KOMENTAR PRESUDE

Miljević za Direktno: Kazna od 40 godina za Zavadlava je praktički doživotni zatvor, sud očito nije smatrao da je bio 'smanjeno ubrojiv'

Autor

rj

Filip Zavadlav (26) koji je u siječnju prošle godine kalašnjikovom iz "bezobzirne osvete" u splitskom Varošu likvidirao trojicu muškaraca u utorak je na Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora.

23.02.2021. u 14:27
Ispiši članak

Osim za trostruko ubojstvo Zavadlav je osuđen je i zbog nedozvoljenog držanja oružja i opće opasne radnje, a tužiteljstvo je tražilo najveću moguću kaznu od 50 godina.

Za komentar presude Zavadlavu pitali smo uglednog odvjetnika Veljka Miljevića

"Kazna od 40 godina je zapravo i najveća moguća kazna u uobičajenoj koju je mogao dobiti Zavadlav. Zadnjih 10 godina je zakonski moguće dobiti i 50 godina kazne zatvora, ali u praksi je 40 godina u Hrvatskoj kao da ste dobili doživotni zatvor. Ona zapravo i je doživotni zatvor za svaku osobu stariju od 25 godina. Već je i kazna od 20 godina ozbiljna kazna, a kazna od 40 godina upućuje na vrlo teške okolnosti koje su dovele do zločina", komentirao je presudu Miljević i podsjetio da je 50 godina zatvora u Hrvatskoj nepravomoćno dobio jedino mladić iz Solina Luka Juretić zbog teškog ubojstva svog 92-godišnjeg susjeda i pokušaja ubojstva njegove supruge. 

Odvjetnik Miljević nam kaže da Županijski sud 'sigurno nije pogodovao' Zavadlavu: "S obzirom na to da se radi o praktički najtežoj kazni, možemo reći kako sud sigurno nije pogodovao Zavadlavu, nije smatrao da je njegova evidentna smanjena ubrojivost olakšavajuća okolnost za počinjenje kaznenog djela. Zavadlav je bio bitno manje ubrojiv, njegova intelektualna moć rasuđivanja i voljna komponentna su bile bitno smanjene i to je svakako nešto što bi se trebalo uzeti u obzir, a njemu je i dob mogla ići u olakšavajuću okolnost, ali sud očito nije tako mislio".

Miljević nam je rekao kako za detaljnije analize presude ipak trebamo čekati kad Sudsko vijeće obznani sve detalje i okolnosti koje su ih navele za izricanje 40 godina presude.

Odvjetnika smo pitali i očekuje li da će pravomoćna kazna biti smanjena u odnosu na nepravomoćnih 40 godina zatvora.

"Mi to još ne možemo znati, ali svakako da očekujem kako će se i obrana i DORH žaliti na ovu presudu. Obrana će se sigurno žaliti, već sam ranije vidio kako njegov odvjetnik tvrdi da je Zavadlav bio potpuno neubrojiv, a vjerujem i kako će se tužitelji žaliti, jer su tražili 50 godina zatvora."

Podsjećamo, Zavadlav je 11. siječnja 2020. s 37 metaka iz automatske puške ubio Marina Bobana (24), Juricu Torlaka (38) i Marina Ožića Paića (25) koji su se u vrijeme ubojstva nalazili na dvama motorima.

Nakon krvoprolića u Varošu Zavadlav se predao splitskoj policiji samo nekoliko sati nakon što je pucao na trojicu naočigled šokiranih građana. Uhićen je u kafiću u blizini Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a prije toga je u obližnji kontejner na cesti odbacio pušku koju su kasnije pronašli istražitelji.

Zavadlav je na početku suđenja rekao da se općenito ne osjeća krivim, a nakon završenog dokaznog postupka je to ponovio dodavši da je u to vrijeme bio "na moru". Tražio je da ga nominiraju za Nobelovu nagradu za mir, a sutkinju je čak u jednom trenutku "zamolio" da mu odmah presudi.

Njegov odvjetnik Branko Šerić nakon presude je izjavio da je sud prihvatio tvrdnje obrane da se ne radi o motivima osvete. "Ja sam time zadovoljan, jer od početka pokušavam dokazati da kod njega nije bilo motiva, pogotovo takovog motiva... Žalba će ići u tom pravcu, olakšan mi je posao, jer ne moram dokazivati da se nije radilo o osveti, pogotovo bezobzirnoj, nego da se radilo o nemotivirajućem ponašanju", izjavio je Šerić.

 

Glasova: 1957

Glasovanje je završeno

Kazna je zaslužena

18%

Kriv je, ali trebao je dobiti manju kaznu

50%

Trebao je dobiti maksimalnih 50 godina

11%

Trebali su ga osloboditi!

22%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.