PREVISOKI HONORAR

Ministar Mornar u aferi izvlačenja novca koju istražuje DORH?

Autor

Direktno.hr

19.10.2014. u 09:03
Ispiši članak

Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje, koji se zbog fiktivnih ugovora, nezakonite nabave, nezakonite isplate honorara vanjskim suradnicima, neprovođenja javnih natječaja, visokih troškova najma prostora, putnih troškova... našao u fokusu Državnog odvjetništva, isplatio je u 2012. godini, honorar i Vedranu Mornaru, aktualnom ministru znanosti, obrazovanja i sporta, a u to vrijeme dekanu na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. 

Mornar je od NCVVO-a do srpnja 2012. godine ( a upravo je ta godina u fokusu DORH-a) za 'intelektualne usluge' primio 67.500 kuna autorskog honorara i nalazi se, s obzirom na visinu honorara, u Top 10 tako plaćenih osoba. Naknadu za intelektualne usluge NCVVO isplatio je za 1130 izvršitelja, od čega ih je 260 preko autorskog ugovora, dok je ostatak isplaćen putem ugovora o djelu. Ukupno, do srpnja 2012. NCVVO je za intelektualne usluge isplatio 3,4 milijuna kuna, odnosno 34 posto usluga u proračunu NCVVO-a za tu godinu.

Prema podacima iz imovinske kartice, ministar godišnje na ime autorskih honorara zarađuje 230 tisuća kuna.

Sama činjenica da se Mornar nalazi na popisu onih koji su primili honorar nije i inkriminirajuća i ne znači da on svoj posao nije obavio. Međutim, u Nalazu upravnog nadzora nad NCVVO-om stoji: 'Prema čl. 44 Zakona o proračunu visina preuzimanja obveza na teret državnog proračuna tekuće godine moguća je samo za namjene i do visine utvrđene državnim proračunom.

Prenesene obveze za intelektualne usluge iz 2011. godine, uz visoke naknade troškova službenih putovanja, visoke naknade za ugovore o djelu i autorske ugovore te visoke naknade za savjetodavne usluge konzultanata govore u prilog nepoštivanja načela dobrog financijskog upravljanja prema Zakonu o proračunu.'

DORH je, podsjetimo, NCVVO pod lupu stavio nakon dviju prijava; prvu je podnijela nova ravnateljica Centra Maja Jukić s bivšim ministrom Željkom Jovanovićem, a drugu novo Upravno vijeće Centra. Obje se odnose na poslove povezane s provođenjem državne mature, piše T portal.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.