VISOKO PODIGNUTA LETVICA

Milanovićev nepotizam: Evo svih afera povezanih s premijerovom rodbinom

Autor

Direktno.hr

17.11.2014. u 07:27
Ispiši članak

Vijest da je Tonči Restović - dojučerašnji ravnatelj Nacionalnog parka Krka - postao pomoćnik ministra Zmajlovića i to nakon što je premijerovog bratića Boška Poljaka, bivšeg oficira JNA koji je duge 23 godine bio u mirovini, zaposlio na rukovodećoj poziciji u NP Krka, još jednom je bacila svjetlo na sve prisutniju praksu nepotizma i klijentelizma u Milanovićevoj vladi.

Afere koje zaudaraju na nepotizam, što je najgore, sve češće se vežu uz samog premijera, dok se Ministarstvo zaštite okoliša i prirode pretvorilo, čini se, u glavno 'uhljebničko mjesto'. To, po svemu sudeći, daje odgovor i na pitanje zbog čega premijer Milanović trpi tolike afere ministra Zmajlovića.

Krešimira i kompanjone naglo krenulo kad je Zoran postao premijer

Podsjetimo ovdje da je direktno.hr otkrio da je Ministarstvo zaštite okoliša i prirode nedavno potpisalo ugovor s Pismohrana servisom, privatnom tvrtkom za koju lobira premijerov brat Krešimir, a koja će ubuduće pohranjivati arhivu Zmajlovićeva ministarstva, ali i arhivu HZZO-a, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, HBOR-a, Porezne uprave i mnogih drugih javnih i državnih institucija.

Nije nevažno spomenuti da se prihod Pismohrana servisa udesetostručio od kada je Zoran Milanović postao premijer te je s 256.316 kuna prihoda iz 2010. godine, u 2012. godini skočio na čak 3,8 milijuna kuna.

No, to nije jedina afera vezana uz premijerova brata koja zaudara na klijentelizam i nepotizam. Podsjetimo ovdje na vrlo sličnu aferu s Miglu autopraonicom.

HBOR dao dva milijuna kredita za autopraonu bez zaposlenih!

Samo dva mjeseca nakon što je Zoran Milanović postao predsjednik Hrvatske vlade, tvrtka supruge njegova brata Krešimira Milanovića – Miglu Autopraone – dobila je 250.000 eura kredita (oko 1,9 milijuna kuna) od državne Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) i to za gradnju samoposlužne autopraonice u Sesvetama, dakle za djelatnost koja ne zapošljava radnike!

Miglu je od HBOR-a dobio novac iz Programa za mikro, male i srednje poduzetnike i to preko Centar banke, s kojom je državna banka sklopila ugovor za plasman kredita poduzetnicima. Uvjeti kredita bili su vrlo povoljni. Ugovor o kreditu između Miglu i Centar banke sklopljen je 28. veljače 2012., a mnogi nagađaju da je kredit odobren zbog utjecaja premijera Milanovića. Valja ovdje podsjetiti da je zbog slične stvari (kredita HBOR-a po sumnjivim kriterijma) morao otići pomoćnik ministra financija Branko Šegon.

Podravka otplaćivala kredit supruge Krešimira Milanovića

No, tu priči nije kraj. Jer u pomoć premijerovu bratu i njegovoj tadašnjoj supruzi tada je, prema tvrdnjama dobro obaviještenog izvora ali i prema svim ostalim dostupnim podacima, uskočio i SDP-ovac Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke. On je, po svemu sudeći, 'sredio' da se u autopraonici postavi bigboard plakat Podravke, na osnovu kojeg je Podravka kasnije plaćala iznos kojim su vlasnici Miglu Autopraone plaćali kredit HBOR-u.

Tako je tvrtka u većinski državnom vlasništvu otplaćivala kredit obitelji brata premijera Milanovića (tu informaciju su nam i službeno potvrdili u Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak).

Ni tu, međutim, nije kraj aferama koje upućuju na zaključak da, unatoč 'visoko podignutoj moralnoj letvici', premijer nije imun na trgovanje utjecajem i nepotizam.

Milijuni eura LHB banke za tvrtku Krešimira Milanovića

Hrvatska je javnost početkom prošle godine doznala, naime, da se LHB banka izložila neubičajeno velikom riziku kada je dodijelila višemilijunski kredit premijerovu bratu. Banka kćer Nove ljubljanske banke (LHB Internationale Handelsbank Aktiengesellschaft) je u jeku hrvatsko slovenskih natezanja oko duga Ljubljanske banke, dodijelila, naime, privilegirani kredit tvrtki Krešimira Milanovića i to u iznosu od čak 3,25 milijuna eura. Nekoliko novinara lani je, istražujući podatke u registru Trgovačkog suda, došlo do zaključka da je banka, nakon što je Zoran Milanović postao predsjednik SDP-a, odobrila kredit uz vrlo klimavo osiguranje, odnosno uz hipoteku na kuću roditelja premijera Milanovića i još neke nekretnine koje su već bile opterećene  s više kredita.

Budući da se premijer lani u jeku novih hrvatsko-slovenskih natezanja oko duga Ljubljanske banke, odnosno u vrijeme kada su mnogi slovenski mediji pisali o ovoj aferi, nije očitovao o sumnjivo dodijeljenom kreditu tvrtki svoga brata, ostala je sumnja da je kredit 2007. dodijeljen upravo zbog Zoranova utjecaja, odnosno zbog činjenice da su u to vrijeme mnogi predviđali da bi Zoran Milanović mogao postati novi hrvatski premijer.

Žena direktora Pošte kupila Krešimirovu tvrtku, istraga u Pošti stala

Gore potpisani novinar prije dvije je godine pisao o još jednoj vrlo zanimljivoj aferi vezanoj uz Krešimira Milanovića i moguće trgovanje utjecajem njegova brata, premijera Zorana Milanovića.

Premijerov mlađi brat je, da podsjetimo, neposredno uoči parlamentarnih izbora potkraj 2011. prodao udio blokirane tvrtku Magnitudo supruzi tadašnjeg predsjednika Uprave Hrvatske pošte Roberta Jukića, protiv kojega su USKOK i DORH u to vrijeme provodili istragu zbog sumnji u počinjenje mnogih kaznenih djela.

U međuvremenu, istraga je stala i nikakva optužnica do danas nije podignuta.

Mr. sci. Sonja Vlahek, bivša šefica Ureda za korporativne komunikacije Hrvatske pošte koja je više puta javno upozoravala na nezakonitosti i mobbing unutar Pošte za vrijeme mandata Roberta Jukića, upozorila je tada na činjenicu da je uoči parlamentarnih izbora supruga tadašnjeg direktora Pošte dokapitalizirala posrnulu tvrtku premijerova brata. Ta činjenica itekako bode oči, jer se iz imovinske kartice Roberta Jukića moglo vidjeti da je u to vrijeme njegova supruga godišnje zarađivala tek šezdesetak tisuća kuna.

Otkud defektologici novac za kupovinu građevinske tvrtke u gubicima?

„Kakvog interesa ima jedna defektologica za kupnju građevinske tvrtke u gubicima? I otkud joj novac, ako znamo da je tvrtka Rexton d.o.o u vlasništvu njezinog supruga bila u milijunskim gubicima, odnosno da je do 2009. godine napravila dug od milijun kuna prema dobavljačima i Zagrebačkoj banci, nakon čega je prestala s poslovanjem? Premijer se zbog svega mora očitovati“, više puta je javno upozoravala mr. Sonja Vlahek, bivša voditeljica Službe za odnose s javnošću Hrvatske pošte, koja je iznutra svjedočila brojnim malverzacijama i kršenjima zakona u Pošti za mandata Roberta Jukića.

Sonja Vlahek potom je podsjetila i na činjenicu da je Državna revizija prije nekoliko godina utvrdila brojne nezakonitosti u Hrvatskoj pošti te da su zastupnici Hrvatskog sabora, kada su vidjeli taj izvještaj, u vrlo žustroj raspravi zaključili da je stanje u toj tvrtci katastrofalno, da je Uprava na čelu s Jukićem na nezakonit način vodila tvrtku, da su pogodovali privatnim konkurentskim tvrtkama na štetu Pošte, da je javna nabava dirigirana prema potrebama dobavljača a ne Pošte, da su sumnjivo velike iznose davali za zakup medija, te da su enormno zadužili tvrtku.

Zatšto je, doista, stala istraga u Hrvatskoj pošti?

Bivša voditeljica Ureda korporativnih komunikacija Hrvatske pošte podsjetila je također i na informaciju da je saborsko Antikorupcijsko vijeće, na osnovu autentičnih dokumenata, još prije četiri godine raspravljalo o kriminalu u Hrvatskoj pošti, da je utvrdilo mnogo spornih činjenica vezanih uz poslovanje Hrvatske pošte, te da su tada podnesene i kaznene prijave. No, unatoč svemu istraga stoji, a protiv Robert Jukića do danas nema nikakve optužnice!

Imaju li veze činjenice da kriminalistička istraga malverzacija u Hrvatskoj pošti već dugo stoji na mjestu te da USKOK nikako da završi istragu protiv Roberta Jukića, s informacijom da je brat premijera Milanovića u bliskom poslovnom odnosu sa suprugom bivšeg direktora Pošte, Anitom Roguljić Jukić? To je pitanje, kao i zamolbu da se premijer o tome očituje, gore potpisani novinar još u srpnju 2012. uputio Vladinom Uredu za odnose s javnošću.

Odgovor , kao ni premijerovo očitovanje, do danas nije stigao.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.