KRAJ TRAKAVICE?

Milanović pisao Državnom sudbenom vijeću, traži žurno ponavljanje javnog poziva za predsjednika Vrhovnog suda!

Autor

js

Ured predsjednika Republike Hrvatske uputio je 25. ožujka, 2021. godine, dopis Državnom sudbenom vijeću u kojemu ga obavještava kako Zoran Milanović neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske niti jednog od prijavljenih kandidata i predlaže Državnom sudbenom vijeću žurno ponavljanje javnog poziva

25.03.2021. u 12:40
Ispiši članak

"Budući da predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, u skladu sa svojom ustavnom obvezom, brine za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, te u tom kontekstu želi osigurati uvjete za bolje i učinkovitije djelovanje sudbene vlasti, ali i osigurati nesmetano djelovanje Državnog izbornog povjerenstva, Ured predsjednika Republike Hrvatske uputio je 25. ožujka, 2021. godine, dopis Državnom sudbenom vijeću u kojemu ga obavještava kako predsjednik Republike neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske niti jednog od prijavljenih kandidata i predlaže Državnom sudbenom vijeću žurno ponavljanje javnog poziva", priopćili su s Pantovčaka.

Dopis koji je Ured predsjednika Republike Hrvatske uputio Državnom sudbenom vijeću objavljujemo u cijelosti. 

"Poštovani gospodine predsjedniče Državnog sudbenog vijeća,

dopisom od 18. veljače 2021. godine dostavili ste predsjedniku Republike 'prijave kandidata koji su se javili na javni poziv Državnog sudbenog vijeća'.

Po uputi i ovlaštenju Predsjednika Republike, obavještavam Vas o sljedećem:

1. Predsjednik Republike, kao što je to i javno priopćio u više navrata, neće predložiti za predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske niti jednu od osoba čije ste prijave dostavili svojim dopisom od 18. veljače 2021. godine.

2. Zakon o sudovima, temeljem kojeg postupa Državno sudbeno vijeće, ni na koji način ne uređuje komunikaciju predsjednika Republike s Državnim sudbenim vijećem. Štoviše, Zakon o sudovima ne uređuje ni situaciju u kojoj Predsjednik Republike ne želi predložiti nekog od prijavljenih kandidata, kao niti institut ponavljanja javnog poziva.

3. Stavak 2. članka 94. Ustava Republike obvezuje Predsjednika Republike da se brine 'za redovito i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti'. Stoga, želeći omogućiti funkcioniranje sudbene vlasti te uzimajući u obzir da je predsjednik Vrhovnog suda po funkciji ujedno i predsjednik Državnog izbornog povjerenstva, predsjednik Republike predlaže Državnom sudbenom vijeću:

a) žurno ponoviti javni poziv osobama koje bi željele obavljati dužnost predsjednika Vrhovnog suda,

b) skratiti vrijeme trajanja poziva na 15 dana, s obzirom na to da je već jednom upućen javni poziv.

Ovim dopisom Predsjednik Republike nema namjeru ni na koji način utjecati na Ustavom i Zakonom određenu nadležnost Državnog sudbenog vijeća. Predsjednik Republike želi, u neurednoj i kaotičnoj situaciji stvorenoj izmjenama Zakona o sudovima, doprinijeti što boljem i učinkovitijem funkcioniranju sudbene vlasti te omogućiti funkcioniranje Državnog izbornog povjerenstva nakon isteka mandata sadašnjeg predsjednika Vrhovnog suda", stoji u priopćenju koje potpisuje predstojnik Ureda predsjednika RH Orsat Miljenić.

Glasova: 12746

Glasovanje je završeno

Zoran Milanović

15%

Peđa Grbin

1%

Tomislav Tomašević

5%

Nikola Grmoja

3%

Miroslav Škoro

18%

Hrvoje Zekanović

12%

Dalija Orešković

1%

Krešo Beljak

2%

Karolina Vidović Krišto

14%

Nitko

27%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.