina jedna donacija pristigla iz Njemačke, a u travnju i iz Engleske, barem se tako činilo u početku.  

Međutim, kako navode u Udruzi, donacija iz Londona završila je u rukama banke, umjesto da Udruga na temelju tog novčanog priloga donatoru pošalje kao zahvalu dva primjerka zbornika ili slikovnice.

"Na upućeni prigovor banci dobivam odgovor vrlo ljubaznog službenika da je sve po propisima i da zapravo Erste banka ima najmanje naknade među bankama što bi vjerojatno moralo značiti da mogu biti sretan što je iznos donacije bio dovoljan za naknadu jer bi u nekoj drugoj banci još morao platiti banci što je netko donirao udrugu!", ljuti se Taradi i dodaje:

"Dragi podupiratelji udruge Mlada pera iz inozemstva, izvučena pouka bi bila sljedeća: ako želite donirati Udruzi, a da donacija ne završi u džepu banke ne smijemo biti transparentni. Donaciju šaljite u kuverti, jeftinije je, a novac na kraju ipak završi na računu udruge!".

Automatska naplata naknade

"Za međunarodne i prekogranične uplate u valuti koja nije euro, iz zemalja koje ne spadaju u SEPA sustav, Erste banka naplaćuje naknadu u iznosu od 0,2 posto, minimalno 60 kuna, maksimalno 7500 kuna. Iznimno, za takva plaćanja koja nisu u SEPA sustavu, a koja se odvijaju između banaka članica Erste grupe, naknada je nešto niža i iznosi 0,1 posto, minimalno 50 kuna, a maksimalno 500 kuna. Za SEPA plaćanja, odnosno za uplate u eurima iz područja SEPA-e, koje obuhvaća 36 država (sve članice EU-a te Island, Lihtenštajn, Norveška, Švicarska, Monako, San Marino, Andora i Vatikan) naknada iznosi 1,20 kuna", pojasnili su svoj model naplate naknade na međunarodne i prekogranične uplate u Erste&Steiermärkische Banci.

Kako navode, elektronski priljevi na račune klijenata u banci "obrađuju se automatski" te banka nema "sistemsku mogućnost prepoznati" radi li se o donaciji već "automatski obračunava naknadu" kao i za svaki drugi priljev.

"U slučajevima kada se klijent, neovisno o organizaciji samih humanitarnih akcija, obrati banci s osnovanom molbom za nižim naknadama, banka  uvijek u zajedničkom dogovoru nastoji pronaći odgovarajuće rješenje", istaknuli su u Erste banci.

Banka stornirala naknadu

Kažu da su, kada je riječ o udruzi Mlada pera, donijeli odluku o stornu naplaćene naknade te najavili da će stupiti u kontakt s Udrugom kako bi pronašli "optimalan model" s kojim bi u budućnosti izbjegli ovakve situacije.

Taradi je u razgovoru za portal Direktno potvrdio da su u banci stornirali naplatu naknade. 

"U međuvremenu sam otkrio da je uplatu napravila jedna gospođa iz Čakovca, ali je platila preko Revolut kartice pa je na izvodu bilo vidljivo kao da je uplata iz Londona pa su u banci naplatili naknadu, ali velim, na naknadu iz Njemačke u iznosu od 10 eura mi nisu naplatili nikakvu naknadu. Nakon toga su mi se javili iz banke i stornirali naknadu i sad radimo na tome da stavimo na web stranicu bar kod putem kojeg će se moći uplatiti donacije bez naknade", kazao je Taradi.

Jedna od mogućnosti da se uplata provede bez plaćanja dodatnih naknada i za udrugu i za donatore je, naveli su iz Erste banke u svom odgovoru za portal Direktno, uplata preko aplikacije Keks Pay. 

"Stoga je poželjno da se udruge, ako imaju saznanja o mogućem primitku novčanih sredstava u vidu donacije ili se tako nešto, imajući u vidu djelatnost udruge, može razumski očekivati, prethodno obrate banci radi iznalaženja adekvatnog rješenja. Isto tako, ako je udruga organizator neke humanitarne akcije, važno je da unaprijed najavi njeno održavanje, kako bi banka mogla na vrijeme reagirati te takvu akciju osloboditi od plaćanja naknade", poručili su iz Banke.


 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.