SABORSKA ZASTUPNICA I BIVŠA MINISTRICA OBITELJI

Murganić za Direktno: Životno partnerstvo nije uvriježeno kao način života, što bi u vršnjačkoj zajednici moglo izazvati stigmatizaciju djeteta

Autor

ig

HDZ-ova saborska zastupnica i bivša ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne skrbi Nada Murganić za portal Direktno komentirala je udomljavanje djeteta od strane istospolnog para Kožić i Šegota.

10.09.2020. u 09:57
Ispiši članak

"Bila sam član Vlade RH kada smo predlagali zakon o udomiteljstvu, s ciljem prevencije institucionalizacije djeteta. Svima je u interesu da svako dijete ima obitelj i raste u svojem biološkom okviru. Na žalost, svi znamo da nema svako dijete toliku sreću. Republika Hrvatska ima veoma razvijene ustanove, za koje odgovorno tvrdim da se na kvalitetan način brinu o djeci, međutim, to ne može biti zamjena za obitelj. Taj zakon trebalo je osuvremeniti i proširiti da se udomljavanjem počnu baviti i mlađi ljudi, ali i osobe s višim stupnjem obrazovanja", rekla je Murganić.

Navodi da je stav Vlade u to vrijeme bio da se u cilju interesa i dobrobiti djeteta taj zakon izglasa. Stupio je na snagu 2019. godine.

"Rijetko koji zakon nema intervencije i pritužbe prema Ustavnom sudu, pa je tako bilo i nekoliko upita na ovaj zakon. Ustavni sud je u tom smislu reagirao, no Vlada je uistinu i u prvom redu na umu imala dobrobit djeteta, kako bi živjelo u zdravoj i smirenoj okolini. Ta su djeca ipak preživjela nekakve traume i stresove", rekla je.

Navodi kako se već tada u raspravama isticalo kako su istospolni partneri željni ostvariti to pravo.

"Stajalište predlagatelja bilo je da bi bilo kakve dodatne stresne situacije djeci otežavale rast i razvoj, te da će se člankom u kojem su ubrojani mogući udomitelji ostvariti cilj i smisao ovog zakona. Par Kožić i Šegota u medijskom su prostoru isticali svoju želju da udome dijete", rekla je.

'Prava odraslih ne mogu biti iznad prava djeteta'

 

"Životno partnerstvo, htjeli to priznati ili ne, još nije uvriježeno  kao način života. Nemaju tradicionalnu potporu u društvu te još uvijek postoji mogućnost da bi to moglo u vršnjačkoj zajednici stvarati dodatni pritisak i stigmatizaciju", rekla je Murganić.

Tvrdi da intervencija Ustavnog suda više ne može biti predmet rasprave, kao niti odluka centra za socijalnu skrb.

"Kao predlagateljica zakona smatrala sam da je interes djeteta u prvom planu, a prava odraslih osoba ne mogu biti iznad njihovih. Ako ih želimo zaštiti od dodatnih stresova i neugodnih situacija, smatram da je taj zakon išao u tom pravcu", rekla je.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.