KAKVA SLUČAJNOST

MEGA AFERA ZA SDSS Obiteljska tvrtka bivšeg saborskog zastupnika dobiva milijunske natječaje baš tamo gdje stranka dobro stoji

Autor

Leo Buljan

Redakcija portala Direktno prva je pisala o nelogičnostima u postupku javne nabave za 3. fazu gradnje vrtića u Boboti u vrijednosti nešto većoj od milijun kuna koji je raspisala Općina Trpinja. Podsjetimo, općina nije prihvatila najbolju ponudu, već je izabrala ponudu tvrtke Produkt-gradnja d.o.o. iz Vukovara.

15.09.2019. u 10:30
Ispiši članak

Sumnjivi javni natječaj bio je pun nelogičnosti i dokumentacija koju je priložio naručitelj nije bila u skladu sa zakonom te je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) s punim pravom poništila spornu nabavu. Međutim, nakon što smo detaljnije istražili poslovanje tvrtke Produkt-gradnja otkrili smo da tvrtka redovito dobiva natječaje u Trpinji, ali i drugim lokalnim samoupravama u kojima dobar dio zastupnika ima SDSS. Također, vodstvo tvrtke očito ima dobro oko za posao jer ni jedan osvojeni javni natječaj u 2019. godini nije donio manje od milijun kuna.

Milijuni 'kapaju' iz Općine Trpinja, ali i iz drugih izvora

Tvrtka je 11. lipnja, primjerice, pobijedila i na javnom natječaju za 2. fazu izgradnje vrtića u Boboti, u vrijednosti od 2.289.234,16 kuna vez poreza na dodatnu vrijednost (PDV). Krajem srpnja sklopila je i ugovor o 'sanaciji oštećenja Tehničke škole Nikole Tesle u Vukovaru nastalih uslijed elementarne nepogode' s Vukovarsko-srijemskom županijom u vrijednosti od 1.529.731,34 kuna.

Također, tvrtka je milijunski iznos uprihodila i od natječaja za izgradnju društvene dvorane Srpskog doma u Vukovaru iz travnja koji je raspisalo Zajedničko vijeće općina u Vukovaru. Od tog posla im je 'kapnulo' 2.748.484,31 kuna bez PDV-a.

Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtki je u 2017. godini iz državnog proračuna isplaćeno 2.876.308,68 kuna, a godinu prije gotovo identičan iznos, točno 2.855.183,29 kuna. 

Nešto manji projekt tvrtka je imala u 2015. godini, opet od Općine Trpinja, gdje su uprihodili 573.299,15 kuna za 'povećanja energetske učinkovitosti zgrade doma kulture u Bršadinu'. Međutim, tvrtka je iste godine imala i jedan od svojih najvećih uspjeha. Naime, upravo je  vukovarska tvrtka osvojila natječaj vrijedan čak 5.102.853,74 kuna za 'izgradnju parohijskog centra u Vukovaru' koji je raspisala Srpska pravoslavna crkvena općina u Vukovaru.

Prebacio poslovanje na članove obitelji, a  svoju tvrtku ugasio 

Oko izgradnje parohijskog centra vodile su se pravne bitke te je natječaj opet završio u rukama DKOM-a zbog sumnje da se pogodovalo vukovarskoj tvrtki, ali je Komisija, prema rješenju u posjedu redakcije portala Direktno, ovaj put presudila u korist Produkt-gradnje. 

Međutim, odluka DKOM-a otkrila je još nešto. Tvrtka koja je dobila natječaj bila je druga vukovarska tvrtka Vuković-company d.o.o. Spomenuta tvrtka službeno je ugašena ove godine, a nekadašnja prokuristica i članica Uprave tvrtke Jadranka Vuković te bivši član Uprave Goran Vuković danas vode tvrtku Produkt-gradnja.

Detaljnija analiza poslovanja pokazala je da je vlasnik nekadašnje tvrtke Vuković-company d.o.o bio upravo Jovo Vuković, bivši saborski zastupnik iz redova SDSS-a, a tvrtku Produkt-gradnja vode članovi njegove obitelji. Inače, Vuković je u jednom od rijetkih medijskih istupa izvan saborske klupe demantirao da je njegov poslovni angažman na ikakav način povezan sa SDSS-om. 

"Takvo pitanje u više navrata mi je postavljeno. Vuković-company, kao i svaka druga tvrtka, sudjeluje na natječajima javnih nabava kojih je, na žalost, sve manje i manje. Nešto dobijemo, a nešto izgubimo. Ako kažem da smo od ukupnog bruto prihoda u ovoj godini na javnim nabavama ostvarili 15-20 posto, to znači da smo sve ostvarili minulim radom. Politika nema s tim nikakve veze, nego su to samo puka podmetanja određenih ljudi. Svatko se može baviti čim god hoće, ako je to u legalnim okvirima, no nikakve veze nema ni SDSS, ni HDZ, ni sutra SDP", rekao je Vuković 2011. godine, godine kada je i postao saborskim zastupnikom. Međutim, mandat je stavio u mirovanje već u listopadu sljedeće godine. 

Osim u poduzetničkim krugovima, Vuković je poznat i u odabranom sportskom društvu kao predsjednik nogometnog kluba u 2. HNL-a "BSK" Bijelo Brdo, što baca malo drugačije svjetlo i na činjenicu da je Produkt-gradnja d.o.o dobila natječaj za izgradnju kuće nogometa u Osijeku od pristojnih 2.398.287,93 kuna bez PDV-a krajem 2017. godine.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.