BIVŠI MINISTAR ZDRAVSTVA

Milinović komentirao Kujundžićevu smjenu, citirao je Einsteina i objasnio što ga je stajalo funkcije

Autor

rj

O smjeni Milana Kujundžića i sektoru zdravstva u Novom danu N1 televizije govorio je bivši ministar zdravstva Darko Milinović.

29.01.2020. u 14:38
Ispiši članak

Što se tiče smjene bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića, Milinović smatra kako je problem u jednom dijelu u negativnoj percepciji javnosti, ali i u činjenici kako su se gomilali neriješeni problemi u zdravstvenom sektoru.

"Rekao bi Einstein 'lakše je razbiti atom, nego percepciju'. Dakle, mog kolegu i bivšeg ministra je u zadnje vrijeme pogotovo - da se slikovito izrazim - glave stajala jedna negativna slika, percepcija", rekao je Darko Milinović i dodao da se ne može reći da nije bilo dobrih poteza. ali i da su se nekakvi problemi u zdravstvenom sustavu gomilali: "Jedan od najvećih problema je i ta financijska nestabilnost zdravstvenog sustava, dug od 7,8 milijardi kuna te negativna percepcija javnosti".

Istaknuo je Milinović i kako smatra da je sve bilo po zakonu, ali kako 'core business' dvoje liječnika (Milana Kujundžića i njegove supruge) ne može biti građevinska firma.

"Ali puno je tu stvari koje su utjecale. Jedna od njih - supruga bivšeg ministra ima građevinsku firmu. Ne možemo reći da je 'core business' dvaju liječnika građevinska firma. Pa onda likvidacija firme, pa kupovina stana od te firme. Dakle, tu je puno detalja.

Premda ja, duboko u sebi, smatram da tu nema ništa što krši zakon. Mislim, da je tu sve zakonito, ali još ću jednom reći - percepcija je stvorena da ministar mora otići", rekao je bivši ministar zdravstva za N1 televiziju.

Što se tiče novog ministra zdravstva, Milinović smatra da će on biti više tehnički ministar, budući da nema ni puno vremena, ali kaže da će puno značiti ako uspije riješiti dva akutna problema tog sektora, a to su problem plaća i prekovremenog rada zdravstvenih radnika te liste čekanja.

"Novi ministar neće imati puno mogućnosti pokazati svoju sposobnost. Ako riješi problem plaća kolega u zdravstvenom sustavu, on je napravio puno. Ako uspije bar donekle riješiti liste čekanja, puno je napravio. Eto, to su nekakva dva prioriteta.

Mislim da će dobro odraditi svoj mandat", kazao je Milinović.

Ličko-senjski župan rekao da je osobna odgovornost premijera u provjeravanju ministara, a premijer trenutačno nema zakonsku polugu da provjerava ministra.

"Ja bih rekao da je to osobna odgovornost. Karikiram sada, ali ako ja dobijem ponudu da budem ministar, onda je red da ja premijeru kažem sve svoje eventualne slabosti koje mogu utjecati na to da se o meni i Vladi stvori loša percepcija.

U ovom današnjem trenutku kada nema zakonske obveze provjere ministara, mislim da je to osobna odgovornost svakog od onoga tko se prihvati ministarske funkcije. Premijer bi zapravo radio protuzakonito da službama da nalog da provjere nekoga ako mu to zakon ne dopušta", istaknuo je Milinović i na kraju zaključio kako je stanje u zdravstvu danas lošije nego kada je on bio ministar.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.