OTPAD I KRIMINAL

Mirela Holy: Mislim da me Milanović smijenio zbog pritiska mafije

Autor

Direktno.hr

13.11.2014. u 16:23
Ispiši članak

Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša, za direktno.hr je izjavila da itekako dobro zna za kriminal u sustavu pod kapom Ministarstva zaštite okoliša, a vezano uz privilegiranost pojedinaca pri dobivanju koncesija za zbrinjavanje posebnog otpada, o čemu je za naš portal otvoreno govorila zastupnica Nansi Tireli u tekstu 'Pustite sitniš, Zmajlović je odgovoran za kriminal stoljeća'

„Zbog toga sam i htjela ukinuti sustav koncesija za zbrinjavanje posebnog otpada i uvesti tržišni model trgovanja sirovinama, da to bude uređeno kao i u drugim europskim zemljama. No, kada sam pokrenula tu priču, počeli su mi prijetiti. Anonimne prijetnje stizale su mailom, telefonom i u pismima. Sve sam prijavila, bila je policija i preuzela te dokumente, no do dan danas (gotovo dvije i pol godine kasnije) policija i DORH ništa nisu utvrdili, niti su mi javili tko mi je prijetio i zbog čega“, ističe Mirela Holy, predsjednica Oraha.

Pogoduje se nizu tvrtki koje zbrinjavaju otpad

Dodaje potom da ima dojam da je to, a ne navodni mail šefu HŽ holdinga, pravi razlog njezine smjene s mjesta ministrice zaštite okoliša i prirode.

„U Hrvatskoj se pogoduje cijelom nizu tvrtki koje imaju koncesiju za zbrinjavanje posebnog otpada, a trebale bi sve tvrtke imati jednaku tržišnu utakmicu. Dodjela koncesija je vrlo netransparentna. Netko tako dobije koncesiju, a netko s istim uvjetima ne dobije. Pri tom se ne objasni zašto je koncesija dodijeljena upravo tom koncesionaru. Netransparentnost i sumnje u korupciju prisutni su ne samo pri dodjeli koncesija za zbrinjavanje metalnog otpada, već i za pet ambalažu, gume, plastiku, elektronički otpad… Imate strogo podijeljeno leno, što znači da jedan koncesionar ne ulazi drugome u 'teritorij'.“, dodala je Mirela Holy.

DORH i policija još nisu doznali tko je prijetio Holy

Je li utvrđeno tko je i zbog čega anonimno prijetio gospođi Holy i zbog čega ona do danas nije dobila nikakvu povratnu informaciju o tome? Jesu li nadležne institucije istražile činjenice na koje ukazuju zastupnice Tireli i Holy, odnosno je li istražen navodni kriminal s koncesijama za posebni otpad, kojeg su prijavile obje saborske zastupnice, upitali smo glasnogovorništvo DORH-a te Policije.

Martina Mihodrin, glasnogovornica DORH-a u kratkom priopćenju nas je izvijestila da je naš upit proslijeđen Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu radi davanja odgovora u odnosu na prijavu Mirele Holy i kazneno djelo prijetnje.

 „U odnosu na materijale koje je zastupnica u Hrvatskom saboru dostavila Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske nismo u mogućnosti dati vam odgovor sukladno čl. 36. st. 3. toč. 2. Zakona o državnom odvjetništvu.“, stoji u priopćenju DORH-a.

Nedugo nakon što smo objavili ovaj tekst, stigao nam je i odgovor iz Županijskog državnog odvjetništva, kojeg ovdje u cijelosti objavljujemo.

"Općinsko državno odvjetništvo, povodom  zaprimljene  kaznene  prijave Policijske uprave zagrebačke, Sektora kriminalističke policije  protiv nepoznatog počinitelja zbog kaznenog djela prijetnje iz članka 129. stavak 2. i 3. Kaznenog zakona na štetu Mirele Holy, nastavno na izvide koje provodi Policijska uprava zagrebačka u cilju utvrđivanja identiteta pošiljatelja anonimnog pisma s prijetećim porukama Mireli Holy, naložilo je i provođenje različitih vještačenja pisma s prijetećim porukama,  kao i druge mjere i radnje  u cilju utvrđivanja identiteta nepoznatog počinitelja, koje zasad nisu dale rezultata.

Ujedno napominjemo da nije točan navod iz Vašeg upita da „ gospođa Holy do danas nije dobila nikakvu povratnu informaciju“ obzirom da je oštećenici 2. kolovoza 2013. od strane Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu upućen opširan dopis sa kronologijom postupanja u spisu, uz napomenu da  kao oštećena , sukladno članku 47. stavku 7. Zakona o kaznenom postupku, u bilo kojem trenutku može zatražiti i izvršiti uvid u spis", stoji u priopćenju koje je potpisala Dunja Pavliček, glasnogovornica ŽDO Zagreb, zamjenica županijske državne odvjetnice.

Miklenić je još je 2012. pisao da je Holy morala otići zbog mafije

Mirela Holy je, da podsjetimo, morala podnijeti ostavku na mjesto ministrice zaštite okoliša formalno zbog e-maila koji je poslala predsjedniku uprave HŽ holdinga Reneu Valčiću, u kojem ga moli da poštedi otkaza Heidi Maziju, poslovnu tajnicu ureda predsjednika uprave, a koja strahuje od otkaza jer je povezuju s prijašnjom, HDZ-ovskom upravom HŽ-a.

Premda je to navedeno kao formalni razlog njezine smjene, u kuloarima se i tada pričalo da je pravi razlog prisilne ostavke u stvari namjera Holy da rasčisti koruptivnu močvaru povezanu s Fondom za zaštitu okoliša te netransparentnih poslova oko zbrinjavanja otpada, poslova na kojima su neki basnoslovno zarađivali, dok je država (Fond) gomilala gubitke. Među prvima je o tom otvoreno pisao katolički tjednik Glas koncila, preciznije glavni urednik Ivan Miklenić.

„Udruge koje se bave ekološkim pitanjima nisu se ovih dana ustručavale govoriti o mafijaškom ponašanju i interesima 'mafije' na tom području. Ministrica je, kako je objavila, dobivala i prijetnje, a vlada Kukuriku koalicije ipak joj je okrenula leđa. Nije li to više nego očit znak da se aktualna vlast bez pridržaja priklonila određenim interesnim grupama i lobijima, izdajući na taj način svoju temeljnu dužnost da bude u službi općega dobra?", pitao se Miklenić u komentaru koji je objavljen još u lipnju 2012. godine. 

Glasnogovornica: Ministar Zmajlović je potaknuo ukidanje koncesija

Kako u Ministarstvu zaštite okoliša komentiraju tvrdnje Nansi Tireli, koja kaže da se pod okriljem Ministarstva zaštite okoliša odvija 'kriminal do neba' jer se milijuni kuna za zbrinjavanje opasnog otpada troše netransparentno i bez kontrole te se pogoduje trvtkama Petra Pripuza? Zašto se ne mijenja kriminalna praksa, na koju upozorava Nansi Tireli, a u vezi dodjeljivanja novca za zbrinjavanje posebnog otpada te namjerava li ministar Zmajlović dati ostavku na svoju funkciju nakon izbijanja brojnih afera u njegovu resoru, upitali smo glasnogovornicu Ministarstva.

 „Iz navoda u Vašem članku nejasno je na čemu zastupnica Tireli temelji svoje tvrdnje no nedvojbeno je da su neutemeljene. Ministar Zmajlović osobno je u svakoj prilici kod predstavljanja novog Zakona o održivom gospodarenju otpadom i kod predstavljanja  reformi u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, isticao upravo činjenicu da se godinama, u vremenu prije nego što je preuzeo mandat, pod okriljem propisa javni novac trošio netransparentno, da su se kroz ničim opravdane koncesije stvarali monopoli koji su omogućavali nepravedne profite a o čemu svjedoče i sudski postupci koji su okončani ili oni koji još uvijek traju. Upravo vođen time, Ministar je inicirao da se dogode promjene u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom na način da se za gospodarenje otpadom ukidaju koncesije za posebne kategorije otpadom. I one su stupanjem Zakona o održivom gospodarenju otpadom na snagu ukinute. Nadalje, kroz reforme u Fondu osigurava se transparentnost poslovanja i od Fonda očekuje da sirovinama koje su vlasništvo svih građana upravlja na način dobrog gospodara. Pri tome se bez iznimke moraju poštivati pozitivni propisi RH. Za obavljanje poslova vezanih uz gospodarenje posebnim kategorijama otpadom u Zakonu o održivom gospodarenju otpadom koji smo donijeli u srpnju 2013. godine ukinute su koncesije te je time ukinuti i pravni temelj za ikakvu mogućnost pogodovanja bilo kojem sakupljaču, prijevozniku ili oporabitelju.

Koncesije, dozvole i ovlaštenja dodijeljena prethodnih godina slovom zakona na snazi su do isteka, stoji u priopćenju koje je potpisala Dijana Sušac, glasnogovornica Ministarstva zaštite okoliša.

Valja napomenuti da glasnogovornica nije pojasnila kako je 'nestala' dokumentacija iz Ministarstva. Zastupnica Tireli je, da podsjetimo, u Saboru upitala ministra Zmajlovića za dokumentaciju povezanu s izdavanjem koncesijskih ugovora i uvjetima zbrinjavanja posebnog otpada, a on je, kako kaže Nansi Tireli, odgovorio da je dokumentacija nestala.

Također nisu pojasnili zašto se sporni koncesijski ugovori ne raskinu, ako su utvrđene nepravilnosti i nezakonitosti, te ako je dokumentacija nestala.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.