Afera u Trogiru

Milić tvrdi da se radi o donacijama stranci, a izvješće naknadno ispunjeno

Autor

Direktno.hr

'Pristao sam primiti donaciju na ruke koju mi je Vinko Brkan dao jer mu je sin član naše stranke. Bilo mu je nezgodno kao članu HDZ-a uplatiti donaciju', kaže Ivo Milić, tehnički direktor Trogir holdinga i kandidat Konzervativne stranke za gradonačelnika.

19.05.2017. u 14:50
Ispiši članak

Milić obranu iznosi nakon što su u javnost dospjele video snimke na kojima prima gotov novac u uredu tvrtke Brkan Plano i tvrdi da se radi o donacijama.

Međutim, tijekom 2016., u dokumentima Hrvatske konzervativne stranke o primljenim donacijama nema ni traga da je Milić donirao novac stranci ili da je to učinio Brkan. U dokumentima o donacijama za lokalne izbore 2017. godine, 8. svibnja Milić je predao izjavu da namjerava utrošiti 15.000 kuna vlastitih sredstava u izbornoj promidžbi. Isto tako, u izvješću o donacijama stranci predanom 13. svibnja, kao jedini donator za izbore u Trogiru navodi se Vinko Brkan s iznosom od 14.700 kuna.

"Izvlačio je novac, dao sam mu od 2015. naovamo ukupno oko 45.000 kuna, ucjenjivao me mjesecima, a radio je protiv mene. Ne bih trpio nimalo da sam mogao otići na policiju. Kad je Milić shvatio da su mu pukla krila i da imam snimku, onda se htio nagoditi, nagovarao je i moga sina Jakova. Pao mi je mrak na oči kad sam vidio da je kandidat za gradonačelnika Trogira", tvrdi Vinko Brkan (67) za Jutarnji list.

Tri dana prije izbora Brkan je prvo u Slobodnoj Dalmaciji, iznio niz teških optužbi na račun Ive Milića, tehničkog direktora Trogir holdinga, dopredsjednika trogirskog Gradskog vijeća i kandidata za gradonačelnika Trogira Hrvatske konzervativne stranke. Tvrdi da je bio prisiljen u više navrata podmićivati Milića, prvo zato da mu sina Jakova vrati na posao na deponij, a kasnije da normalno radi.

Svoje skandalozno iskustvo Brkan je potkrijepio fotografijom i snimkom svađe s Milićem. Snimka je nastala 20. travnja ove godine, poslije 14 sati, u kontejneru u Brkanovu uredu. Na njoj se vidi kako Milić prima novac od Brkana koji mu kaže da je to za ožujak. Milić se žali da je loše računao za prvi i drugi mjesec. “Točno je sve, imam spisak”, uzvraća mu Brkan i pokazuje papir.

“Nemoj da ti tko to nađe”, upozorava ga Milić.

Na drugoj snimci vidi se kako Milić, pošto mu je Brkan priznao da ga je snimio, hoda, hvata se za glavu i preklinje Brkana da se dogovore. “Zašto mi to radiš”, nije jasno Miliću. “Zato jer lažeš, ucijenio si me za deponij, jesi tražio dvadeset, pa trideset tisuća eura? Gotovo ti je, nema ti popravnog, ići ćeš na USKOK”, prijeti Brkan Miliću.

"Pa kako ne bih bio nervozan", prijetio mi je da ću završiti svoju političku karijeru. Valjda kad netko primi mito daje protuslugu, a ja je nisam dao".  kaže Ivo Milić i tvrdi da se radi o čistoj režiji i Brkanovoj odmazdi. "Ugovor njegove tvrtke s Holdingom nismo imali namjeru produžiti", ističe, "jer smo otkrili nepravilnosti i uhvatili Brkana kako ne proknjižuje sav otpad".

"Ma kakvih 45.000 kuna! Nisam primio više od 13.000 kuna i to sam položio na račun za financiranje kampanje. Napravio sam glupost i sad ispaštam i snosim posljedice. Pristao sam primiti donaciju na ruke koju mi je Vinko dao jer mu je sin Jakov član naše stranke. Bilo mu je nezgodno kao članu HDZ-a uplatiti donaciju i inzistirao je da mi ovako da novac. Ja sam žrtva, a ne on. Vinko je očekivao da će mu sin biti visoko na listi, kad se to nije dogodilo, krenuo je s napadima i vidite kako je savršen tajming izabrao", brani se Milić koji je, kaže, nekoliko dana pošto je snimljen Brkana prijavio policiji i tužio zbog neistina, kleveta, ucjene i neovlaštenog snimanja.

Brkan, pak, odbacuje tvrdnje o neovlaštenom snimanju jer prema zakonu mora imati kamere i postoji znak o videonadzoru.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.