SUDBINA DUŽNIKA

Mirela Holy: Tražimo obustavu ovrha i deložacija te konverziju kredita

Autor

Direktno.hr

16.01.2015. u 16:46
Ispiši članak

Oduka Švicarske narodne banke (SNB) da ukine mjeru ograničenja tečaja svoje nacionalne valute sa 1,20 franaka za EUR-a i naglog pada vrijednosti EUR a prema CHF-u koji je automatizmom doveo do pada vrijednosti kn u odnosu na EUR iznenadila je Ministarstvo financija i Hrvatsku narodnu banku, uvjerena je Mirela Holy, čelnica ORaH-a.

Pad vrijednosti EUR u odnosu na CHF ne bi trebao iznenaditi MF ni HNB, obzirom na činjenicu da je fiksirani omjer bio nametnut. Posebno ne bi trebao iznenaditi stoga što smo proteklih dana bili svjedoci pada vrijednosti EUR-a u odnosu na USD na najnižu razinu od 2005. godine. Stoga zaključujemo da je sudbina hrvatskih građana (prema procjenama 60 tisuća građana ima ugovorene kredite u Švicarskim francima), a preko njih i cijeli financijski sustav prepušten dobroj volji i monetarnoj politici Švicarske narodne banke.

Pozivamo HNB da preuzme veću odgovornost u vođenju monetarne politike unutar svojih ovlasti, Ministarstvo financija i poslovne banke da poduzmu mjere u zaštiti hrvatskih građana i tvrtki koji imaju kredite u CHF. Pozivamo ih da reguliraju valutni rizik pravednom raspodjelom između kreditora i dužnika što će u konačnici dovesti do bržeg i pravednijeg rješenja problema u cijelosti.

Pozivamo da se trenutno obustave ovrhe i deložacije dužnika prije donošenja pravomoćne sudske presude u slučaju Franak te ponudi konverzija kredita u CHF-a u EUR ili kune, obzirom da nema nikakve potrebe da građani primaju plaću u kunama, štede u kunama ili eurima, a krediti budu vezani za CHF čime se dovode u rizičan položaj ne samo dužnici, već i financijski sustav u cjelini, mišljenja je Mirela Holy.

Hrvatska stranka umirovljenika smatra da Vlada mora pronaći zajednički jezik s bankama kako bi se građanima omogućila konverzija kreditnog zaduženja iz švicarskog franka u euro, uz minimalnu naknadu, poručuje predsjednik HSU Silvano Hrelja nakon šokantnog porasta tečaja švicarskog franka.

Smanjenje kamate pa čak ni moratorij na otplatu kredita nisu rješenje, jer ne rješavaju pitanje sigurnosti građanima, koji se u budućnosti ponovno mogu naći u situaciji da im kamata doslovno preko noći poraste za 20% ili 500 kn kao u ovoj situaciji, kaže Hrelja.

HSU je odmah zatražila od Ministarstva rada i mirovinskog sustava podatke o broju umirovljenika koji imaju obustave dijela mirovine zbog ovrha. 


Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.