revizija otkrila

ERROR Šprlje i Ministarstvo pravosuđa bez javnog natječaja nabavljali informatičke licence vrijedne 16 milijuna kuna!

Autor

rj/h

Ministarstvo pravosuđa tijekom prošle godine svoje je rashode pisalo na pogrešnim računima, a Microsoftove licence u iznosu od 16 milijuna kuna nabavilo bez javnog natječaja, samo s jednim odabranim ponuditeljem objavio je Državni ured za reviziju koji je zbog utvrđenih nepravilnosti tom ministarstvu dao uvjetno mišljenje.

20.12.2017. u 15:14
Ispiši članak

Ministarstvo, na čijem je čelu tada bio Mostov ministar Ante Šprlje, provelo je za nabavu Microsoft licenci u ožujku 2016. pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave. S odabranim ponuditeljem je u travnju 2016. zaključen ugovor na određeno vrijeme (do 1. travnja 2017.) vrijedan 16.021.112 kuna s PDV-om.

Takva je nabava inače u djelokrugu rada Središnjeg državnog ureda za javnu nabavu, koji je 2014. i 2016. proveo otvorene postupke nabave tih licenci kojima je sada rok važenja do lipnja 2019.

Državni ured za reviziju dao je svoje uvjetno mišljenje i zbog utvrđenih nepravilnosti i propusta u vezi s evidentiranjem rashoda bez primjene računovodstvenog načela o nastanku događaja. To su radili na pogrešnim računima Računskog plana, nerealno su iskazivali vrijednost nefinancijske imovine te pogrešno evidentirali popis imovine i obveza.

Konkretne zamjerke revizije odnose se i na ponovljene nepravilnosti iz prošlih revizija glede sklapanja ugovora o djelu u iznosima većim od propisanog. Rashoda za nabavu informatičke opreme, plaćanja licenci te najamnina nisu propisno evidentirani, a obveze u iznosu većem od 26 milijuna kuna nisu iskazane po subjektima i pojedinačnim iznosima.

Manjak Ministarstva pravosuđa veći od 7 milijuna kuna

Prihodi Ministarstva u 2016. bili su veći od 363 milijuna kuna, a rashodi i izdaci iznad 371 milijun kuna. Znači, manjak je više od 7 milijuna kuna i zajedno s onim iz prijašnjih godina sada je veći od 14 milijuna kuna.

Ministarstvo pravosuđa s 82 posto financira se iz državnog proračuna, ostalo su prihodi od prodaje nefinancijske imovine. U 2016. od kazni zaradilo je samo 200.000 kuna, a od igara na sreću dobio je oko 1,7 milijuna kuna. Ministarstvo je zaradilo 56.000 eura sudjelujući u projektu jačanja vladavine prava u Makedoniji, što je financirala Latvija.

Osim toga, Ministarstvo za razne zakupnine i najamnine poslovnih prostora godišnje izdvaja čak 40 milijuna kuna, što je prevelik iznos zna li se koliko državnih zdanja zjapi prazno.

U sudskim postupcima protiv Republike Hrvatske Ministarstvo je platilo 5,7 milijuna kuna. Za naknade za pomoć bivšim političkim zatvorenicima i neutemeljenim uhićenjima izdvojeno je 4,1 milijun kuna. Utvrđeno je i da se ne vode evidencije o korištenju 31 službenog automobila, ne ispisuju se putni i radni listovi.

Državni ured za reviziju je jučer dostavio Hrvatskom saboru Izvješće o radu Državnog ureda za reviziju za 2017. te 139 pojedinačnih izvješća. Za 12 korisnika državnog proračuna izražena su dva bezuvjetna i deset uvjetnih mišljenja.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.