O DIPLOMAMA ZA TRANSRODNE OSOBE

Ministarstvo za Direktno: Škole dužne postupati sukladno uputama da bi se izbjeglo pokretanje anti-diskriminacijskih postupaka

"Ministarstvu znanosti i obrazovanja obraćaju se obrazovne ustanove s upitima o načinu postupanja u slučajevima kada osobe koje su promijenile spol odnosno odabrale život u drugom rodnom identitetu sukladno Zakonu o državnim maticama zahtijevaju izdavanje svjedodžbi/diploma usklađenih s novim podacima.

Stajalište o navedenoj problematici zauzeo je i Ustavni sud Republike Hrvatske kada je usvojio ustavnu tužbu i ukinuo rješenje obrazovne ustanove kojim je osobi koja je promijenila spol odbijen zahtjev za izdavanje diplome s novim osobnim imenom.

S obzirom da postoji nedvojbena zakonska obveza obrazovne ustanove da, na zahtjev osobe koja je promijenila spol odnosno odabrala život u drugom rodnom identitetu, izda svjedodžbu odnosno diplomu s novim podacima, ali da niti jednim propisom nije reguliran način postupanja prilikom izdavanja navedenih isprava, Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u suradnji s Ministarstvom uprave izradilo upute.

Sve škole i visoka učilišta dužna su postupati sukladno uputama kako bi se što prije postupilo po zahtjevima stranaka koje već duže vrijeme čekaju rješavanje predmetne materije, kao i izbjeglo pokretanje anti-diskriminacijskih postupaka utemeljenih na povredi Zakona o ravnopravnosti spolova i Zakona o suzbijanju diskriminacije te primjeni sankcija", stoji u odgovoru Ministarstva portalu Direktno.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.