hrvatski heroj

Mons. Puljić o porukama iz Srbije: Kanonizacija bl. Stepinca je neupitna!

Autor

Direktno.hr

"Priprema se dobar put formalnom činu proglašenja svetim hrvatskoga biskupa i heroja XX. stoljeća. On je već neformalno štovan i voljen diljem zemlje i šire, a njegov grob u zagrebačkoj katedrali cilj je i mjesto osobitih hodočašća i pobožnosti", poručio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski.
26.12.2016. u 11:17
Ispiši članak

Povodom Božića predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimirom Puljićem, nadbiskup zadarski, dao je intervju za Večernji list

Na upit je li osnivanjem katoličko-pravoslavne komisije o kardinalu Stepincu ipak malo zagorčan odnos s Vatikanom, nadbiskup Puljić odgovara: 

"Slušajući vjernike i svećenike o toj temi, u posljednje dvije godine čuo sam i pročitao dosta stvari koje bi mogle opravdati vaše pitanje o određenom 'zahlađenju' oduševljenja prema Svetoj Stolici. Dogodilo se, naime, nekoliko stvari koje su tomu pogodovale. Najprije, radosna objava kardinala Amata, pročelnika Kongregacije za proglašenje svetih, koji je u razgovoru za 'Glas Koncila' 2014. rekao da bi Stepinčeva kanonizacija mogla uslijediti koncem 2015. Nakon toga srpski patrijarh Irinej pisao je papi da Srpska pravoslavna Crkva ima problema i prigovora zbog kanonizacije. Papa Franjo tada je, kao što znate, predložio formiranje komisije katoličkih i pravoslavnih znanstvenika koja bi pitanje Stepinčeve kanonizacije promotrila u svjetlu odnosa Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve. Ta komisija ne bi ulazila u stvar kanonizacije, jer ona je praktično dovršena. Tako je pozornost s procesa o svetosti kardinala Stepinca prešla u političku sferu odnosa dvaju naroda i dviju crkava sa svrhom da se predrasude umanje i neopravdane optužbe uklone. A ekumenski odnosi pojačaju."

Postoji li problem, predsjednik HBK odgovara:

"Velik broj obavijesnih sredstava to je iskoristio da 'ispriča svoju priču'. U Srbiji je tim povodom puno novinara pisalo protiv Katoličke Crkve i Svete Stolice, a 'Stepinca su strpali među druge ratne zločince' onoga vremena. Brojni hrvatski listovi bili su iznenađeni stavom Vatikana, pa su pisali kako 'nije običaj da se u procesu proglašenja svetih jedna crkva miješa u poslove druge crkve'. I prigovarali Svetoj Stolici što je 'nakon montiranog procesa iz 1946. dopustila Beogradu da mu se sada ponovno sudi'. Tako je, eto, proces kanonizacije završio 'u raljama političkog prepucavanja'. A pucnjevi, znamo, uvijek stvaraju klimu nespokoja, uznemirenosti i straha. I pri tomu ponekoga okrznu i ostave posljedice. No blaženi Stepinac, koji je stajao uzgor i u najgorim danima fašizma i nacizma, a pred moćnicima komunističke ideologije pružio divno svjedočanstvo neporočnosti i nevinosti, pobijedit će i u ovom 'prepucavanju'. Njegova kanonizacija nije u pitanju. Nju je već nebo potvrdilo, po čudu koje je usvojeno i priznato. A 'govor neba' ne može i ne smije nitko ometati. Dakle, čin proglašenja samo je odgođen.

A kada se očekuje kanonizacija bl. kardinala Alojzija Stepinca, zadarski nadbiskup mons. Puljić objašnjava:

"Ne bih htio ništa nagađati. Ali dok mješovita komisija radi, vjerojatno se to neće dogoditi. Komisija ima svoj zadnji susret u Vatikanu polovicom srpnja sljedeće godine. U svakom slučaju, ta je odgoda imala i svojih pozitivnih učinaka. Malo smo bolje upoznali toga našega duhovnoga velikana. Njegovo se štovanje proširilo ne samo diljem naše domovine već i šire. O njemu se pisalo u brojnim novinama i tjednicima, pa su ga i drugi mogli bolje upoznati. Njegov kult i simpatije osvajaju mnoge.

Nije bez razloga papa u miru Benedikt XVI. njegovo ime uvrstio u svoju posinodalnu pobudnicu 'Riječ Božja u životu i poslanju Crkve' 2010. Kada spominje svete ljude u odnosu prema Božjoj Riječi, Benedikt XVI. kao predstavnika mučenika iz komunizma spominje Stepinca. Njegov nasljednik u Kongregaciji za nauk vjere, kardinal Gerhard Müller, nedavno je u propovijedi u zagrebačkoj prvostolnici očitovao koliko poznaje i cijeni ovoga našega blaženika. To nas raduje i veseli. I priprema dobar put formalnom činu proglašenja svetim hrvatskoga biskupa i heroja XX. stoljeća. On je već neformalno štovan i voljen diljem zemlje i šire, a njegov grob u zagrebačkoj katedrali cilj je i mjesto osobitih hodočašća i pobožnosti."

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.