SINDIKATI O ključnom pitanju u obrazovanju

Mihalinec i Šprem za Direktno: Otkazivanje mature bio bi velik gubitak, trebalo bi je ograničiti samo na obvezne predmete

Autor

Ivan Grandov

Učenici hrvatskih škola već su propustili veliku količinu nastave zbog štrajkova prosvjetara krajem prošle godine, a provođenje nastave na daljinu pokazalo se problematičnim u nekim slučajevima. Iz tih razloga posljednjih dana postavlja se pitanje treba li otkazati državnu maturu. Svoj sud o ovoj temi za portal Direktno iznijeli su čelnica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem i Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Branimir Mihalinec.

07.04.2020. u 19:13
Ispiši članak

Mihalinec navodi kako je otkazivanje državne mature u ovom trenutku posljednja opcija, koja bi napravila više štete nego koristi. Praktičnije bi bilo ograničavanje na polaganje samo obveznih predmeta.

"U ovom trenutku ne treba otkazati maturu, ali trebalo bi je ograničiti samo na obavezne predmete. Izborni predmeti ionako služe za stjecanje dodatnih bodova za upise na fakultete. Veći je problem u četverogodišnjim strukovnim školama, gdje imamo obranu završnog rada koja je često povezana s praktičnim. Vjerujem da nastavnici poduzimaju sve korake kako bi s učenicima olakšali ovu situaciju. 

Ne možemo se praviti da su ovakvi uvjeti divni, ali ne možemo niti čekati da se stvore idealni. Izgubljena godina bila bi prevelika šteta za sve. Ako se radi o manjkavosti u znanju, to je puno manji problem", rekao je Mihalinec.

Francusko rješenje teško provedivo u Hrvatskoj

Navodi kako je provođenje sličnog sustava kao u Francuskoj, u kojoj će učenici završne godine srednje škole moći steći diplomu na temelju ocjena, teško provedivo u Hrvatskoj.

"Hrvatski i francuski sustav vrlo su različiti pa niti rješenje ne može biti isto. Ima još dovoljno rokova i vremena da se matura uspješno provede. Tome se moraju prilagoditi i fakulteti. Ako dođe do situacije da se matura održi u kasnijem roku, onda će i oni morati omogućiti izvanredne rokove za upise. Svi ovdje moramo biti pametni i fleksibilni", navodi Mihalinec.

Šprem: Ministrica bi trebala slušati struku i učenike

Šprem zagovara mijenjanje strukture ispita mature. Smatra da bi ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u ovoj situaciji trebala pokazati više fleksibilnosti.

"Kao majka djeteta koje je maturant vrlo sam zabrinuta u vezi državne mature i svega što će vrijeme donijeti. Upitno je hoće li maturanti imati dovoljno pripreme i odgovornosti da bi uspješno položili maturu ako se provedu postojeći ispiti. 

U ovim teškim vremenima moramo misliti na dobrobit učenika, ali i svih zaposlenika u sustavu obrazovanja. Pogođeni smo epidemijom korona virusa zbog koje učenici ne pohađaju redovnu nastavu u školama, ali ono što obilježava ovu školsku godinu zasigurno je i štrajk prosvjetara. Vidjeli smo vrlo čvrst otpor prema tome da bi se bilo što po pitanju mature rješavalo, ili mijenjalo u samome štrajku. Smatram da bi ministrica Divjak trebala imati više opcija te slušati struku i zahtjeve učenika", navodi Šprem.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.