'NAJOŠTRIJE OSUĐUJEMO BILO KAKVE POKUŠAJE UZNEMIRAVANJA OBITELJI NESTALIH'

Ministarstvo branitelja o Glavaševoj inicijativi: Zakonom su propisane nagrade, ali i prekršajne odredbe za uskraćivanje informacija i dokumentacije

Autor

bkk

Bivši saborski zastupnik i osumnjičenik u aferi "Drava i selotejp" Branimir Glavaš proteklih dana se, sudeći prema njegovim Facebook objavama, aktivirao na području pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata. 

27.10.2021. u 17:29
Ispiši članak

Prvo se je prije pet dana pohvalio kako je zamoljen sam za pomoć "u rješavanju još jednog nestalog hrvatskog branitelja" te tvrdi da je poziv dobio od Centra za traženje nestalih u Banja Luci.

"Ekshumirani su posmrtni ostatci jednog branitelja za kojeg se pretpostavlja da se radi o posmrtnim ostacima Željka Đomlije, sina Mile, rođenog u Mratovu (Šibensko-kninska županija) 1.ožujka 1958. godine", napisao je Glavaš te ustvrdio da se posmrtni ostaci pokojnog trenutno nalaze u Komemorativnom centru u Tuzli.

Pomalo nevjerojatno, Glavaš je zamolio svoje pratitelje da dijele objavu te da ako netko poznaje njegovu obitelj (bližu ili daljnju) neka mu se jave u "inbox".

U utorak se Glavaš ponovno oglasio na društvenim mrežama, a ovaj put je iznio navodna saznanja prikupljena od službenih osoba BiH o tijelu mučenog i ubijenog doktora Ivana Šretera.

Tvrdi da je osobno uz gospodina Damira Špančića iz Lipika, 5.ožujka 2021. odvezao sestru pokojnog Šretera, Ankicu Šreter-Havelna na vađenje krvi u Bosanski Brod te da im je tada rečeno od strane službene osobe da "postoji vrlo visok stupanj vjerojatnosti (99,9 posto)" da će slučaj "dr. Šreter", napokon biti riješen te da će "u roku dva do tri mjeseca dobiti odgovor iz Haaga o nalazu uzorka DNK".

Međutim, kaže, ništa se događa i nema odgovora.

Tvrdi i da su se za cijeli slučaj zainteresirale obavještajne službe obiju zemalja (RH i RBiH), "ali ne direktnim kontaktom kako bi prikupili informacije s kojima raspolažemo, već 'zaobilazno".

"Prema riječima službenih osoba iz Banje Luke, u noći na Svi svete 1. studenog 1991. vojnim kamionom JNA djelatnici KOS-a, svi iz Beograda, dovezli su tri vreće s posmrtnim ostacima tri osobe koje su odmah ukopane na groblju u Banja Luci pod oznakom NN.

Prema riječima ovlaštene osobe sa 99,9 posto sigurnosti se pretpostavlja da se radi o posmrtnim ostatcima Dr. Ivana Šretera, gardiste ZNG-a Drage Tutića (koji je nestao istog dana na četničkom punktu gdje je uhićen i dr. Šreter, oko 19 sati), zajedno sa još jednim gardistom čiji identitet do danas nije poznat. Obojica su također mučena i usmrćena, a i danas su na popisu nestalih osoba.

Treća osoba koja je dovezena uz aktivnost JNA i agenata KOS-a (1. studenog 1991.) u pogrebnoj vreći je osoba s područja Voćina, srpske nacionalnosti, koja je također iskopana u raspadnutom stanju i sahranjena u Banja Luci kojoj je identitet naknadno utvrđen. Identitet treće osobe je riješen.

Također, 6.prosinca 1991., prilikom povlačenja 'Banjalučkog korpusa' iz zapadne Slavonije, u Banju Luku dovezeno je i desetak uhićenih civila za sada neutvrđene nacionalnosti, među kojima je bila i Terezija Klaić, koja je i umrla u Banjoj Luci i tamo sahranjena.

Do današnjeg dana posmrtni ostatci pokojne Terezije Klaić nikada nisu prebačeni u Hrvatsku iz razloga što joj je sin u međuvremenu umro i nitko ju ne traži, a hrvatska Država ne želi platiti troškove prijevoza posmrtnih ostataka civilne osobe u zapadnu Slavoniju", iznio je ozbiljne optužbe Glavaš.

Odgovor Ministarstva

Za komentar smo se obratili Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Pitali smo ih jesu li upoznati sa slučajem iz Centra za traženje nestalih u Banjoj Luci oko ekshumiranih posmrtnih ostataka jednog branitelja za kojeg se pretpostavlja da se radi o posmrtnim ostacima Željka Đomlije te je li Centar u svezi tog slučaja kontaktirao Ministarstvo i tražio pomoć.

Zanimalo nas je i kako u Ministarstvu komentiraju činjenicu da se Branimir Glavaš uključio u cijeli proces te kako komentiraju njegove navode na društvenim mrežama u svezi mogućeg rješavanja pitanja nestalog doktora Šretera.

Rečeno nam je da Ministarstvo "provjerava sve informacije iz svih izvora, uz sustavan i odgovoran pristup kakav očekuju i od svih nadležnih institucija uključenih u iznimno osjetljiv i zahtjevan proces traženja nestalih osoba".

Što se tiče Centra u Banjoj Luci, kažu kako s Bosnom i Hercegovinom surađuju temeljem Protokola o suradnji u traženju nestalih osoba koji su 2017. sklopile Vlada RH i Vijeće ministara BiH, a prema kojem se traženje nestalih osoba odvija putem suradnje između nadležnih tijela, Ministarstva hrvatskih branitelja i Instituta za nestale osobe u BiH.

"Također, o svim provjerenim saznanjima do kojih dođemo obavještavamo obitelji, vodeći pritom brigu da ih se nepotrebno ne uznemirava s obzirom na sve što su prošle i prolaze u potrazi za istinom o sudbini svojih najmilijih. Stoga najoštrije osuđujemo bilo kakve pokušaje uznemiravanja obitelji nestalih osoba", stoji u odgovoru Ministarstva.

Podsjetili su i na 2019. godine donesen Zakon o osobama nestalim u Domovinskom ratu "koji pridonosi očuvanju dostojanstva osoba nestalih u Domovinskom ratu i žrtava Domovinskog rata u cjelini te potvrđuje predanost države u rješavanju slučajeva nestalih osoba".

"Budući da je ključni problem u procesu traženja nedostatak informacija o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama, Zakonom je predviđen institut nagrađivanja za dostavljene informacije i dokumentaciju koja može pridonijeti pronalasku nestalih osoba, ali su propisane i prekršajne odredbe za uskraćivanje informacija i dokumentacije za rješavanje slučajeva nestalih osoba", stoji u odgovoru Ministarstva.

U međuvremenu je u srijedu održano ročište u ponovljenom suđenju Glavašu za ratni zločin nad civilnim stanovništvom u Osijeku u kojem je Glavaš tvrdio da ne razumije optužnicu, "jer je to najobičnija konstrukcija i laži".

Na pitanje suca osjeća li se krivim, odgovorio je: "Kad ne razumijem optužnicu, ja se ne mogu o tome očitovati".

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.