PODRŽAO KONCEPT 'JEDNOG ZDRAVLJA'

Milanović sudjelovao na Sastanku na vrhu UN-a o prehrambenim sustavima; evo što je poručio u svom govoru

Autor

bl

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na virtualnom Sastanku na vrhu Ujedinjenih naroda o prehrambenim sustavima koji se, u sklopu 76. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda, održao pod predsjedanjem glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa.

24.09.2021. u 09:21
Ispiši članak

Sastanak na vrhu UN-a o prehrambenim sustavima postavlja temelj za transformaciju globalnih prehrambenih sustava kako bi se ubrzao oporavak od pandemije Covid-19 i postigli ciljevi održivog razvoja do 2030. godine.

Govor predsjednika Zorana Milanovića na Sastanku na vrhu UN-a o prehrambenim sustavima (United Nations Food Systems Summit), prenosimo u cijelosti: 

"Poštovani glavni tajniče Ujedinjenih naroda,

Ekscelencije, gospođe i gospodo, osobita mi je čast govoriti u ime Republike Hrvatske na ovom iznimno važnom sastanku na vrhu koji je posvećen prehrambenim sustavima.

Želio bih zahvaliti svim organizacijama i pojedincima koji su proteklih mjeseci uložili napore u isticanje pozitivnih ideja i promjena za svjetske prehrambene sustave.

Sve više svjedočimo tome da postoji potreba za zdravijim, održivijim i pravednijim prehrambenim sustavima. Hrvatska podupire takve akcije i namjere usmjerene na postizanje napretka u svim ciljevima održivog razvoja.

Poljoprivreda ima važnu ulogu u aktivnostima povezanima s klimom i okolišem, ali prehrambena sigurnost ostaje naš najvažniji cilj. Važnost prehrambene sigurnosti posebno je istaknuta u okolnostima Covid krize koja još traje.

U Hrvatskoj svjedočimo pozitivnim učincima interakcije poljoprivrede na klimu i okoliš, kao rezultat mjera koje smo poduzeli radi zaštite prirodnih resursa. Međutim, kako bi se ostvarili još ambiciozniji klimatski ciljevi, potrebna su nova ulaganja koja poljoprivreda sama ne može osigurati.

Postavlja se pitanje kako se s jedne strane mogu zadovoljiti potrebe za proizvodnjom dovoljne količine hrane, a s druge ispuniti očekivanja javnosti u pogledu zaštite okoliša, borbe protiv klimatskih promjena ili dobrobiti životinja.

Promjene koje vode prema postizanju održivih i otpornih prehrambenih sustava moraju biti utemeljene na cjelovitom pristupu, a istraživanja i inovacije moraju podržavati te promjene.

Vjerujem da Organizacija za hranu i poljoprivredu i Odbor za svjetsku sigurnost hrane mogu dati značajan doprinos u ostvarenju ciljeva održivog razvoja putem transfera znanja i povezivanjem međunarodne zajednice.

Dame i gospodo,

održivi prehrambeni sustavi započinju razvojem najboljih poljoprivrednih praksi, poboljšanjem sustava distribucije hrane i smanjenjem rasipanja hrane.

Među mnogim izazovima, ističem četiri u čije je rješavanje Hrvatska osobito uključena: razvoj ekološke proizvodnje, pitanje kvalitete hrane i smanjenje rasipanja hrane.

Također, podržavamo potpuno promicanje koncepta 'Jednog zdravlja', budući da je zdravlje ljudi, životinja, bilja i njihovog zajedničkog okoliša neodvojivo i isprepleteno.

I na kraju, mišljenja sam da je potrebno intenziviranje suradnje po svim navedenim pitanjima. Hrvatska je spremna prenijeti drugima stečena znanja i iskustva u rješavanju izazova koje sektoru poljoprivrede nosi globalni svijet.

Hvala na pažnji!", poručio je Milanović.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.